Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να πιείτε δεύτερο καφέ ή καλύτερα όχι;Συνήθως όταν μιλάμε για τον καφέ, μιλάμε για περιορισμούς. Αυτή τη φορά όμως η επιστήμη είναι υπέρ των φανατικών του καφέ! Αν μελετήσουμε τις πρόσφατες έρευνες θα διαπιστώσουμε ότι ο αγαπημένος μας καφές μπορεί να μειώνει την κατάθλιψη αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, να μας προστατεύει από την άνοιααλλά και την παχυσαρκία.

Έρευνα από την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation αναφέρει πως δε χρειάζεται να σταματήσετε στο ένα φλιτζάνι – μπορείτε να πιείτε δύο ή και τρία. Και αυτή η επιπλέον δόση καφέ δε θα σας κρατήσει απλά σε εγρήγορση αλλά μπορεί και να επιμηκύνει τη ζωή σας.

Η μελέτη βασίστηκε σε τρεις μακροχρόνιες, εν εξελίξει μελέτες, που παρακολουθούν συνολικά πάνω από 200.000 άντρες και γυναίκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν “μέτριες” ποσότητες καφέ κάθε μέρα –ορισμένες ως “λιγότερο από πέντε φλιτζάνια”- είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη τύπου 2 και αυτοκτονικές τάσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέγραψαν τις αυτοαναφερόμενες συνήθειες των συμμετεχόντων σχετικά με τον καφέ κάθε τέσσερα χρόνια για έως και 30 χρόνια.

Μελετώντας τα στοιχεία, πέρα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι επιστήμονες κατέληξαν πως “η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να εκληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής” χάρη στην προστατευτική του δράση.

Τα βιοενεργά συστατικά του καφέ μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και τη συστημική φλεγμονή, επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Ming Ding, MD. “Και αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση ανάμεσα στον καφέ και τη μειωμένη θνησιμότητα”. Ωστόσο, πριν αρχίσετε να γεμίζετε ξανά και ξανά το φλιτζάνι σας, έχετε υπόψη σας πως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν κι άλλες μελέτες ώστε να εξηγηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που παράγουν αυτό το αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ όμως βάλτε εκείνον το δεύτερο καφέ που θέλετε και απολαύστε τον χωρίς τύψεις.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας