Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψυχικό κενό . Όταν όλα φαίνονται μάταια



Εκατομμύρια κόσμος σήμερα νιώθει συναισθηματικά ψυχικό κενό, είναι μια διαταραχή που το άτομο αισθάνεται άδειο χωρίς να μπορεί να βρει ενδιαφέρον πουθενά, αυτό συμβαίνει λόγω αρνητικών συναισθημάτων που τον καταβάλουν, όπως έλλειψη δραστηριοτήτων, άγχος, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση χωρίς ιδιαίτερο αίτιο, μόνιμες κακές σκέψεις, διάθεση, ακόμα και έλλειψη συντονισμού.

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να απασχολεί τον πάσχοντα χρόνια ή να είναι κάτι προσωρινό, σίγουρα θα υποστεί πτώση αυτοεκτίμησης, θα θελήσει να αποστασιοποιηθεί από το κοινωνικό του περιβάλλον και στη πρώτη περίπτωση οι δυσλειτουργίες στο ψυχισμό του αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στη κατάθλιψη.

Για να προκληθεί στη ψυχή κάποιου κενό τα αίτια ποικίλουν ή μπορεί να είναι πίεση συσσωρευμένων άσχημων κατάστασεων (διαζύγιο, θάνατος, αρρώστια, ανεργία κτλπ) σε συνδυασμό με την αναγκαστική παραγκώνηση των θέλω μας.

Έχει επιβληθεί μια καθημερινή σκληρότητα ζώντας αποκλειστικά για να δουλεύουμε χωρίς να μας διασφαλίζει τίποτα.

Όσο δύσκολο και άνεφικτο άκουγεται όλα εξαρτώνται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι ανεπίτρεπτο να περιμένουμε από τους άλλους για να στηρίξουμε την ευτυχία μας, έχοντας ελπίδες.

Το κλειδί βρίσκεται στην ανάγνωριση του τι θέλουμε σε βάθος και όχι επιφανειακά. Πράττοντας με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα προς τον εαυτό μας, θέτοντας όρια, έχοντας το θάρρος της γνώμης μας ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι να στεναχωρεθεί κάποιος άλλος.
Αν όντως θέλουμε να απολαύσουμε το δώρο της ζωής χωρίς απλά να υπάρχουμε μεσα σε αυτήν, υποχρεούμαστε να δώσουμε κίνητρα, να σπάσουμε τους κανόνες, ώστε να χαρούμε το κάθε λεπτό, χωρίς η σημερινή ημέρα να είναι ίδια με τη χθεσινή.

Η πιο ουσιαστική διαδικασία είναι η αναζήτηση νέων εμπειρίων, καινούριων πληροφορίων. Η ντοπαμίνη ευθύνεται ασκώντας απόλυτο έλεγχο στις εγκέφαλικες λειτουργίες απόλαυσεως, προκαλώντας ευχαρίστηση απέναντι σε συμπεριφορές με θετική κατάληξη.

Το πρωί ξυπνόντας ας υποδεχτούμε τη νέα ημέρα που μας χάρισε ο θεός με αισιοδοξία, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στο καθρέφτη με ένα χαμόγελο.

Ένα δημιουργικό πρωινό αξίζει να αρχίσει μια ώρα νωρίτερα και ας στερηθούμε ύπνο για να κάνουμε γυμναστική, να κουβεντιάσουμε με τον εαυτό μας, να γευτούμε τον καφέ μας, πριν ετοιμάσουμε τα παιδιά για σχόλειο ή φύγουμε για εργασία.

Εξίσου σημαντικό είναι η αγάπη και ο έρωτας, η απελευθέρωση των συναισθημάτων, μόνο τότε θα νιώσουμε ελεύθεροι, η ζωή θέλει τόλμη, οφείλουμε πάντα να προσέχουμε και να είμαστε μεθοδικοί στις κινήσεις μας άλλα όχι να μπαίνουν εμπόδια στη μοναδικότητα των στιγμών.

Για την ολοκληρωτική καταπολέμηση στο να πάψουμε να νιώθουμε άδειοι, κίνητρο είναι τα ταξίδια, οι εκδρομές, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει περικοπή από κάπου αλλού, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε περιττά πράγματα γεμίζοντας τα ντουλάπια μας, οι εικόνες, οι άνθρωποι, η κουλτούρα που θα γνωρίσουμε είναι πιο ωφέλιμες γιατί θα τα κουβαλάμε σε όλη τη ζωή μας.

Η γυμναστική αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, συμβάλλει στο να αυξάνεται η ροή οξυγόνου στα κύτταρα του εγκεφάλου, έπειτα εκκρίνονται και άλλες ορμόνες που βοηθούν στη ψυχική ανύψωση.
Όταν ένα άτομο βιώνει το απόλυτο κενό στη ψυχή του και όλα φαίνονται μάταια δεν είναι αδύναμο, μπορεί να συμβεί και στη πιο στιβαρή προσωπικότητα.

Εάν γνωρίζετε κάποιον με αυτή τη διαταραχή βοηθήστε τον να βρει το θάρρος επισκεπτόμενος έναν ειδικό για θεραπεία, δείξτε του την αγάπη, τη στοργή, τη κατανόηση σας, η έμπρακτη στήριξη σας είναι πολύτιμη για εκείνον.

Εάν πάλι κάποιος έχει αυτογνωσία, αναγνωρίζοντας ο ίδιος τι του συμβαίνει από το να ζει μιζέρα ας βάλει θεμέλια για το παρόν και το μέλλον που χαρίζετε απλόχερα.

Εμείς οι ίδιοι έχουμε δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας ομορφαίνοντας την, ευεργετόντας τον εαυτό μας, πάντα χαμογελαστοί για ότι συμβαίνει.
«Να είμαστε εμείς θεοί του εαυτού μας μαθαίνοντας τι αξίζουμε», είπε ο Σωκράτης, αναλάμβανοντας τις ευθύνες μας.


Χριστίνα Βάιλα
Ψυχολόγος-mΣυνεργάτης Ψυχολογικού Φάρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα