Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

7 ερεθίσματα που πυροδοτούν την αγχώδη διαταραχή



Κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι σε κάποια χρονική στιγμή ανήσυχος, υπερκινητικός ή μπερδεμένος, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση και το άγχος είναι μόνιμος σύντροφός του, τότε θα μπορούσε να έχει αγχώδη διαταραχή.

Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα άγχους (συνεχής ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι) για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς κάποιο καλό λόγο.

Από πού, όμως, προκύπτει αυτό το άγχος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως όλες τις αιτίες, αλλά ξέρουν πως το άγχος ενεργοποιείται από μια σειρά εναυσμάτων που θα μπορούσαν να είναι από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους μέχρι τα προβλήματα του θυρεοειδή.

Διαβάστε ποια είναι τα 7 πιο σημαντικά εναύσματα που προκαλούν την αγχώδη διαταραχή:

1. Καρδιακά προβλήματα
Εάν είχατε ποτέ μια κρίση πανικού είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η αναπνοή σας γίνεται ακανόνιστη και αισθάνεστε πως η καρδιά σας είναι έτοιμη να δραπετεύσει από το στήθος σας. Ομως, τα προβλήματα με την καρδιά σας θα μπορούσαν επίσης να είναι η αιτία του άγχους. Για την ακρίβεια, μετά από μια καρδιακή προσβολή ή μια καρδιακή χειρουργική επέμβαση, περίπου το 1/3 των ανθρώπων βιώνουν συμπτώματα άγχους, όπως ταχυπαλμίες και δύσπνοια. Αυτά τα συμπτώματα συχνά διαρκούν μέχρι και ένα χρόνο ή και περισσότερο και είναι πιο συνηθισμένα στις γυναίκες.

2. Αλκοόλ και ναρκωτικά
Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές, ιδιαίτερα με διαταραχή κοινωνικού άγχους, έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσει επίσης σε μια αγχώδη διαταραχή ή σε μια επίθεση άγχους. Οι άνθρωποι με κοινωνικές ανησυχίες, που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρά προβλήματα άγχους, καθώς και άλλα συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις υγείας. Δεν έχει σημασία ποιο πρόβλημα έρχεται πρώτο, ο συνδυασμός ναρκωτικών, αλκοόλ και άγχους μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο.

3. Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό κι αυτά μπορεί να είναι άσχημα νέα για κάποιον που έχει άγχος. Για την ακρίβεια, η επίδραση της καφεΐνης στο σώμα είναι παρόμοια με εκείνη από ένα τρομακτικό γεγονός. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη διεγείρει το αίσθημα «πάλης ή φυγής» (την απόφαση του ανθρώπου αν θα μείνει να παλέψει μια κατάσταση ή θα φύγει μακριά της) και οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να χειροτερέψει το άγχος και να προκαλέσει μια νέα επίθεσή του. Και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα του άγχους οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερων φλιτζανιών καφέ, αυτό μπορεί να σας δημιουργήσει ένα αίσθημα νευρικότητας να σας κάνει κυκλοθυμικούς και να σας κρατήσει άυπνους όλη τη νύχτα.

4. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα έχουν κάποιες άσχημες παρενέργειες, μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους ή ακόμα και να προκαλέσουν μια επίθεση άγχους. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πρέπει να προσέξετε είναι αυτά για το θυρεοειδή και το άσθμα. Ωστόσο, ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα αποσυμφορητικά για το κρυολόγημα θα μπορούσαν να σας βάλουν σε κίνδυνο. Και αν ξαφνικά σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερα συμπτώματα άγχους.

5. Συμπληρώματα απώλειας βάρους
Πολλά μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα για απώλεια βάρους δημιουργούν παρενέργειες άγχους. Το βαλσαμόχορτο για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ενώ τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού περιέχουν άφθονη καφεΐνη. Το γκουαρανά που είναι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα διατροφής έχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από τον κανονικό καφέ. Και κάθε προϊόν που περιέχει εφέδρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού και άγχος.

6. Θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας σε σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού και παράγει ορμόνες του θυρεοειδούς Οι ορμόνες αυτές είναι σημαντικές για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ενέργειας. Αλλά αν ο θυρεοειδής παράγει πολλές ορμόνες μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, όπως νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα ταχυπαλμίας και αϋπνία. Εάν έχετε συμπτώματα άγχους μαζί με πρήξιμο στο λαιμό σας, απώλεια βάρους, αδυναμία, κόπωση ή δυσανεξία στη ζέστη, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει το θυρεοειδή αδένα σας.

7. Στρες
Το στρες και το άγχος που συχνά πηγαίνουν χέρι-χέρι για πολλούς σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι. Το στρες είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα απαιτητικό ερέθισμα. Το άγχος που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα του στρες, είναι στην πραγματικότητα το ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και αίσθημα αδυναμίας. Οταν είστε σε υπερβολική ένταση, όταν δηλαδή έχετε στρες, μπορείτε να στραφείτε και σε άλλες ανάλογες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Να θυμάστε πως το στρες και το άγχος συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος, ξηροστομία, ζάλη και εφίδρωση.

Αν έχετε ανεξήγητα συμπτώματα άγχους, μιλήσετε με το γιατρό σας. Η αγχώδης διαταραχή είναι θεραπεύσιμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ