Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προεκλαμψία: μπορεί να συνδέεται με γενετική παραλλαγή


Οι επιστήμονες δεν παύουν ποτέ να αναζητούν τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προεκλαμψία στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την έγκυο όσο και το μωρό της. 
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης έρευνας από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία, όπου για πρώτη φορά εξετάστηκαν σε τέτοια έκταση τα γονίδια των μωρών, και όχι μόνο εκείνα των εγκύων γυναικών, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος προεκλαμψίας μπορεί να συνδέεται με μια γενετική παραλλαγή που βρίσκεται στο μωρό, αντί της μητέρας. 
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS) όπου συγκρίθηκαν 4380 μητέρες και παιδιά που είχαν προσβληθεί από προεκλαμψία, με πάνω από 300.000 που δεν είχαν. 

Εντόπισαν με τον τρόπο αυτό παραλλαγές του DNA κοντά στο γονίδιο FLT1, οι οποίες συνδέονταν με τον αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία. 
Το FLT1 γονίδιο εμπλέκεται στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με την προεκλαμψία. 
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει μία επίδραση του εμβρυικού DNA στην υγεία της μέλλουσας μητέρας. 
Η γονιδιακή παραλλαγή συνδέθηκε μόνο με έναν υποτύπο προεκλαμψίας, πιο συγκεκριμένα με αυτή η οποία αναπτύσσεται μετά από τις 34 εβδομάδες κύησης. 
Όταν ένα μωρό φέρει ένα αντίγραφο της γονιδιακής παραλλαγής, τότε η μητέρα του διατρέχει  υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει προεκλαμψία, σε ένα ποσοστό της τάξης του  20%.  Εξετάζοντας το πώς το εμβρυϊκό DNA επιδρά στην υγεία μιας μητέρας, οι επιστήμονες θα οδηγηθούν στην εύρεση καλύτερων θεραπειών στο μέλλον. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Δημήτρη Α. Μπιλάλη, MBBCh MMedSc CCST FRCOG, μαιευτήρα – χειρουργό γυναικολόγο, Fellow του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας, ο οποίος ειδικεύεται στις κυήσεις υψηλού κινδύνου “ η μελέτη αυτή είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας, Εάν μια μητέρα παρουσιάσει προεκλαμψία και αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να πάθει επιληπτικές κρίσεις και να απειληθεί τόσο η ζωή η δική της όσο και του μωρού της. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν προεκλαμψία όπως μια προηγούμενη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης ή η κύηση διδύμων. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η λήψη ενός σωστού ιστορικού και ο εντοπισμός των πιθανών παραγόντων που οδηγούν σε προεκλαμψία, απαραίτητες προυποθέσεις για τη σωστή παρακολούθηση της κάθε εγκύου”.

Και προσθέτει: «Η διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού είναι πλέον κάτι το εφικτό καθώς η επιστήμη ολοένα εξελίσσεται. Ωστόσο, μια γυναίκα, παράλληλα με τη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για την αποτροπή της προεκλαμψίας, θα πρέπει να ακολουθήσει και μια σειρά άλλων ενεργειών.
Η καλή φυσική κατάσταση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή στέκονται σύμμαχοι στη ζωή κάθε γυναίκας που πρόκειται να φέρει στον κόσμο ένα μωρό.

Οι έγκυες πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους και να πραγματοποιούν σωστά τις μηνιαίες εξετάσεις τους.  Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοήσουν συμπτώματα όπως σοβαρούς πονοκεφάλους, προβλήματα στην όραση (θολούρες), έντονους πόνους στα πλευρά, καούρες που επιμένουν παρά τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων, και πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών. 

Σε κάθε περίπτωση, καμία έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να  διστάζει να απευθυνθεί στο γιατρό της αν έχει οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση της υγείας της. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και η έγκαιρη διάγνωση μίας σοβαρής κατάστασης όπως η προεκλαμψία είναι ο μόνος τρόπος για την ασφαλή αντιμετώπιση της.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …