Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προεκλαμψία: μπορεί να συνδέεται με γενετική παραλλαγή


Οι επιστήμονες δεν παύουν ποτέ να αναζητούν τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προεκλαμψία στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την έγκυο όσο και το μωρό της. 
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης έρευνας από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν σε τέτοια έκταση τα γονίδια των μωρών, και όχι μόνο εκείνα των εγκύων γυναικών, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος προεκλαμψίας μπορεί να συνδέεται με μια γενετική παραλλαγή που βρίσκεται στο μωρό, αντί της μητέρας. 
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS) όπου συγκρίθηκαν 4380 μητέρες και παιδιά που είχαν προσβληθεί από προεκλαμψία, με πάνω από 300.000 που δεν είχαν. 

Εντόπισαν με τον τρόπο αυτό παραλλαγές του DNA κοντά στο γονίδιο FLT1, οι οποίες συνδέονταν με τον αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία. 
Το FLT1 γονίδιο εμπλέκεται στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με την προεκλαμψία. 
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει μία επίδραση του εμβρυικού DNA στην υγεία της μέλλουσας μητέρας. 
Η γονιδιακή παραλλαγή συνδέθηκε μόνο με έναν υποτύπο προεκλαμψίας, πιο συγκεκριμένα με αυτή η οποία αναπτύσσεται μετά από τις 34 εβδομάδες κύησης. 
Όταν ένα μωρό φέρει ένα αντίγραφο της γονιδιακής παραλλαγής, τότε η μητέρα του διατρέχει  υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει προεκλαμψία, σε ένα ποσοστό της τάξης του  20%.  Εξετάζοντας το πώς το εμβρυϊκό DNA επιδρά στην υγεία μιας μητέρας, οι επιστήμονες θα οδηγηθούν στην εύρεση καλύτερων θεραπειών στο μέλλον. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Α. Μπιλάλη, MBBCh MMedSc CCST FRCOG, μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, ο οποίος ειδικεύεται στις κυήσεις υψηλού κινδύνου “ η μελέτη αυτή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας, Εάν μια μητέρα παρουσιάσει προεκλαμψία και αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να πάθει επιληπτικές κρίσεις και να απειληθεί τόσο η ζωή η δική της όσο και του μωρού της. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν προεκλαμψία όπως μια προηγούμενη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης ή η κύηση διδύμων. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η λήψη ενός σωστού ιστορικού και ο εντοπισμός των πιθανών παραγόντων που οδηγούν σε προεκλαμψία, απαραίτητες προυποθέσεις για τη σωστή παρακολούθηση της κάθε εγκύου”.

Και προσθέτει: «Η διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού είναι πλέον κάτι το εφικτό καθώς η επιστήμη ολοένα εξελίσσεται. Ωστόσο, μια γυναίκα, παράλληλα με τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της προεκλαμψίας, θα πρέπει να ακολουθήσει και μια σειρά άλλων ενεργειών.
Η καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή στέκονται σύμμαχοι στη ζωή κάθε γυναίκας που πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα μωρό.

Οι έγκυες πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους και να πραγματοποιούν σωστά τις μηνιαίες εξετάσεις τους.  Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοήσουν συμπτώματα όπως σοβαρούς πονοκεφάλους, προβλήματα στην όραση (θολούρες), έντονους πόνους στα πλευρά, καούρες που επιμένουν παρά τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, και πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών. 

Σε κάθε περίπτωση, καμία έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να  διστάζει να απευθυνθεί στο γιατρό της αν έχει οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση της υγείας της. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και η έγκαιρη διάγνωση μίας σοβαρής κατάστασης όπως η προεκλαμψία είναι ο μόνος τρόπος για την ασφαλή αντιμετώπιση της.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας