Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι άλλαξε στο νέο Ασφαλιστικό και τι όχιΕντείνεται αντί να υποχωρεί η σύγχυση την οποία έχει προκαλέσει η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό. Και αυτό γιατί ένα χρόνο μετά την ψήφιση και την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ. από 1/6/2016 τέθηκαν σε ισχύ οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, το ΕΚΑΣ κλπ), βασικές πτυχές του άλλαξαν πάλι με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στις 19 Μαΐου προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Κανένα μεγάλο πεδίο του νόμου Κατρούγκαλου – με μόνη εξαίρεση το ύψος της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ -384 ευρώ με 15 -20 χρόνια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης και τον τρόπο  υπολογισμού των κύριων συντάξεων – δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα,  οι “προσωπικές διαφορές” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν το 2019 με μόνο πλαφόν εκείνο που αφορά το ποσοστό της μείωσης του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών  (18%).
Η βάση του υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών θα αυξηθεί το 2018 -2019, αν και θα ισχύουν παράλληλα οι εκπτώσεις που έχει προβλέψει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Από την άλλη μεριά, θα συνεχίσουν να είναι αυξημένες οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης (παρά τις επικείμενες νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις).
Επίσης δεν προβλέφτηκε καμία αλλαγή στο προγραμματισμό κατάργησης του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
Αναλυτικότερα:
* Σε ό,τι αφορά το πεδίο της κύριας ασφάλισης

– Θεσπίστηκε η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών. Το 2018 οι εισφορές των παραπάνω κατηγοριών (ασφαλισμένων των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) θα υπολογιστούν  με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος του 2017.
Το 2019, οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το 100% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2018 (σ.σ. ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε από το 2017 και έπειτα υπολογισμό εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο).
-Δεν υπάρχει, όμως, καμία αλλαγή στις ειδικές εκπτώσεις που προβλέπει  ο νόμος Κατρούγκαλου για τους νέους επιστήμονες με μέχρι 5 έτη ασφάλισης (εισφορά κύριας ασφάλισης  14% για 2 πρώτα  χρόνια και εισφορά 17% για τα 3 επόμενα) , τους επιστήμονες (ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ) με πάνω από 5 έτη ασφάλισης (σ.σ. έκπτωση 5% -50% για εισοδήματα 58.000 -7.000 ευρώ ετησίως) και τους αγρότες (σ.σ. σταδιακή μετάβαση στην εισφορά 20% για την κύρια ασφάλιση έως το 2021).
-Θεσπίστηκε η μείωση έως 18% των ήδη καταβαλλόμενων κύριων  συντάξεων με αρνητική προσωπική διαφορά, αλλά και η μη απόδοση ονομαστικών αυξήσεων στις κύριες συντάξεις την περίοδο 2019 -2021  (σ.σ. ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε διατήρηση της “προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 και σταδιακό συμψηφισμό της με τις ονομαστικές αυξήσεις).
Ωστόσο παραμένει  η διατήρηση της “προσωπικής διαφοράς” μέχρι την 31.12.2018.
-Καταργούνται, επίσης, από το 2019 τα οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα συζύγου για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
-Εξακολουθεί να ισχύει ο “κόφτης” για την ατομική κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ και για τις πολλαπλές κύριες συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ.
-Παραμένει η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης  6% στις διπλές κύριες συντάξεις
-Επίσης παραμένουν σε ισχύ τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης με βάση των μέσων αποδοχών του συνόλου του ασφαλιστικού βίου , όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

* Στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης, των εφάπαξ, των μερισμάτων και του ΕΚΑΣ
-Θεσπίστηκε η μείωση έως 18% ακόμα των επικουρικών συντάξεων που αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις ξεπερνούν τα 1300 ευρώ (σ.σ. ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε να μη θιγούν οι επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες, ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ).
-Διατηρούνται επίσης οι αυξήσεις στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης που ισχύουν από 1/6/2016 (από 6% στο 7% επί των ακαθαρίστων αποδοχών των μισθωτών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα).Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύουν μέχρι την 31/5/2019.Από 1/6/2019 και  μέχρι την 31/5/2021 οι εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης θα πέσουν από το 7% στο 6,5%.

-Εξακολουθούν να ισχύουν οι περικοπές 17% -22% στα εφάπαξ τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μετά την 1/9/2013,αλλά και οι περικοπές στα μερίσματα των συνταξιούχων δημοσίου που έχουν τεθεί σε αναδρομική ισχύ από 1/1/2016.
Τέλος, η κρατική επιχορήγηση για το ΕΚΑΣ θα πέσει κατά 85% το 2018  και ουσιαστικά θα εκμηδενιστεί το 2019.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …