Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψωρίαση και εγκυμοσύνη: Ποια είναι η σχέση τους;Καλά νέα αν είστε γυναίκα που πάσχει από ψωρίαση: Η πάθηση δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου την δυνατότητά σας να κυοφορήσετε. Πόσο μάλλον, πιστεύεται ότι κατά την εγκυμοσύνη, τα συμπτώματα της ψωρίασης βελτιώνονται. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί δείχνουν πως μέχρι και 60% των γυναικών με ψωρίαση παρατηρούν βελτίωση των συμπτωμάτων την περίοδο αυτή. Αντίθετα, οι γυναίκες που βιώνουν έξαρση των συμπτωμάτων κατά την εγκυμοσύνη, δεν ξεπερνούν το 20%.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε από πριν σε ποια κατηγορία ανήκετε. Και, σε περιπτώσεις δεύτερη εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί το ίδιο πράγμα.

Αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την θεραπεία σας. Πρέπει να καθορίσετε ποια από τα φάρμακά σας είναι ασφαλή για εγκύους, και ποια πρέπει να αλλάξετε. Οι περισσότεροι δερματολόγοι και μαιευτήρες, πάντως, συμβουλεύουν να μην παίρνετε τα φάρμακα της ψωρίασης όσο εγκυμονείτε, για να είστε 100% ασφαλείς. Αν τα συμπτώματα σας ενοχλούν, είναι πιθανό να μπορείτε να ανακουφιστείτε με τοπικές αλοιφές, όπως στεροειδή, τα οποία (για τοπική, εξωτερική χρήση, πάντα) θεωρούνται ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Και πάλι, όμως, προτείνονται μικρές δόσεις, και όχι σε μεγάλες περιοχές του δέρματος. Πρώτα από όλα, φυσικά, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Πάντως, δεν πρέπει να λαμβάνετε συστηματική θεραπεία, καθώς μπορεί τα φάρμακα να περάσουν από το αίμα σας στο μωρό σας—και το ίδιο συμβαίνει και όσο θηλάζετε.
Μερικοί τρόποι για να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα της ψωρίασης κατά την εγκυμοσύνη είναι οι εξής:

Ενυδατική κρέμα. Τοποθετήστε την μετά το μπάνιο, για να παγιδεύσετε τα έλαια του δέρματος που έχουν βγει στην επιφάνεια.
Ελαττώστε το στρες. Πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν έξαρση των συμπτωμάτων σε περιόδους έντονου στρες. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, να κάνετε γυμναστική και να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι ασκήσεις αναπνοής.
Βγείτε λίγο στον ήλιο. Το φως το ήλιου μπορεί να σταματήσει προσωρινά τις φλεγμονές που προκαλούν την έξαρση. Φορέστε αντηλιακό και μην εκτείθεστε στον ήλιο για περισσότερα από δέκα λεπτά.
Αν έχετε αναρωτηθεί αν το παιδί σας θα πάσχει επίσης από ψωρίαση, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες. Περίπου το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση έχουν κάποιον συγγενή με την πάθηση. Αν εσείς ή ο σύντροφός σας πάσχετε από ψωρίαση, το παιδί σας έχει 10% πιθανότητες να πάσχει και αυτό. Αν πάσχετε και οι δύο, οι πιθανότητες ανεβαίνουν στο 50%


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…