Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμπτώματα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος


Το εργαλείο του σώματός μας στην καταπολέμηση της μόλυνσης, των ασθενειών και των ξένων εισβολέων είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού.

Είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του κάθε κυττάρου που υπάρχει στο σώμα μας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν μερικά βασικά όργανα υπεύθυνα για τη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το δέρμα, το συκώτι, τα νεφρά και βεβαίως το αίμα.

Αιτίες αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος
Ενα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως το αποτέλεσμα των συσσωρευμένων ζημιών στο σώμα μας. Είτε η εκδήλωση ηπατικής δυσλειτουργίας, είτε οι ανωμαλίες των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος ή ακόμα και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορούν να κάνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταστεί αναποτελεσματικό.
Η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία της κακής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, ειδικά των στεροειδών μπορούν να αναστείλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε μεγάλο βαθμό. Τα συμπτώματα ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμεύουν ως ένα προειδοποιητικό σημάδι στο σώμα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας του.

Συμπτώματα αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος
Τα συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας επηρεάζουν την υγεία του γαστρεντερικού, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία του ήπατος και τη γενική υγεία των κυττάρων. Η εξάπλωση της φλεγμονής οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή, πλημμυρίζοντας το σώμα μας με τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρά μας. Περαιτέρω αποδυνάμωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας αφήνει ακόμη πιο ευάλωτους σε περαιτέρω βλάβες, μολύνσεις και εκδήλωση ασθενειών.

Τακτικές ή συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
Οι επίμονες αναπνευστικές λοιμώξεις είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Συχνά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Τα άτομα με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν προδιάθεση για άσθμα και αλλεργίες, με συμπτώματα που διαρκούν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο της γρίπης ή του κρυολογήματος.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό, αυτές οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορούν να γίνουν σοβαρές, προκαλώντας πνευμονία, πράγμα που κάποιες φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση του ανοσοποιητικού  συστήματος, ώστε να αποφεύγονται αυτές οι συνεχείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η διάγνωση ότι έχετε μια κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το πρώτο βήμα. Ετσι, εάν πάσχετε από συνεχείς αναπνευστικές λοιμώξεις που διαρκούν πολύ περισσότερο από το κανονικό θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας.

Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους
Είναι κάτι που πραγματικά μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Οταν η ικανότητα του σώματος να αυτοπροστατευθεί αναστέλλεται, απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τη μόλυνση και την ασθένεια. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την διατήρηση των βακτηρίων υπό έλεγχο στο στομάχι και τα έντερά μας, εξασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων ή παρασίτων.

Η μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επιτρέπει αυτοί οι οργανισμοί να ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τις τροφές. Οταν αυτοί οι οργανισμοί είναι άφθονοι και το ανοσοποιητικό μας είναι αρκετά αδύναμο, αυτό προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς εμείς να έχουμε αλλάξει τη διατροφή μας.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του σωματικού βάρους εξαιτίας του αδύναμου ανοσοποιητικού οφείλεται στην ανικανότητα της αποτελεσματικής επεξεργασίας της ενέργειας των τροφίμων. Το ήπαρ είναι καταπονημένο σε ένα πρόσωπο με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οδηγεί σε δυσκολία παραγωγής χολής που απαιτείται για να σπάσουν τα λίπη που τρώμε με σκοπό τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, έλλειψη ενέργειας και αυξημένη τοξικότητα στο σώμα, που οφείλεται σε ηπατική δυσλειτουργία.

Μη υγιής και κακή ποιότητα του δέρματος
Το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα, παίζει επίσης έναν τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Οταν έχετε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό αυτό σας αφήνει πιο ευάλωτους σε λοιμώδεις παράγοντες και οι ξένοι οργανισμοί μπορούν να παραβιάσουν το δέρμα και να προκαλέσουν λοιμώξεις, ερεθισμούς, ξηρότητα, καθώς και τον αποχρωματισμό του.
Τα συμπτώματα του ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν μια ποικιλία από δερματικά προβλήματα και τρωτά σημεία. Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται όταν ο οργανισμός πλημμυρίζει με τοξίνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ξηρότητα και σκασμένο δέρμα που αφήνει τις πόρτες ανοιχτές για λοιμογόνους παράγοντες, ώστε να πάρουν θέση και να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.

Αργή διαδικασία επούλωσης – Προδιάθεση για πληγές
Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού αναστέλλει σε σημαντικό βαθμό την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του. Οι πληγές επουλώνονται πολύ πιο αργά και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.
Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν πολλές πληγές που επουλώνονται σε διαφορετικά στάδια σε κάποιον που έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα του δέρματος, καθώς και αντιαισθητικές ουλές. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του δέρματος και το αφήνει ευάλωτο σε περαιτέρω προβλήματα.

Το φαινόμενο του ντόμινο
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει ένα εξαιρετικά τεράστιο έργο και απαιτείται να είναι σε εγρήγορση συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε μολυσματικούς παράγοντες, τοξίνες, χημικά και βακτήρια κάθε μέρα. Αυτά βρίσκονται στα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε και σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Το συκώτι μας είναι κυρίως υπεύθυνο για το φιλτράρισμα αυτών των επιβλαβών ουσιών από το σώμα μας. Ωστόσο, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τη διατροφή μας βομβαρδίζουμε το συκώτι μας και το υπερφορτώνουμε με δουλειά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του ήπατος, βλάβη του ήπατος και δυνητικά ηπατική ανεπάρκεια. Επειδή δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις τοξίνες στη ζωή μας, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθούμε να διατηρούμε την υγεία του ήπατος, μέσω της σωστής διατροφής και φυσικών συμπληρωμάτων και την ελαχιστοποίηση της έκθεσής μας σε μεταδοτικές ασθένειες και τοξίνες.

Από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό σύστημα θα τεθεί σε κίνδυνο, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε περαιτέρω βλάβη. Αν είναι απασχολημένο αντιμετωπίζοντας μια μόλυνση, για παράδειγμα, αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για περαιτέρω μολύνσεις.
Η προβληματική ηπατική λειτουργία δεν επηρεάζει μόνο το ήπαρ, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια μυριάδα προβλημάτων σε ολόκληρο το σώμα μας. Θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου, επειδή το σώμα μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πολλές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου μας.

Η σημασία ένα ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που υποφέρει από ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να συνεχίσει να υποφέρει από κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, εκτός αν αντιμετωπίσει το πρόβλημα έγκαιρα και κατάλληλα. Ενα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η νούμερο ένα άμυνα ενάντια στη μόλυνση, τις ασθένειες και τις κυτταρικές βλάβες. Είναι επιτακτική η ανάγκη για την προώθηση της υγείας του ήπατος και της κυτταρικής υγείας μέσω συμπληρωμάτων διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…