Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοφανής Διεθνής Μελέτη για τη Συμπεριφορά γύρω από την Αντηλιακή Προστασία



Η La Roche-Posay και το Πανεπιστήμιο George Washington, δημοσιεύουν μια Πρωτοφανή Διεθνή Μελέτη για τη Συμπεριφορά γύρω από την Αντηλιακή Προστασία και την Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (Journal of the European Academy of Dermatology & Venereology), συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άτομα από 23 χώρες.
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (5 Ιαν. 2017) — Μια εκτεταμένη διεθνής έρευνα για τη συμπεριφορά κατά την έκθεση στον ήλιο και την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες και γεωγραφικές ανισότητες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Η πληροφόρηση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ενημέρωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης που ανταποκρίνονται στην παγκόσμια ανάγκη μείωσης της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εξέλιξης του καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, από ερευνητές της La Roche-Posay και του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου George Washington (GW). Με σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες πάνω στην αντηλιακή προστασία των καταναλωτών και τις συμπεριφορές αυτού του είδους , η οποία έφερε στο φως εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι 88% από όσους ερωτήθηκαν, γνώριζαν για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος όταν εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία. Ωστόσο, μόλις 1 στους 2 αποκρινόμενους έχει επισκεφτεί δερματολόγο για εξέταση σπίλων και 4 στα 10 άτομα δεν σκέφτονται να προστατευτούν από τον ήλιο, παρά μόνο όταν είναι σε διακοπές.
“Αυτό είναι ένα παγκόσμιο καμπανάκι,” τόνισε ο Adam Friedman, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του GW. “Ο κόσμος έχει ακόμα πολλά κενά, όχι μόνο στην ενεργό παρακολούθηση του καρκίνου αλλά και στην πρόληψή του.”
Η μελέτη περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες από 23 χώρες, ηλικίας 16-65 ετών και διεξάχθηκε κυρίως διαδικτυακά. Το ερωτηματολόγιο συνέλεξε στοιχεία για πληθυσμιακές ομάδες, για την έκθεση στον ήλιο, τις συνήθειες ως προς την πρόληψη και το μαύρισμα , τη γνώση των κινδύνων, την αυτοεξέταση, την αναζήτηση ιατρικής γνώμης και την κοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η χρήση αντηλιακού και γυαλιών ηλίου ήταν τα πιο συνήθη προστατευτικά μέτρα. Το επίπεδο εκπαίδευσης όπως και το φύλο, είχαν επίδραση στο βαθμό της αντηλιακής προστασίας. Το πιο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αντιστοιχούσε σε πιο υψηλό επίπεδο αντηλιακής προστασίας . Η αυτοεξέταση και η συμβουλή από δερματολόγο συνδέονταν επίσης θετικά με το κοινωνικοοικονομικό στάτους και το επίπεδο εκπαίδευσης . Οι γυναίκες βρέθηκε να γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι οι άνδρες, τους παράγοντες κινδύνου όπως και τα κατάλληλα μέτρα και βοηθήματα για την πρόληψη και την παρακολούθηση του καρκίνου του δέρματος. 
Επίσης παρατηρήθηκαν πολλές κατά τόπους διαφορές. Κάτοικοι χωρών στη Νότια και Δυτική Ευρώπη ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό από τον μέσο αποκρινόμενο. Στη Λατινική Αμερική , η αποφυγή του ήλιου ήταν πιο συνηθισμένη. 

Στην Αυστραλία, οι αποκρινόμενοι είχαν ένα πιο ποικιλόμορφο σύνολο συμπεριφορών προστασίας , το οποίο περιελάμβανε την προσπάθειά τους να μένουν στη σκιά, να φορούν καπέλο ή να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. Οι προερχόμενοι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, ήταν σε αξιοσημείωτο βαθμό πιο ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος. Στον αντίποδα, εκείνοι που προέρχονταν από το Μεξικό, τη Ρωσία και την Ιταλία συγκαταλέγονταν στους λιγότερο ενημερωμένους. Συνολικά, η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη επέδειξαν υψηλότερο βαθμό προληπτικής συμπεριφοράς από τον μέσο όρο.
Στην Ελλάδα, η έρευνα περιέλαβε 1.001 ερωτηθέντες. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των ελιών του δέρματος, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και τη σημασία της πρόληψης περισσότερο από ότι ο μέσος όρος των άλλων χωρών. Το 19% των Ελλήνων, ελέγχουν τους σπίλους τους σε δερματολόγο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο των ερωτηθέντων των άλλων χωρών που είναι 11%.

Ωστόσο, οι συνήθειες αντηλιακής προστασίας στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας υποδηλώνουν όπως και τις άλλες χώρες ότι η επιπλέον εκπαίδευση για στην ασφαλή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο είναι απαραίτητη καθώς μόνο το 59% εφαρμόζει αντηλιακό στο πρόσωπο και μόνο το 53% εφαρμόζει αντηλιακό στις άλλες περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
Ενώ οι πληθυσμοί που ερευνήθηκαν γνώριζαν τους κινδύνους που συνδέονται με την ηλιακή έκθεση, ατομικοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο τύπος του δέρματος και το μέγεθος των σπίλων , δεν ήταν απόλυτα γνωστοί στους αποκρινόμενους. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η αυτοεξέταση και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας συχνά υποχρησιμοποιούνται και τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος τα οποία θα πρέπει να προτρέπουν σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, δεν είναι καθολικά γνωστά. 

Σύμφωνα με τη Sophie Seite,επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, “η παρούσα έρευνα παρέχει νέες γνώσεις και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μήνυμα θα πρέπει να είναι ειδικά στοχευμένο στις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν (ιδίως με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τύπο δέρματος, ακόμα και τη χώρα). Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, στη La Roche-Posay, έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε εκπαιδευτικές καμπάνιες , όπως είναι το Skin Checker και πρακτικά εργαλεία, όπως το My UV Patch, δωρεάν στο κοινό με στόχο να επιφέρουμε την αλλαγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως για τις άμεσα εμπλεκόμενες και τις υψηλού κινδύνου ομάδες όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.”
Η "Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος, Αντιλήψεις και Γνώση: Μια Διεθνής Συγχρονική Έρευνα," που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας , είναι διαθέσιμη στο http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.14104/full.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ