Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επέμβαση στον πνεύμονα με νοσηλεία-εξπρέςΑφαίρεση όγκων με λιγότερο πόνo, αλλά και ταχύτερη ανάρρωση


Πρωτοποριακή τεχνική για τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων στον πνεύμονα εφαρμόζει χειρουργός σε νοσοκομείο της Βρετανίας, μειώνοντας, όπως υποστηρίζει, τον πόνο και τον απαιτούμενο χρόνο νοσηλείας των ασθενών σε μόλις τέσσερις ημέρες. Η μέθοδος της Λόρα Σότσι, που εργάζεται στην κλινική Sheffield Teaching Hospitals NHS Trust, θεωρείται από κορυφαίους πνευμονοχειρουργούς της Βρετανίας ιδιαίτερα ασφαλής, κυρίως για ασθενείς μεγάλης ηλικίας.

Οι υπάρχουσες χειρουργικές μέθοδοι για την αφαίρεση όγκου από τον πνεύμονα προβλέπουν τη δημιουργία μιας μεγάλης τομής στον θώρακα του ασθενούς ή το άνοιγμα τριών μικρότερων τομών και ο χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας ανέρχεται κατά μέσον όρο στις δύο εβδομάδες. Η Λόρα Σότσι, από την άλλη, δημιουργεί μόνο μία τομή, μέσω της οποίας αφαιρείται ο όγκος, χωρίς να προκληθούν βλάβες στον περιβάλλοντα ιστό.

Η ομάδα χειρουργών της οποίας ηγείται η Σότσι πραγματοποιεί το 70% των χειρουργικών επεμβάσεων στον πνεύμονα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής τοποθετείται στο πλάι και υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Το αναισθητικό προκαλεί την κατάρρευση των τοιχωμάτων του πνεύμονα, γεγονός που δημιουργεί τον απαραίτητο χώρο για να δουλέψουν οι χειρουργοί.

Μικρή τομή
Στη συνέχεια δημιουργείται μια μικρή τομή ανάμεσα από δύο πλευρά, την οποία οι χειρουργοί χρησιμοποιούν για να φτάσουν με τα εργαλεία τους και με ειδική κάμερα στον όγκο και να τον αποκόψουν από τον υπόλοιπο ιστό. Πριν τον αφαιρέσουν, τοποθετούν τον όγκο σε ειδική πλαστική σακούλα, έτσι ώστε τα κύτταρά του να μη μολύνουν τον οργανισμό. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τους χειρουργούς να ράβουν την τομή μεταξύ των πλευρών. Ο όγκος που αφαιρέθηκε αποστέλλεται για εργαστηριακές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν είναι κακοήθης και, αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος.

«Η νέα μέθοδος είναι πολύ λιγότερο επεμβατική και επώδυνη για τον ασθενή, ενώ η ανάρρωση είναι ταχύτερη» σημειώνει η Σότσι. Συνάδελφοί της εξηγούν ότι η τεχνική ενδείκνυται ιδιαίτερα για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, οι οποίοι είναι επικίνδυνο να υποβληθούν στις υπάρχουσες μεθόδους.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας