Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανδρέας Ξανθός: Τρεις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ

  


Τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσω του νέου οργανισμού του υπουργείου Υγείας, περιέγραψε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός.
Απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα, ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως οι αιτιάσεις περί κατάργησης της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ είναι πολύς λόγος για το τίποτε:
“Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι αρμοδιότητές του έχουν καθοριστεί με τον νόμο 3918/11. Αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Ανέφερε πως και οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ υπήρχαν και στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για την έγκριση του προϋπολογισμού, του ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας και του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού, οι οποίες αφορούν τα εξής:

Τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.
Τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.
Οι κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως τα παραπάνω αφορούν στοιχείο της συνολικής πολιτικής Υγείας, την οποία δεν μπορεί να ασκεί αυτόνομα ο ΕΟΠΥΥ:
“Αυτό το οποίο κάναμε με το Προεδρικό Διάταγμα 121 είναι να φτιάξουμε τον Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, που προφανώς ρυθμίζει και τις σχέσεις του με τους εποπτευόμενους φορείς. Και ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής, αλλά εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υγείας”.

Νοσοκομειακή
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, την εποπτεία της νοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ ασκούσε μέχρι τώρα μία Διεύθυνση του υπουργείου, ενώ τώρα ασκείται από ένα αυτοτελές τμήμα υπό την εποπτεία του υπουργού.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η εποπτεία του ΕΟΠΥΥ ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας:
“Το είπαμε και το δηλώσαμε από την αρχή. Ούτε παραπολιτικό, ούτε πολιτικό θέμα υπάρχει”.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Μπαργιώτα περί απώλειας της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός σχολίασε πως προσεγγίζει το θέμα με μία “ασφαλιστοκεντρική” λογική, η οποία είναι τελείως αναντίστοιχη με τις ανάγκες μιας χώρας που έχει 21% έως 22% ανεργία και τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα.

Αυτόνομος
Ο κ. Μπαργιώτας ανέφερε πως ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτόνομος Οργανισμός:
“Η σύλληψή του, ο σχεδιασμός του και η δημιουργία του ήταν η δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού, ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες, διαχειρίζεται τα χρήματα των ταμείων αυτόνομα.
Μακριά από την πολιτική εξουσία, υπό την επίβλεψη της πολιτικής εξουσίας, αλλά όχι από την ίδια, ακριβώς για να σπάσει ο κύκλος της πελατειακής διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και ενός απαράδεκτου καθεστώτος που το ξέρουμε όλοι στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, που περιγραφόταν λίγο πολύ με τη γνωστή έκφραση, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας