Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τροφές που… προκαλούν κατάθλιψη



Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που φροντίζουν τον οργανισμό μας, ψάρια πλούσια στα πολύτιμα λιπαρά ω-3, που εργάζονται για να βελτιώσουν την υγεία μας πρακτικά από κάθε άποψη…
 Υπάρχουν όμως και τροφές που μπορούν να εντείνουν τα αισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Η διατροφική τους αξία είναι μικρή, και μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες αλλά και συστατικά που μπορούν να καταστρέψουν την υγεία μας—σε ψυχολογικό, αλλά και σε βιολογικό επίπεδο. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Καφεΐνη
Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Η καφεΐνη, σε μεγάλες δόσεις, εντείνει το στρες, και μπορεί να μας κάνει νευρικούς. Ακόμα χειρότερα, καταστρέφει τον ύπνο μας, οδηγώντας σε τεράστια προβλήματα μακροπρόθεσμα. Ευτυχώς, όμως, ξέρουμε πολύ καλά ότι, την ίδια στιγμή, η καφεΐνη είναι σούπερ υγιεινή σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις. Που σημαίνει ότι με δυο κούπες καφέ (χωρίς ζάχαρη, υπενθυμίζουμε!) την ημέρα θα μας κάνουν μόνο καλό.

Γλυκά
Παγωτά, κέικ, πάστες, οτιδήποτε περιέχει εξωφρενικές και εντελώς αχρείαστες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απαίσια. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κατακόρυφα, και το ίδιο γρήγορα πέφτουν, αφήνοντάς μας να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι και “άδειοι” από πριν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό, επειδή δεν νιώθουμε καλά, ένα φρούτο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Τα τηγανητά
Πατάτες, κοτόπουλο πανέ και ένα σωρό λιχουδιές. Ναι, είναι πεντανόστιμα, αλλά δεν μας προσφέρουν τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι πολλά τηγανητά φαγητά χρειάζονται χυλό ή φρυγανιά (όπως το σνίτσελ), που στην ουσία είναι απλώς κενοί υδατάνθρακες, η διαδικασία του τηγανίσματος, λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας, στερεί από το φαγητό μεγάλο μέρος της ήδη υπάρχουσας διατροφικής αξίας. Ακόμα χειρότερα, τα τηγανητά είναι η #1 πηγή τρανς λιπαρών, που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Λευκό ψωμί ή ρύζι
Εφόσον δεν είναι ολικής άλεσης, το ψωμί καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για φαγητό με αρκετές περιττές θερμίδες, αλλά τουλάχιστον όταν δεν έχει υποστεί επεξεργασία, μας προσφέρει πολύτιμες φυτικές ίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι για πολλή ώρα. Το λευκό ψωμί, από την άλλη μεριά, έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με την  ζάχαρη: πολλοί κενοί υδατάνθρακες που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ρύζι. Το καστανό, μη επεξεργασμένο ρύζι, έχει πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία μας—για να μην αναφέρουμε την πιο ενδιαφέρουσα γεύση και υφή του· έχουμε μιλήσει τόσες πολλές φορές για αυτό, που δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί.

Αλκοόλ
Σενάριο που έχουμε ζήσει σχεδόν όλοι: Είμαστε θλιμμένοι, και αποφασίζουμε να πνίξουμε την θλίψη μας στο ποτό. Και, όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει, μετά η θλίψη μας απλώς γίνεται χειρότερη, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από το γεγονός ότι τώρα έχουμε και hangover). Το αλκοόλ δρα καταπιέζοντας την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά και την διάθεση.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…