Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν άλλαξαν την απιστία και τη ζήλια


Ίδια αναστάτωση όπως και στην πραγματική ζωή


Το ίδιο ζηλεύουν οι άνθρωποι όταν εντοπίζουν ενδείξεις στα κοινωνικά δίκτυα ότι οι σύντροφοί τους, τους απατούν, όπως και όταν ανακαλύπτουν ότι δεν τους είναι πιστοί στην πραγματική ζωή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Evolutionary Psychological Science.

Ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Καρντιφ μελέτησαν πως εκδηλώνεται η ζήλια και στα δύο φύλα όταν οι άνθρωποι βρίσκουν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου στα προφίλ των συντρόφων τους στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Στο πλαίσιο της μελέτης έδειξαν σε 21 άνδρες και 23 γυναίκες φανταστικά μηνύματα στο Facebook που υπονοούσαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν συναισθηματικά ή σεξουαλικά άπιστοι. Τα μηνύματα που είχαν στηθεί έτσι ώστε να είναι αληθοφανή περιείχαν φράσεις όπως «Είσαι η αδελφή ψυχή μου. Σε νιώθω τόσο κοντά μου, ακόμα κι αν δεν έχουμε πλαγιάσει μαζί» (συναισθηματική απιστία) ή «Πρέπει να είσαι η καλύτερη σχέση της μιας βραδιάς που είχα ποτέ» (ερωτική απιστία). Το ύποπτο μήνυμα είχε είτε ανακαλυφθεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στη μελέτη, είτε τους είχε σταλεί από κάποιον άλλον.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, όλοι φοιτητές, έπρεπε να βαθμολογήσουν πόσο συναισθηματικά φορτισμένοι αισθάνονταν από τέτοια μηνύματα ενώ έψαχναν το προφίλ των συντρόφων τους χωρίς την άδειά τους.

Οι άνδρες αισθάνονται περισσότερο αναστατωμένοι όταν είχαν διαβάσει μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που αποκάλυπταν ερωτική παρά συναισθηματική απιστία. Ωστόσο, οι γυναίκες ήταν περισσότερο ανάστατες από τα μηνύματα συναισθηματικής απιστίας. Επίσης, οι γυναίκες ήταν πολύ πιο θιγμένες αν η «αντίζηλος» είχε γράψει το μήνυμα, αντί του συντρόφους τους. Στους άνδρες ίσχυε το αντίθετο. Ασχέτως περιεχομένου πάντως οι γυναίκες ήταν πιο αναστατωμένες όταν είχαν ανακαλύψει μηνύματα που υποδείκνυαν απιστία εκ μέρους του συντρόφου τους.

Η μελέτη, εν ολίγοις, έρχεται να αποδείξει εξελικτικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν  διαφορές στο τι πυροδοτεί τη ζήλια στον άνδρα και τη γυναίκα και πως εξωτερικεύουν αυτά τα συναισθήματα προς τον άπιστο ή τον πιθανό αντίζηλο.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…