Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέθοδος πρόληψης και αναγνώρισης: Πότε μια ελιά μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος; (ΒΙΝΤΕΟ)



Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν, όλοι ανυπομονούμε να βγούμε στις παραλίες, να κάνουμε τα μπάνια μας, την ηλιοθεραπεία μας, να χαλαρώσουμε κάτω από τον ήλιο…
Όσο και να αγαπάμε τον ήλιο και τη θάλασσα, όσο και να μας αρέσει η ηλιοθεραπεία, δεν πρέπει να αμελούμε τους κινδύνους που επιφυλάσσει στην υγεία μας η ηλιακή ακτινοβολία…
Ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι ο καρκίνος του δέρματος, μια αρκετά συχνή μορφή καρκίνου: 1 στους 3 διαγνωσθέντες καρκίνους είναι καρκίνος του δέρματος.

Ακούγεται αγχωτικό. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το 90% των καρκίνων του δέρματος είναι ιάσιμοι, αρκεί βέβαια να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.
Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος
Δεν έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία απέναντι στον ήλιο, ούτε διατρέχουμε τον ίδιο βαθμό κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου.
Οι παρακάτω παράγοντες επιτείνουν την επικινδυνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος:
-       Αν το δέρμα σου είναι Τύπου Ι ή ΙΙ, δεν μαυρίζεις εύκολα ή καθόλου κα παθαίνεις συχνά ηλιακά εγκαύματα
- Αν έπαθες σοβαρά εγκαύματα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα όταν ήσουν παιδί ή ήσουν συχνά εκτεθειμένος/η στο δυνατό ήλιο κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία
-       Αν έχεις φακίδες ή ελιές που έχουν διαφορετική εμφάνιση από τις υπόλοιπες
-       Αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά
-       Αν έχεις πολλές ελιές, μεταξύ αυτών και κάποιες μεγάλες, με ακανόνιστο σχήμα ή ανομοιογένεια στο χρώμα

Ωστόσο ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα χωρίς αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου. Οπότε αν ανακαλύψετε κάποιο ύποπτο σημάδι, συμβουλευτείτε άμεσα το δερματολόγο σας.
Την έκθεσή τους στον ήλιο πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από διάφορες δερματικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα το μέλασμα ή η λεύκη ή οι ακτινικές φακίδες.

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο. Η χρήση κατάλληλων αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας, η προσοχή στα ρούχα και στις ώρες καθώς και τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο είναι μερικοί κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όσοι εμφανίζουν τα συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα. Οι συμβουλές και η θεραπεία του δερματολόγου τους πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα.

Η πρόληψη: Αυτό-εξέταση
Το μελάνωμα ή αλλιώς ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί μια μορφή επιθετικού καρκίνου που εμφανίζεται σταδιακά και μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο αλλά είναι απολύτως ιάσιμη αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η αυτό-εξέταση και η εξέταση των δικών σας.



Η Μέθοδος ΑBCDE
Πρόκειται για μια μέθοδο διεθνώς αναγνωρισμένη που έχει αναπτυχθεί και προτείνεται από τους δερματολόγους, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι οι ασθενείς να εξετάζουν τα σημάδια που έχουν στο σώμα τους. Αν έχετε πολλές ελιές στο σώμα σας, πρέπει γενικώς να προσέχετε. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες, το 65% των μελανωμάτων δεν προέρχεται από προϋπάρχουσες ελιές. Πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε όταν οι ελιές σας αλλάζουν χρώμα, μέγεθος, σχήμα και γενικώς εξελίσσονται…
Τι σημαίνουν τα αρχικά της μεθόδου;
Α: Ασυμετρία: το μελάνωμα είναι ένα σημάδι που δεν είναι συμμετρικό
Β: Όρια: τα όρια του σημαδιού είναι αρκετά ακανόνιστα
C: Χρώμα: το χρώμα του δεν είναι ένα: μπλέκει ανοιχτό, σκούρο καφέ, μαύρο, ακόμα και άσπρο. Κι όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν σε ένα σημάδι
D: Διάμετρος: Η διάμετρός του είναι και αυτή ακανόνιστη και κατά κανόνα ξεπερνά τα 6 ΜΜ
Ε: Εξέλιξη: Είναι ένα σημάδι που… εξελίσσεται, αλλάζει με τον καιρό όσον αφορά τα παραπάνω σημεία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ