Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοφανής Διεθνής Μελέτη για τη Συμπεριφορά γύρω από την Αντηλιακή ΠροστασίαΗ La Roche-Posay και το Πανεπιστήμιο George Washington, δημοσιεύουν μια Πρωτοφανή Διεθνή Μελέτη για τη Συμπεριφορά γύρω από την Αντηλιακή Προστασία και την Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο του Δέρματος.

Στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (Journal of the European Academy of Dermatology & Venereology), συμμετείχαν σχεδόν 20.000 άτομα από 23 χώρες.
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (5 Ιαν. 2017) — Μια εκτεταμένη διεθνής έρευνα για τη συμπεριφορά κατά την έκθεση στον ήλιο και την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος, αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλές ατέλειες και γεωγραφικές ανισότητες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Η πληροφόρηση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ενημέρωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης που ανταποκρίνονται στην παγκόσμια ανάγκη μείωσης της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης εξέλιξης του καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας, από ερευνητές της La Roche-Posay και του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου George Washington (GW). Με σχεδόν 20.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες πάνω στην αντηλιακή προστασία των καταναλωτών και τις συμπεριφορές αυτού του είδους , η οποία έφερε στο φως εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι 88% από όσους ερωτήθηκαν, γνώριζαν για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος όταν εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία. Ωστόσο, μόλις 1 στους 2 αποκρινόμενους έχει επισκεφτεί δερματολόγο για εξέταση σπίλων και 4 στα 10 άτομα δεν σκέφτονται να προστατευτούν από τον ήλιο, παρά μόνο όταν είναι σε διακοπές.
“Αυτό είναι ένα παγκόσμιο καμπανάκι,” τόνισε ο Adam Friedman, M.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του GW. “Ο κόσμος έχει ακόμα πολλά κενά, όχι μόνο στην ενεργό παρακολούθηση του καρκίνου αλλά και στην πρόληψή του.”
Η μελέτη περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες από 23 χώρες, ηλικίας 16-65 ετών και διεξάχθηκε κυρίως διαδικτυακά. Το ερωτηματολόγιο συνέλεξε στοιχεία για πληθυσμιακές ομάδες, για την έκθεση στον ήλιο, τις συνήθειες ως προς την πρόληψη και το μαύρισμα , τη γνώση των κινδύνων, την αυτοεξέταση, την αναζήτηση ιατρικής γνώμης και την κοινωνική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η χρήση αντηλιακού και γυαλιών ηλίου ήταν τα πιο συνήθη προστατευτικά μέτρα. Το επίπεδο εκπαίδευσης όπως και το φύλο, είχαν επίδραση στο βαθμό της αντηλιακής προστασίας. Το πιο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αντιστοιχούσε σε πιο υψηλό επίπεδο αντηλιακής προστασίας . Η αυτοεξέταση και η συμβουλή από δερματολόγο συνδέονταν επίσης θετικά με το κοινωνικοοικονομικό στάτους και το επίπεδο εκπαίδευσης . Οι γυναίκες βρέθηκε να γνωρίζουν καλύτερα από ό,τι οι άνδρες, τους παράγοντες κινδύνου όπως και τα κατάλληλα μέτρα και βοηθήματα για την πρόληψη και την παρακολούθηση του καρκίνου του δέρματος. 
Επίσης παρατηρήθηκαν πολλές κατά τόπους διαφορές. Κάτοικοι χωρών στη Νότια και Δυτική Ευρώπη ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό από τον μέσο αποκρινόμενο. Στη Λατινική Αμερική , η αποφυγή του ήλιου ήταν πιο συνηθισμένη. 

Στην Αυστραλία, οι αποκρινόμενοι είχαν ένα πιο ποικιλόμορφο σύνολο συμπεριφορών προστασίας , το οποίο περιελάμβανε την προσπάθειά τους να μένουν στη σκιά, να φορούν καπέλο ή να φορούν προστατευτικό ρουχισμό. Οι προερχόμενοι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη, ήταν σε αξιοσημείωτο βαθμό πιο ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος. Στον αντίποδα, εκείνοι που προέρχονταν από το Μεξικό, τη Ρωσία και την Ιταλία συγκαταλέγονταν στους λιγότερο ενημερωμένους. Συνολικά, η Αυστραλία και η Νότια Ευρώπη επέδειξαν υψηλότερο βαθμό προληπτικής συμπεριφοράς από τον μέσο όρο.
Στην Ελλάδα, η έρευνα περιέλαβε 1.001 ερωτηθέντες. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των ελιών του δέρματος, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος και τη σημασία της πρόληψης περισσότερο από ότι ο μέσος όρος των άλλων χωρών. Το 19% των Ελλήνων, ελέγχουν τους σπίλους τους σε δερματολόγο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο των ερωτηθέντων των άλλων χωρών που είναι 11%.

Ωστόσο, οι συνήθειες αντηλιακής προστασίας στην Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας υποδηλώνουν όπως και τις άλλες χώρες ότι η επιπλέον εκπαίδευση για στην ασφαλή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο είναι απαραίτητη καθώς μόνο το 59% εφαρμόζει αντηλιακό στο πρόσωπο και μόνο το 53% εφαρμόζει αντηλιακό στις άλλες περιοχές του σώματος που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
Ενώ οι πληθυσμοί που ερευνήθηκαν γνώριζαν τους κινδύνους που συνδέονται με την ηλιακή έκθεση, ατομικοί παράγοντες κινδύνου, όπως ο τύπος του δέρματος και το μέγεθος των σπίλων , δεν ήταν απόλυτα γνωστοί στους αποκρινόμενους. Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι η αυτοεξέταση και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας συχνά υποχρησιμοποιούνται και τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος τα οποία θα πρέπει να προτρέπουν σε αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, δεν είναι καθολικά γνωστά. 

Σύμφωνα με τη Sophie Seite,επιστημονική διευθύντρια της La Roche-Posay, “η παρούσα έρευνα παρέχει νέες γνώσεις και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μήνυμα θα πρέπει να είναι ειδικά στοχευμένο στις πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν (ιδίως με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τύπο δέρματος, ακόμα και τη χώρα). Αυτός είναι ο λόγος που εμείς, στη La Roche-Posay, έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε εκπαιδευτικές καμπάνιες , όπως είναι το Skin Checker και πρακτικά εργαλεία, όπως το My UV Patch, δωρεάν στο κοινό με στόχο να επιφέρουμε την αλλαγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ιδίως για τις άμεσα εμπλεκόμενες και τις υψηλού κινδύνου ομάδες όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.”
Η "Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος, Αντιλήψεις και Γνώση: Μια Διεθνής Συγχρονική Έρευνα," που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας , είναι διαθέσιμη στο http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdv.14104/full.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας