Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψυχικό κενό - Όταν όλα φαίνονται μάταια



Εκατομμύρια κόσμος σήμερα νιώθει συναισθηματικά ψυχικό κενό, είναι μια διαταραχή που το άτομο αισθάνεται άδειο χωρίς να μπορεί να βρει ενδιαφέρον πουθενά, αυτό συμβαίνει λόγω αρνητικών συναισθήματων που τον καταβάλουν, όπως έλλειψη δραστηριοτήτων, άγχος, αϋπνία ή υπνηλία, κόπωση χωρίς ιδιαίτερο αίτιο, μόνιμες κακές σκέψεις, διάθεση, ακόμα και έλλειψη συντονισμού.

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να απασχολεί τον πάσχοντα χρόνια ή να είναι κάτι προσωρινό, σίγουρα θα υποστεί πτώση αυτοεκτίμησης, θα θελήσει να αποστασιοποιηθεί από το κοινωνικό του περιβάλλον και στη πρώτη περίπτωση οι δυσλειτουργίες στο ψυχισμό του αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στη κατάθλιψη.

Για να προκληθεί στη ψυχή κάποιου κενό τα αίτια ποικίλουν ή μπορεί να είναι πίεση συσσωρευμένων άσχημων κατάστασεων (διαζύγιο, θάνατος, αρρώστια, ανεργία κτλπ) σε συνδυασμό με την αναγκαστική παραγκώνηση των θέλω μας. 

Έχει επιβληθεί μια καθημερινή σκληρότητα ζώντας αποκλειστικά για να δουλεύουμε χωρίς να μας διασφαλίζει τίποτα.

Όσο δύσκολο και άνεφικτο άκουγεται όλα εξαρτώνται από τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι ανεπίτρεπτο να περιμένουμε από τους άλλους για να στηρίξουμε την ευτυχία μας, έχοντας ελπίδες. 

Το κλειδί βρίσκεται στην ανάγνωριση του τι θέλουμε σε βάθος και όχι επιφανειακά. Πράττοντας με αγάπη, σεβασμό και φροντίδα προς τον εαυτό μας, θέτοντας όρια, έχοντας το θάρρος της γνώμης μας ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι να στεναχωρεθεί κάποιος άλλος. 
Αν όντως θέλουμε να απολαύσουμε το δώρο της ζωής χωρίς απλά να υπάρχουμε μεσα σε αυτήν, υποχρεούμαστε να δώσουμε κίνητρα, να σπάσουμε τους κανόνες, ώστε να χαρούμε το κάθε λεπτό, χωρίς η σημερινή ημέρα να είναι ίδια με τη χθεσινή.

Η πιο ουσιαστική διαδικασία είναι η αναζήτηση νέων εμπειρίων, καινούριων πληροφορίων. Η ντοπαμίνη ευθύνεται ασκώντας απόλυτο έλεγχο στις εγκέφαλικες λειτουργίες απόλαυσεως, προκαλώντας ευχαρίστηση απέναντι σε συμπεριφορές με θετική κατάληξη. 

Το πρωί ξυπνόντας ας υποδεχτούμε τη νέα ημέρα που μας χάρισε ο θεός με αισιοδοξία, κοιτάζοντας τον εαυτό μας στο καθρέφτη με ένα χαμόγελο.

Ένα δημιουργικό πρωινό αξίζει να αρχίσει μια ώρα νωρίτερα και ας στερηθούμε ύπνο για να κάνουμε γυμναστική, να κουβεντιάσουμε με τον εαυτό μας, να γευτούμε τον καφέ μας, πριν ετοιμάσουμε τα παιδιά για σχόλειο ή φύγουμε για εργασία.

Εξίσου σημαντικό είναι η αγάπη και ο έρωτας, η απελευθέρωση των συναισθημάτων, μόνο τότε θα νιώσουμε ελεύθεροι, η ζωή θέλει τόλμη, οφείλουμε πάντα να προσέχουμε και να είμαστε μεθοδικοί στις κινήσεις μας άλλα όχι να μπαίνουν εμπόδια στη μοναδικότητα των στιγμών. 

Για την ολοκληρωτική καταπολέμηση στο να πάψουμε να νιώθουμε άδειοι, κίνητρο είναι τα ταξίδια, οι εκδρομές, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνει περικοπή από κάπου αλλού, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε περιττά πράγματα γεμίζοντας τα ντουλάπια μας, οι εικόνες, οι άνθρωποι, η κουλτούρα που θα γνωρίσουμε είναι πιο ωφέλιμες γιατί θα τα κουβαλάμε σε όλη τη ζωή μας. 

Η γυμναστική αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο, συμβάλλει στο να αυξάνεται η ροή οξυγόνου στα κύτταρα του εγκεφάλου, έπειτα εκκρίνονται και άλλες ορμόνες που βοηθούν στη ψυχική ανύψωση. 
Όταν ένα άτομο βιώνει το απόλυτο κενό στη ψυχή του και όλα φαίνονται μάταια δεν είναι αδύναμο, μπορεί να συμβεί και στη πιο στιβαρή προσωπικότητα. 

Εάν γνωρίζετε κάποιον με αυτή τη διαταραχή βοηθήστε τον να βρει το θάρρος επισκεπτόμενος έναν ειδικό για θεραπεία, δείξτε του την αγάπη, τη στοργή, τη κατανόηση σας, η έμπρακτη στήριξη σας είναι πολύτιμη για εκείνον. 

Εάν πάλι κάποιος έχει αυτογνωσία, αναγνωρίζοντας ο ίδιος τι του συμβαίνει από το να ζει μιζέρα ας βάλει θεμέλια για το παρόν και το μέλλον που χαρίζετε απλόχερα. 

Εμείς οι ίδιοι έχουμε δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας ομορφαίνοντας την, ευεργετόντας τον εαυτό μας, πάντα χαμογελαστοί για ότι συμβαίνει. 
«Να είμαστε εμείς θεοί του εαυτού μας μαθαίνοντας τι αξίζουμε», είπε ο Σωκράτης, αναλάμβανοντας τις ευθύνες μας.


Χριστίνα Βάιλα - Ψυχολόγος
Συνεργάτης Ψυχολογικού Φάρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ