Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Zάχαρη και μέλι: Ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία



Η ζάχαρη οποιουδήποτε είδους, είτε είναι περισσότερο είτε λιγότερο εκλεπτυσμένη, δεν συμβάλει στην βελτίωση της υγείας σας, παρόλο που πολλοί παρασκευαστές τροφίμων υποστηρίζουν το αντίθετο.

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε ένα τμήμα της γλυκύτητάς της σε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να χρησιμοποιείτε περιστασιακά μικρές ποσότητες από μέλι ή σακχαρόζη χωρίς να επηρεάσετε αρνητικά την υγεία σας.

Διατροφική Αξία
Ο αριθμός των θερμίδων που βρίσκονται τόσο στο μέλι όσο και στην επιτραπέζια ζάχαρη είναι παρόμοιος, αλλά η ζάχαρη είναι ελαφρά πιο πυκνή. Μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη έχει 49 θερμίδες και 12,6 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ η ίδια ποσότητα μελιού έχει 64 θερμίδες και 17,3 γραμμάρια υδατανθράκων. Εάν καταναλώσετε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ή λιγότερο καθενός από τα δύο αυτά γλυκαντικά, η διαφορά δεν είναι σημαντική, αλλά αν τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες, η επιλογή του μελιού θα μπορούσε να σας προσθέσει περισσότερες θερμίδες και υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων. Παρά το γεγονός ότι το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες μετάλλων, που «απογυμνώνονται» σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τη διαδικασία επεξεργασίας της κανονικής ζάχαρης, τα ποσά τους είναι πολύ μικρά για να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές διατροφικές σας ανάγκες.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Η επιτραπέζια ζάχαρη παρασκευάζεται από σακχαρόζη, ένα σάκχαρο που αποτελείται από ένα μόριο φρουκτόζης που συνδέεται με ένα μόριο γλυκόζης. Το μέλι περιέχει κάποια σακχαρόζη, αλλά έχει επίσης ένα πολύ υψηλό ποσοστό ελεύθερης φρουκτόζης, σε σύγκριση με το περιεχόμενο της γλυκόζης του. Μια υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης από τροφές όπως το μέλι, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη του 2006. Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα, κοιλιακό πόνο και διάρροια σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Με την εξαίρεση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, όπως η σουκραλόζη, η στέβια και η ασπαρτάμη, όλα τα σάκχαρα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα σάκχαρα όπως το μέλι και η ζάχαρη είναι εύπεπτα και απορροφώνται στο αίμα. Τρώγοντας ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι δεν είναι πιθανό να ταρακουνηθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά τρώγοντας μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να ανεβούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, ειδικά αν έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη. Για να προσδιορίσετε πώς αντιδρά το σώμα σας σε ζάχαρη ή μέλι, χρησιμοποιήστε έναν μετρητή γλυκόζης και παρακολουθήστε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας δύο ώρες μετά το φαγητό. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που είναι μεγαλύτερα από 180 mg/dl δείχνουν ξεκάθαρα ότι το σώμα σας δεν αποδίδει τόσο καλά με την ποσότητα ζάχαρης που κατανάλωσε.

Με μέτρο
Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά και φρούτα, μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας μέτριες ποσότητες ζάχαρης κάποιες φορές. Είτε θέλετε να απολαύσετε λίγο μέλι στο πράσινο τσάι σας, είτε θέλετε να γλυκάνετε τη σκούρα σοκολάτα με λίγη ζάχαρη, είτε να ψήσετε σπιτικά μπισκότα με μέλι ή ζάχαρη, κρατήστε τις ποσότητες χαμηλά. Εάν έχετε διαβήτη και προσπαθείτε να χάσετε βάρος, περιορίστε την πρόσληψη σακχάρων για πολύ ειδικές περιπτώσεις, ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να καταφέρετε να φτάσετε στο επιθυμητό βάρος πιο εύκολα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…