Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επεμβάσεις με υπερήχους για αμυγδαλές και διάφραγμα


Ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος τελευταία για τα πλεονεκτήματα των επεμβάσεων που γίνονται με εναλλακτικό τρόπο (ραδιοσυχνότητες, Laser) σε σχέση με τον παραδοσιακό χειρουργικό τρόπο (νυστέρι, ράμματα) σε όλο το φάσμα της χειρουργικής.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις επεμβάσεις της ΩΡΛ (Ωτορινολαρυγγολογία) ειδικότητας, έχει βρει αυξανόμενη εφαρμογή η χρήση των χειρουργικών υπερήχων. Οι υπέρηχοι μπορούν να εφαρμοστούν σε επεμβάσεις που αφορούν τις αμυγδαλές, το ρινικό διάφραγμα, τη σταφυλή σε περιπτώσεις ροχαλητού, τις ρινικές κόγχες, τον χαλινό της γλώσσας κ.ά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια συσκευή που αποτελείται από μια γεννήτρια που παράγει ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας, οι οποίες μεταβιβάζονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου -μια κεφαλή που απολήγει σε νυστέρι με λάμα- και επενεργεί στο ανατομικό μόρφωμα που πρέπει να διορθωθεί (διάφραγμα, αμυγδαλή κ.λπ.).

Το φάσμα των ΩΡΛ χειρουργείων που μπορεί να γίνουν με τη βοήθεια των υπερήχων έχει μεγάλο εύρος:

* Αμυγδαλόλυση – συρρίκνωση του μεγέθους των υπερτροφικών αμυγδαλών, κρυπτόλυση (θεραπεία κακοσμίας του στόματος).

*Αντιμετώπιση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος – αφαίρεση χόνδρινης άκανθας.

*Καυτηρίαση υπερτροφικών ρινικών κογχών (κρεατάκια των ενηλίκων).

*Εκτομή χαλινού γλώσσας για θεραπεία της δυσαρθρίας.

*Αφαίρεση θηλωμάτων βλεννογόνου γλώσσας και στοματικής κοιλότητας.

*Θεραπεία ροχαλητού -αποφρακτικής άπνοιας ύπνου με εκτομή σταφυλής, υπερωιοφαρυγγοπλαστική, συρρίκνωση της μάζας των αμυγδαλών για διεύρυνση του αεραγωγού.

Πλεονεκτήματα υπερήχων

Η μέθοδος με τους υπερήχους εμφανίζει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση:

*Είναι εντελώς αναίμακτη, αφού καυτηριάζει όλα τα μικρά αγγεία διαμέτρου μέχρι 5 χιλιοστά.

*Μειώνεται κατά πολύ ο συνολικός χρόνος της επέμβασης (10-15 λεπτά) και της ανάρρωσης.

*Είναι ανώδυνη, καθώς δεν χρησιμοποιεί καθόλου νυστέρι και ράμματα.

*Μπορεί να γίνει ακόμα και χωρίς ολική νάρκωση.

*Προσφέρουν τέλεια αποστείρωση χάρη στις ταλαντώσεις υψηλής συχνότητας.

*Είναι γενικά πολύ πιο ήπια ως επέμβαση, αφού ο ασθενής μπορεί σε λίγες ώρες να πάει σπίτι του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις άλλες σύγχρονες μεθόδους, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες (RF) και Laser, ο υπέρηχος έχει πολύ λιγότερο βλαπτική επίδραση στους ιστούς, καθώς λειτουργεί σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτό έχει αποτέλεσμα η διαδικασία της επούλωσης να είναι καλύτερη και η διάρκεια της ανάρρωσης να είναι πολύ μικρότερη.

Του δρος Ηλία Φωτόπουλου,
χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας