Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοφανής Διεθνής Μελέτη για τη Συμπεριφορά γύρω από την Αντηλιακή ΠροστασίαΗ La Roche-Posay και το Πανεπιστήμιο George Washington, δημοσιεύουν μια Πρωτοφανή Διεθνή Μελέτη για τη Συμπεριφορά γύρω από την Αντηλιακή Προστασία και την Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (Journal of the European Academy of Dermatology & Venereology), συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άτομα από 23 χώρες.
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (5 Ιαν. 2017) — Μια εκτεταμένη διεθνής έρευνα για τη συμπεριφορά κατά την έκθεση στον ήλιο και την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες και γεωγραφικές ανισότητες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Η πληροφόρηση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ενημέρωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης που ανταποκρίνονται στην παγκόσμια ανάγκη μείωσης της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εξέλιξης του καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, από ερευνητές της La Roche-Posay και του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου George Washington (GW). Με σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες πάνω στην αντηλιακή προστασία των καταναλωτών και τις συμπεριφορές αυτού του είδους , η οποία έφερε στο φως εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι 88% από όσους ερωτήθηκαν, γνώριζαν για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος όταν εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία. Ωστόσο, μόλις 1 στους 2 αποκρινόμενους έχει επισκεφτεί δερματολόγο για εξέταση σπίλων και 4 στα 10 άτομα δεν σκέφτονται να προστατευτούν από τον ήλιο, παρά μόνο όταν είναι σε διακοπές.
“Αυτό είναι ένα παγκόσμιο καμπανάκι,” τόνισε ο Adam Friedman, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του GW. “Ο κόσμος έχει ακόμα πολλά κενά, όχι μόνο στην ενεργό παρακολούθηση του καρκίνου αλλά και στην πρόληψή του.”
Η μελέτη περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες από 23 χώρες, ηλικίας 16-65 ετών και διεξάχθηκε κυρίως διαδικτυακά. Το ερωτηματολόγιο συνέλεξε στοιχεία για πληθυσμιακές ομάδες, για την έκθεση στον ήλιο, τις συνήθειες ως προς την πρόληψη και το μαύρισμα , τη γνώση των κινδύνων, την αυτοεξέταση, την αναζήτηση ιατρικής γνώμης και την κοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η χρήση αντηλιακού και γυαλιών ηλίου ήταν τα πιο συνήθη προστατευτικά μέτρα. Το επίπεδο εκπαίδευσης όπως και το φύλο, είχαν επίδραση στο βαθμό της αντηλιακής προστασίας. Το πιο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αντιστοιχούσε σε πιο υψηλό επίπεδο αντηλιακής προστασίας . Η αυτοεξέταση και η συμβουλή από δερματολόγο συνδέονταν επίσης θετικά με το κοινωνικοοικονομικό στάτους και το επίπεδο εκπαίδευσης . Οι γυναίκες βρέθηκε να γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι οι άνδρες, τους παράγοντες κινδύνου όπως και τα κατάλληλα μέτρα και βοηθήματα για την πρόληψη και την παρακολούθηση του καρκίνου του δέρματος. 
Επίσης παρατηρήθηκαν πολλές κατά τόπους διαφορές. Κάτοικοι χωρών στη Νότια και Δυτική Ευρώπη ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό από τον μέσο αποκρινόμενο. Στη Λατινική Αμερική , η αποφυγή του ήλιου ήταν πιο συνηθισμένη. 

Στην Αυστραλία, οι αποκρινόμενοι είχαν ένα πιο ποικιλόμορφο σύνολο συμπεριφορών προστασίας , το οποίο περιελάμβανε την προσπάθειά τους να μένουν στη σκιά, να φορούν καπέλο ή να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. Οι προερχόμενοι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, ήταν σε αξιοσημείωτο βαθμό πιο ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος. Στον αντίποδα, εκείνοι που προέρχονταν από το Μεξικό, τη Ρωσία και την Ιταλία συγκαταλέγονταν στους λιγότερο ενημερωμένους. Συνολικά, η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη επέδειξαν υψηλότερο βαθμό προληπτικής συμπεριφοράς από τον μέσο όρο.
Στην Ελλάδα, η έρευνα περιέλαβε 1.001 ερωτηθέντες. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των ελιών του δέρματος, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και τη σημασία της πρόληψης περισσότερο από ότι ο μέσος όρος των άλλων χωρών. Το 19% των Ελλήνων, ελέγχουν τους σπίλους τους σε δερματολόγο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο των ερωτηθέντων των άλλων χωρών που είναι 11%.

Ωστόσο, οι συνήθειες αντηλιακής προστασίας στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας υποδηλώνουν όπως και τις άλλες χώρες ότι η επιπλέον εκπαίδευση για στην ασφαλή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο είναι απαραίτητη καθώς μόνο το 59% εφαρμόζει αντηλιακό στο πρόσωπο και μόνο το 53% εφαρμόζει αντηλιακό στις άλλες περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
Ενώ οι πληθυσμοί που ερευνήθηκαν γνώριζαν τους κινδύνους που συνδέονται με την ηλιακή έκθεση, ατομικοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο τύπος του δέρματος και το μέγεθος των σπίλων , δεν ήταν απόλυτα γνωστοί στους αποκρινόμενους. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η αυτοεξέταση και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας συχνά υποχρησιμοποιούνται και τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος τα οποία θα πρέπει να προτρέπουν σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, δεν είναι καθολικά γνωστά. 

Σύμφωνα με τη Sophie Seite,επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, “η παρούσα έρευνα παρέχει νέες γνώσεις και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μήνυμα θα πρέπει να είναι ειδικά στοχευμένο στις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν (ιδίως με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τύπο δέρματος, ακόμα και τη χώρα). Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, στη La Roche-Posay, έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε εκπαιδευτικές καμπάνιες , όπως είναι το Skin Checker και πρακτικά εργαλεία, όπως το My UV Patch, δωρεάν στο κοινό με στόχο να επιφέρουμε την αλλαγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως για τις άμεσα εμπλεκόμενες και τις υψηλού κινδύνου ομάδες όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.”
Η "Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος, Αντιλήψεις και Γνώση: Μια Διεθνής Συγχρονική Έρευνα," που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας , είναι διαθέσιμη στο http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.14104/full.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…