Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέντε λιγότερο γνωστά σημάδια άγχους & κατάθλιψηςΤο στίγμα και η έλλειψη ευαισθητοποίησης που χαρακτηρίζουν το πεδίο της ψυχικής υγείας συχνά οδηγούν στο να παραβλέπονται συμπτώματα ακόμη και κοινών ψυχικών διαταραχών, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Ο τεράστιος όγκος καθημερινών υποχρεώσεων και το αυξημένο στρες κάνουν πολλούς ανθρώπους να μην αντιλαμβάνονται καν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό ζήτημα ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει ότι δεν το συζητούν με κανέναν και ότι δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται.
Πέρα από την κακή διάθεση και τη νευρικότητα, υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά, συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης, των δύο συχνότερων ψυχικών διαταραχών παγκοσμίως. Η υπεύθυνη πληροφόρησης του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού ψυχικής υγείας MIND, Λίσι Λάιους, επισημαίνει τα πέντε κυριότερα από αυτά.

1. Απόσυρση από την κοινωνική ζωή
Το άτομο αποφεύγει συναντήσεις με φίλους ή συγγενείς ενώ παλαιότερα δεν το έκανε. «Οι μέρες με κακή διάθεση είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και τα αρνητικά συναισθήματα συνήθως υποχωρούν χωρίς να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή κάποιου. Αν όμως επιμένουν μετά από μία ή δύο βδομάδες, επιδεινώνονται ή επανέρχονται τακτικά και αν το άτομο δεν απολαμβάνει πια πράγματα που κανονικά προσέφεραν ευχαρίστηση, αυτό μάλλον αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης» αναφέρει η Λάιους.

2. Δυσκολία συγκέντρωσης
Αν το μυαλό είναι απασχολημένο με κάποιο ζήτημα που άπτεται της ψυχικής υγείας, τότε το άτομο δυσκολεύεται να σκεφτεί ή να μιλήσει καθαρά. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να απομνημονεύσει πληροφορίες ή να συγκεντρωθεί. «Αν η συγκέντρωση είναι χειρότερη απ’ ό,τι συνήθως, αν υπάρχει δυσκολία σε θέματα συνέπειας ή λήψης αποφάσεων στη δουλειά ή στο σχολείο, τότε αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής» σύμφωνα με τη Λάιους.

3. Δυσκολίες στον ύπνο
Πολλά άτομα με κατάθλιψη δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί ή κοιμούνται περισσότερες ώρες απ’ ό,τι συνήθως. Αυτό σημαίνει συνήθως ότι νιώθουν εξάντληση την επόμενη μέρα και ότι δυσκολεύονται αρκετά να φέρουν εις πέρας απλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Αρκετά άτομα με άγχος αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ ή ότι ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα επειδή ταλαιπωρούνται από σκέψεις και ανησυχίες. Επίσης, τα άτομα αυτά συχνά σφίγγουν υπερβολικά τη γνάθο τους όταν κοιμούνται ή τρίζουν τα δόντια τους. Σύμφωνα με τη Λάιους, «υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην ψυχική υγεία».

4. Αίσθημα μουδιάσματος ή κενού
«Διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη ή το μετατραυματικό στρες χαρακτηρίζονται καμιά φορά από μια αίσθηση απομάκρυνσης από την πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή» εξηγεί η Λάιους. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο δυσκολεύεται να συνδεθεί με το περιβάλλον του και με τους γύρω του. «Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε μια επαγγελματική συνάντηση και να μην μπορεί να παρακολουθήσει τι λένε οι άλλοι ή να νιώθει ότι δεν βρίσκεται πραγματικά εκεί».

5. Ψυχοσωματικές ενοχλήσεις
Πολλά άτομα με άγχος εκδηλώνουν σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, τρέμουλο, εφίδρωση και κρίσεις πανικού. Από την άλλη, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ενέργειας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να φροντίσουν τον εαυτό τους. «Μπορεί το άτομο να μη βρίσκει την ενέργεια να μαγειρέψει ή να φάει όπως παλιά ή να δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσωπική του υγιεινή» αναφέρει η Λάιους.
Ο καθένας μας μπορεί να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια ψυχική διαταραχή. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η συζήτηση με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης, όπως ένας φίλος ή ένας συγγενής, και η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…