Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν άλλαξαν την απιστία και τη ζήλια


Ίδια αναστάτωση όπως και στην πραγματική ζωή


Το ίδιο ζηλεύουν οι άνθρωποι όταν εντοπίζουν ενδείξεις στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι σύντροφοί τους, τους απατούν, όπως και όταν ανακαλύπτουν ότι δεν τους είναι πιστοί στην πραγματική ζωή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Evolutionary Psychological Science.

Ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Καρντιφ μελέτησαν πως εκδηλώνεται η ζήλια και στα δύο φύλα όταν οι άνθρωποι βρίσκουν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στα προφίλ των συντρόφων τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Στο πλαίσιο της μελέτης έδειξαν σε 21 άνδρες και 23 γυναίκες φανταστικά μηνύματα στο Facebook που υπονοούσαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν συναισθηματικά ή σεξουαλικά άπιστοι. Τα μηνύματα που είχαν στηθεί έτσι ώστε να είναι αληθοφανή περιείχαν φράσεις όπως «Είσαι η αδελφή ψυχή μου. Σε νιώθω τόσο κοντά μου, ακόμα κι αν δεν έχουμε πλαγιάσει μαζί» (συναισθηματική απιστία) ή «Πρέπει να είσαι η καλύτερη σχέση της μιας βραδιάς που είχα ποτέ» (ερωτική απιστία). Το ύποπτο μήνυμα είχε είτε ανακαλυφθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, είτε τους είχε σταλεί από κάποιον άλλον.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, όλοι φοιτητές, έπρεπε να βαθμολογήσουν πόσο συναισθηματικά φορτισμένοι αισθάνονταν από τέτοια μηνύματα ενώ έψαχναν το προφίλ των συντρόφων τους χωρίς την άδειά τους.

Οι άνδρες αισθάνονται περισσότερο αναστατωμένοι όταν είχαν διαβάσει μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που αποκάλυπταν ερωτική παρά συναισθηματική απιστία. Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν περισσότερο ανάστατες από τα μηνύματα συναισθηματικής απιστίας. Επίσης, οι γυναίκες ήταν πολύ πιο θιγμένες αν η «αντίζηλος» είχε γράψει το μήνυμα, αντί του συντρόφους τους. Στους άνδρες ίσχυε το αντίθετο. Ασχέτως περιεχομένου πάντως οι γυναίκες ήταν πιο αναστατωμένες όταν είχαν ανακαλύψει μηνύματα που υποδείκνυαν απιστία εκ μέρους του συντρόφου τους.

Η μελέτη, εν ολίγοις, έρχεται να αποδείξει εξελικτικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν  διαφορές στο τι πυροδοτεί τη ζήλια στον άνδρα και τη γυναίκα και πως εξωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα προς τον άπιστο ή τον πιθανό αντίζηλο.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…