Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να πιείτε δεύτερο καφέ ή καλύτερα όχι;Συνήθως όταν μιλάμε για τον καφέ, μιλάμε για περιορισμούς. Αυτή τη φορά όμως η επιστήμη είναι υπέρ των φανατικών του καφέ! Αν μελετήσουμε τις πρόσφατες έρευνες θα διαπιστώσουμε ότι ο αγαπημένος μας καφές μπορεί να μειώνει την κατάθλιψη αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, να μας προστατεύει από την άνοιααλλά και την παχυσαρκία.

Έρευνα από την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Circulation αναφέρει πως δε χρειάζεται να σταματήσετε στο ένα φλιτζάνι – μπορείτε να πιείτε δύο ή και τρία. Και αυτή η επιπλέον δόση καφέ δε θα σας κρατήσει απλά σε εγρήγορση αλλά μπορεί και να επιμηκύνει τη ζωή σας.

Η μελέτη βασίστηκε σε τρεις μακροχρόνιες, εν εξελίξει μελέτες, που παρακολουθούν συνολικά πάνω από 200.000 άντρες και γυναίκες. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωναν “μέτριες” ποσότητες καφέ κάθε μέρα –ορισμένες ως “λιγότερο από πέντε φλιτζάνια”- είχαν μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, νευρολογικές ασθένειες, διαβήτη τύπου 2 και αυτοκτονικές τάσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέγραψαν τις αυτοαναφερόμενες συνήθειες των συμμετεχόντων σχετικά με τον καφέ κάθε τέσσερα χρόνια για έως και 30 χρόνια.

Μελετώντας τα στοιχεία, πέρα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι επιστήμονες κατέληξαν πως “η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να εκληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής” χάρη στην προστατευτική του δράση.

Τα βιοενεργά συστατικά του καφέ μειώνουν την ινσουλινοαντίσταση και τη συστημική φλεγμονή, επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Ming Ding, MD. “Και αυτό μπορεί να οφείλεται στη σχέση ανάμεσα στον καφέ και τη μειωμένη θνησιμότητα”. Ωστόσο, πριν αρχίσετε να γεμίζετε ξανά και ξανά το φλιτζάνι σας, έχετε υπόψη σας πως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν κι άλλες μελέτες ώστε να εξηγηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που παράγουν αυτό το αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ όμως βάλτε εκείνον το δεύτερο καφέ που θέλετε και απολαύστε τον χωρίς τύψεις.


Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!