Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στρεπτόκοκκος Β: Σχεδόν 150.000 μωρά πεθαίνουν ετησίως λόγω μόλυνσης της εγκύου



Σχεδόν 150.000 μωρά γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο εξαιτίας λοίμωξης των εγκύων με στρεπτόκοκκο της ομάδας Β, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τις διεθνείς διαστάσεις ενός προβλήματος το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Εκτιμάται ότι σχεδόν μία στις πέντε εγκύους διεθνώς (πάνω από 21 εκατομμύρια) είναι φορείς του εν λόγω βακτηρίου, που μπορεί να εξελιχθεί σε θανατηφόρο κίνδυνο για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 13% των εγκύων (σχεδόν μία στις οκτώ) ή 14.300 κάθε χρόνο, σε ένα σύνολο 106.300 τοκετών, είναι φορείς του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β.

Οι περισσότεροι από 100 ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζόι Λόουν της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για λοιμώδεις νόσους Clinical Infectious Diseases, καθώς και ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής στη Βαλτιμόρη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τα περίπου 410.000 περιστατικά λοίμωξης των μωρών με στρεπτόκοκκο ομάδας Β που συμβαίνουν κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα 147.000 καταλήγουν στον θάνατο του μωρού (με συντηρητικές εκτιμήσεις). Οι 90.000 θάνατοι του μωρού συμβαίνουν μετά τον τοκετό και οι 57.000 λίγο πριν από αυτόν. Το μεγαλύτερο βάρος φέρει η Αφρική, στην οποία αναλογεί το 54% των περιστατικών και το 65% των θανάτων.

Η μελέτη –που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς– διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο το 18% των εγκύων παγκοσμίως φιλοξενούν το βακτήριο του στρεπτόκοκκου Β. Τα ποσοστά ποικίλλουν από 11% στην ανατολική Ασία ως 35% στην Καραϊβική.

Παρότι αρκετά εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη, κανένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότεροι από 100.000 θάνατοι μωρών θα μπορούσαν να αποφευχθούν με ένα εμβόλιο. Ο στρεπτόκοκκος Β υπάρχει σε περίπου έναν στους τρεις ενηλίκους, συχνά χωρίς καθόλου συμπτώματα. Στις γυναίκες μπορεί να ζει στο πεπτικό σύστημά τους ή στον κόλπο τους χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Από εκεί είναι δυνατό να περάσει στο έμβρυο μέσω του αμνιακού υγρού ή στο μωρό τη στιγμή του τοκετού.

Τα μωρά είναι πιο ευάλωτα στο βακτήριο απ’ ό,τι η μητέρα, επειδή δεν έχουν ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη στα έμβρυα και στα νεογέννητα, μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία και να οδηγήσει σε θάνατο. Αν το μωρό ζήσει, υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει μόνιμα προβλήματα ακοής, όρασης κ.ά.

Προς το παρόν, ελλείψει εμβολίου, ο στρεπτόκοκκος Β αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών στις εγκύους, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Όμως τα αντιβιοτικά συχνά δεν αποτρέπουν τη γέννηση ενός νεκρού παιδιού, ενώ η λήψη τους ενισχύει την αντίσταση των μικροοργανισμών. Γι' αυτό, όπως τόνισε η Λόουν, «το μέλλον είναι τα εμβόλια. Βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, αλλά δεν αναμένονται πριν περάσει μια πενταετία. Η διαδικασία δημιουργίας τους πρέπει να επιταχυνθεί και, επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήδη παίρνει πρωτοβουλίες, ώστε όταν υπάρξει ένα εμβόλιο, αυτό να είναι διαθέσιμο στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο».

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας