Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψωρίαση και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σχέση τους;Καλά νέα αν είστε γυναίκα που πάσχει από ψωρίαση: Η πάθηση δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου την δυνατότητά σας να κυοφορήσετε. Πόσο μάλλον, πιστεύεται ότι κατά την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δείχνουν πως μέχρι και 60% των γυναικών με ψωρίαση παρατηρούν βελτίωση των συμπτωμάτων την περίοδο αυτή. Αντίθετα, οι γυναίκες που βιώνουν έξαρση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη, δεν ξεπερνούν το 20%.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε από πριν σε ποια κατηγορία ανήκετε. Και, σε περιπτώσεις δεύτερη εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί το ίδιο πράγμα.

Αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την θεραπεία σας. Πρέπει να καθορίσετε ποια από τα φάρμακά σας είναι ασφαλή για εγκύους, και ποια πρέπει να αλλάξετε. Οι περισσότεροι δερματολόγοι και μαιευτήρες, πάντως, συμβουλεύουν να μην παίρνετε τα φάρμακα της ψωρίασης όσο εγκυμονείτε, για να είστε 100% ασφαλείς. Αν τα συμπτώματα σας ενοχλούν, είναι πιθανό να μπορείτε να ανακουφιστείτε με τοπικές αλοιφές, όπως στεροειδή, τα οποία (για τοπική, εξωτερική χρήση, πάντα) θεωρούνται ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Και πάλι, όμως, προτείνονται μικρές δόσεις, και όχι σε μεγάλες περιοχές του δέρματος. Πρώτα από όλα, φυσικά, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Πάντως, δεν πρέπει να λαμβάνετε συστηματική θεραπεία, καθώς μπορεί τα φάρμακα να περάσουν από το αίμα σας στο μωρό σας—και το ίδιο συμβαίνει και όσο θηλάζετε.
Μερικοί τρόποι για να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα της ψωρίασης κατά την εγκυμοσύνη είναι οι εξής:

Ενυδατική κρέμα. Τοποθετήστε την μετά το μπάνιο, για να παγιδεύσετε τα έλαια του δέρματος που έχουν βγει στην επιφάνεια.
Ελαττώστε το στρες. Πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν έξαρση των συμπτωμάτων σε περιόδους έντονου στρες. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, να κάνετε γυμναστική και να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής.
Βγείτε λίγο στον ήλιο. Το φως το ήλιου μπορεί να σταματήσει προσωρινά τις φλεγμονές που προκαλούν την έξαρση. Φορέστε αντηλιακό και μην εκτείθεστε στον ήλιο για περισσότερα από δέκα λεπτά.
Αν έχετε αναρωτηθεί αν το παιδί σας θα πάσχει επίσης από ψωρίαση, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες. Περίπου το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση έχουν κάποιον συγγενή με την πάθηση. Αν εσείς ή ο σύντροφός σας πάσχετε από ψωρίαση, το παιδί σας έχει 10% πιθανότητες να πάσχει και αυτό. Αν πάσχετε και οι δύο, οι πιθανότητες ανεβαίνουν στο 50%


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας