Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι τροφές που… προκαλούν κατάθλιψη



Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες. Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που φροντίζουν τον οργανισμό μας, ψάρια πλούσια στα πολύτιμα λιπαρά ω-3, που εργάζονται για να βελτιώσουν την υγεία μας πρακτικά από κάθε άποψη…
 Υπάρχουν όμως και τροφές που μπορούν να εντείνουν τα αισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Η διατροφική τους αξία είναι μικρή, και μας φορτώνουν με περιττές θερμίδες αλλά και συστατικά που μπορούν να καταστρέψουν την υγεία μας—σε ψυχολογικό, αλλά και σε βιολογικό επίπεδο. Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Καφεΐνη
Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Η καφεΐνη, σε μεγάλες δόσεις, εντείνει το στρες, και μπορεί να μας κάνει νευρικούς. Ακόμα χειρότερα, καταστρέφει τον ύπνο μας, οδηγώντας σε τεράστια προβλήματα μακροπρόθεσμα. Ευτυχώς, όμως, ξέρουμε πολύ καλά ότι, την ίδια στιγμή, η καφεΐνη είναι σούπερ υγιεινή σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις. Που σημαίνει ότι με δυο κούπες καφέ (χωρίς ζάχαρη, υπενθυμίζουμε!) την ημέρα θα μας κάνουν μόνο καλό.

Γλυκά
Παγωτά, κέικ, πάστες, οτιδήποτε περιέχει εξωφρενικές και εντελώς αχρείαστες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απαίσια. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται κατακόρυφα, και το ίδιο γρήγορα πέφτουν, αφήνοντάς μας να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι και “άδειοι” από πριν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό, επειδή δεν νιώθουμε καλά, ένα φρούτο είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Τα τηγανητά
Πατάτες, κοτόπουλο πανέ και ένα σωρό λιχουδιές. Ναι, είναι πεντανόστιμα, αλλά δεν μας προσφέρουν τίποτα. Εκτός από το γεγονός ότι πολλά τηγανητά φαγητά χρειάζονται χυλό ή φρυγανιά (όπως το σνίτσελ), που στην ουσία είναι απλώς κενοί υδατάνθρακες, η διαδικασία του τηγανίσματος, λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας, στερεί από το φαγητό μεγάλο μέρος της ήδη υπάρχουσας διατροφικής αξίας. Ακόμα χειρότερα, τα τηγανητά είναι η #1 πηγή τρανς λιπαρών, που μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Λευκό ψωμί ή ρύζι
Εφόσον δεν είναι ολικής άλεσης, το ψωμί καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για φαγητό με αρκετές περιττές θερμίδες, αλλά τουλάχιστον όταν δεν έχει υποστεί επεξεργασία, μας προσφέρει πολύτιμες φυτικές ίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε χορτασμένοι για πολλή ώρα. Το λευκό ψωμί, από την άλλη μεριά, έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με την  ζάχαρη: πολλοί κενοί υδατάνθρακες που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το ρύζι. Το καστανό, μη επεξεργασμένο ρύζι, έχει πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία μας—για να μην αναφέρουμε την πιο ενδιαφέρουσα γεύση και υφή του· έχουμε μιλήσει τόσες πολλές φορές για αυτό, που δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί.

Αλκοόλ
Σενάριο που έχουμε ζήσει σχεδόν όλοι: Είμαστε θλιμμένοι, και αποφασίζουμε να πνίξουμε την θλίψη μας στο ποτό. Και, όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει, μετά η θλίψη μας απλώς γίνεται χειρότερη, καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα (εκτός από το γεγονός ότι τώρα έχουμε και hangover). Το αλκοόλ δρα καταπιέζοντας την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά και την διάθεση.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…