Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρήκαν το γονίδιο της ακράτειας



Η ακράτεια, μία δυσλειτουργία που ταλαιπωρεί περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες, έχει στο 50% των περιπτώσεων γενετική προέλευση. Η ανακάλυψη του γονιδίου που οδηγεί στην εκδήλωσή της ανοίγει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις στη θεραπευτική αντιμετώπισή της, που σήμερα γίνεται αποκλειστικά με συντηρητικές μεθόδους (ασκήσεις και αποφυγή κατανάλωσης πολλών υγρών) ή με χειρουργική επέμβαση. 

Το γονίδιο που γεννά την προδιάθεση για την εμφάνιση ακράτειας στις μισές γυναίκες που την εκδηλώνουν εντόπισαν οι ερευνητές στο Τμήμα Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου σε πενταετούς διάρκειας μελέτη τους σε δείγμα 9.000 γυναικών από τη Βρετανία και τη Φινλανδία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. 

Οπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ομάδας δρ Rufus Cartwright παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γενετικής, το γονίδιο εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή του γονιδιώματος η οποία προκαλεί τη γενετική προδιάθεση για εμφάνιση δύο σπάνιων ασθενειών, της πνευμονικής υπέρτασης και του συνδρόμου Ρεϊνό, για την αντιμετώπιση των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες δοκιμής πειραματικών φαρμάκων. 

Στις νόσους αυτές οι σπασμοί των αρτηριών περιορίζουν την αιμάτωση των οργάνων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με οριακές τροποποιήσεις στα πειραματικά αυτά φάρμακα θα μπορούσαν να προσφέρουν θεραπεία και για την ακράτεια. 

Η γυναικεία ακράτεια εμφανίζεται κατά κανόνα έπειτα από γέννα με φυσιολογικό τοκετό, όπως επίσης και στην εμμηνόπαυση (αν και σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία), ενώ επηρεάζει σοβαρά την καθημερινότητα των γυναικών που πάσχουν από τη δυσλειτουργία, καθώς φοβούνται ακόμα και να γελάσουν, να βήξουν, να φτερνιστούν ή να κάνουν κινήσεις που πιέζουν την ουροδόχο κύστη τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο τοκετός με καισαρική τομή πρόσφερε ως σήμερα μια σχετική προστασία στις γυναίκες από το να εμφανίσουν -μετά τη γέννα ή αργότερα στη ζωή τους- ακράτεια. 

Καθώς όμως οι σύγχρονες οδηγίες παραπέμπουν σε προσπάθεια περιορισμού των τοκετών με καισαρική τομή, είναι κρίσιμο να μπορεί να γνωρίζει μια γυναίκα εάν έχει προδιάθεση εμφάνισης ακράτειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε