Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να φροντίσετε πληγές και κοψίματα για να μην αφήσουν σημάδι στο δέρμα



Μια πληγή ή γρατζουνιά λόγω μικροατυχήματος μπορεί να αφήσει στο δέρμα λιγότερο ή περισσότερο εμφανές σημάδι, μπορείτε όμως να το αποφύγετε αν φροντίσετε εξ αρχής σωστά το τραύμα.

Το πρώτο βήμα μετά από έναν τραυματισμό είναι ο καλός καθαρισμός της πληγής. Το νερό και ένα ήπιο σαπούνι αρκούν για να απομακρύνετε υπολείμματα και μικροοργανισμούς. Μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το τραύμα.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ σε ένα φρέσκο τραύμα. Αν και έχει ισχυρή αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση, διαταράσσει τη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος και επιβραδύνει την επούλωση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να καλύψετε το τραύμα με μια λεπτή στρώση βαζελίνης ώστε να δημιουργήσετε έναν φραγμό που θα εμποδίσει το τραύμα να αφυδατωθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα σε γέλη πετρελαίου (περίπου 40%), ώστε ο φραγμός να είναι ημι-διαπερατός και να φτάνει στο τραύμα μια μικρή ποσότητα νερού και αρκετό οξυγόνο, καθώς βοηθούν στην επούλωση και στην πρόληψη των ουλών.
Καλύψτε το τραύμα με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα ή μια γάζα για να αποτρέψετε την έκθεση σε μικροοργανισμούς ή την τριβή με τα ρούχα.

Τέλος, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καθημερινά το τραύμα με νερό και σαπούνι και να εφαρμόζετε εκ νέου βαζελίνη ή κάποιο προστατευτικό προϊόν.
Κρατώντας το τραύμα υγρό και ενυδατωμένο θα αναπτυχθεί ευκολότερα νέο δέρμα στο σημείο του τραυματισμού κι έτσι θα αποφύγετε τα εμφανή σημάδια στο δέρμα.

Πηγή: Reader’s Digest
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…