Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανδρέας Ξανθός: Τρεις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ

  


Τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσω του νέου οργανισμού του υπουργείου Υγείας, περιέγραψε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός.
Απαντώντας τη Δευτέρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα, ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως οι αιτιάσεις περί κατάργησης της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ είναι πολύς λόγος για το τίποτε:
“Η συγκρότηση και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι αρμοδιότητές του έχουν καθοριστεί με τον νόμο 3918/11. Αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.
Ανέφερε πως και οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ υπήρχαν και στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για την έγκριση του προϋπολογισμού, του ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας και του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού, οι οποίες αφορούν τα εξής:

Τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.
Τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.
Οι κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως τα παραπάνω αφορούν στοιχείο της συνολικής πολιτικής Υγείας, την οποία δεν μπορεί να ασκεί αυτόνομα ο ΕΟΠΥΥ:
“Αυτό το οποίο κάναμε με το Προεδρικό Διάταγμα 121 είναι να φτιάξουμε τον Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, που προφανώς ρυθμίζει και τις σχέσεις του με τους εποπτευόμενους φορείς. Και ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής, αλλά εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υγείας”.

Νοσοκομειακή
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, την εποπτεία της νοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ ασκούσε μέχρι τώρα μία Διεύθυνση του υπουργείου, ενώ τώρα ασκείται από ένα αυτοτελές τμήμα υπό την εποπτεία του υπουργού.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως η εποπτεία του ΕΟΠΥΥ ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας:
“Το είπαμε και το δηλώσαμε από την αρχή. Ούτε παραπολιτικό, ούτε πολιτικό θέμα υπάρχει”.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Μπαργιώτα περί απώλειας της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός σχολίασε πως προσεγγίζει το θέμα με μία “ασφαλιστοκεντρική” λογική, η οποία είναι τελείως αναντίστοιχη με τις ανάγκες μιας χώρας που έχει 21% έως 22% ανεργία και τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα.

Αυτόνομος
Ο κ. Μπαργιώτας ανέφερε πως ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτόνομος Οργανισμός:
“Η σύλληψή του, ο σχεδιασμός του και η δημιουργία του ήταν η δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού, ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες, διαχειρίζεται τα χρήματα των ταμείων αυτόνομα.
Μακριά από την πολιτική εξουσία, υπό την επίβλεψη της πολιτικής εξουσίας, αλλά όχι από την ίδια, ακριβώς για να σπάσει ο κύκλος της πελατειακής διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και ενός απαράδεκτου καθεστώτος που το ξέρουμε όλοι στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, που περιγραφόταν λίγο πολύ με τη γνωστή έκφραση, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Ερνηνεία των αποτελεσμάτων του τεστ παπ

Το τεστ ΠΑΠ είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Το τεστ παπ γίνεται με λήψη κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας Ο γιατρός με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέαπαίρνει με ένα μικρό βουρτσάκι και μια σπάτουλα κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα τοποθετούνται σε μια μικρή γυάλινη επιφάνεια ή σε ένα μπουκαλάκι με υγρό και στέλνονται στο εργαστήριο. Ο κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο που βλέπει εάν τα κύτταρα είναι φυσιολογικά ήυπάρχει δυσπλασία.
Το τεστ παπ είναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.
Το TestPap (τέστ Παπανικολάου) πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο, μαζί με το υπερηχογράφημα και τον έλεγχο των μαστών, μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μή…

Γιατρέ το παιδί μου έχει διάρροια

Τι λέμε διάρροια; Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των κενώσεων σε μία ημέρα (ακόμα και αν δεν είναι υδαρείς!) ή τις υδαρείς(«σαν νερό») κενώσεις. Αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εκδήλωση της γαστρεντερίτιδας, δηλαδή λοίμωξης του γαστρεντερικού, με απώλειες νερού και ιόντων, που μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ανάγκες για υγρά είναι αυξημένες και οι γαστρεντερίτιδες είναι πιο συχνές.
Από που την κόλλησε; Το 85% των γαστρεντερίτιδων οφείλεται σε ιούς (Rota, ADV…), λιγότερο συχνά σε μικρόβια (καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, κολοβακτηρίδιο, σιγκέλα, γερσίνια…) και σπανιότερα σε παράσιτα (λάμβλια, κρυπτοσπορίδιο…).Με απλά λόγια, οχτώμιση… στα δέκα παιδιά με γαστρεντερίτιδα, έχουν ίωση. Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο (έντερο-στοματική οδό), ή από μολυσμένα τρόφιμα (νερό, αυγά, πουλερικά…), ή ακόμα και μολυσμένα.
Τι είναι αφυδάτωση; Αφυδάτωση ονομάζουμε την μείωση του νερού και/ή των ηλεκτρολυτών (κάλιο και νάτ…