Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι 7 κορυφαίες τροφές για τον εγκέφαλο



Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος και απαιτεί πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, προκειμένου η λειτουργία του να είναι εύρυθμη.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι 7 κορυφαίες τροφές για τον εγκέφαλό σας, που μπορούν να σας βοηθήσουν να τον κρατήσετε υγιή και σε εγρήγορση.

Ξηροί καρποί
Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τον εγκέφαλο, δεδομένου ότι τον προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με την απώλεια μνήμης και το γήρας και μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι ξηροί καρποί δεν είναι απλώς καλές πηγές της βιταμίνης Ε, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο που σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που έρχεται με την ηλικία.

Ψάρια
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες στα ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αυτά τα λαχανικά είναι γεμάτα με μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Η επάρκεια του φυλλικού οξέος σάς διατηρεί σε εγρήγορση και βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή σας. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων στο αίμα της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο που καθυστερεί την απώλεια μνήμης που προκαλεί η ηλικία.

Μούρα
Είναι πολλές οι μελέτες που δείχνουν πως τα φλαβονοειδή στα μούρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους. Τα μούρα βοηθούν, επίσης, στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ηλικια, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το αλεύρι βρώμης ή το καστανό ρύζι είναι πλούσια σε πηγές διαιτητικών ινών, που μειώνουν την φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και άλλους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση του αίματος, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει, επίσης, διάφορα φυσικά διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, που ενισχύουν την εστίαση και συγκέντρωση και διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης. Ομως, εκτός από τα παραπάνω οφέλη, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (αν και πάντα αισθητά λιγότερες απ’ όσες έχει η κανονική σοκολάτα), γι’ αυτό πρέπει πάντα να διατηρείται το μέτρο στην κατανάλωσή της.

Ελαια
Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ιχθυέλαια, το λινέλαιο κ.λπ., περιλαμβάνουν τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα ωμέγα-3 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις και τα κύτταρά μας. Τα έλαια είναι επίσης μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τους νευρώνες και τα νευρικά κύτταρα.

Συμπεριλάβετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για να κάνετε το μυαλό σας νεότερο και ικανό να πολεμήσει εναντίον διαφόρων ασθενειών και για να σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση