Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι οφθαλμολογικές εξετάσεις λένε πράγματα για την υγεία σαςΤα μάτια σας είναι το παράθυρό σας στον κόσμο. Σάς επιτρέπουν να δείτε τους ανθρώπους που αγαπάτε, τα αξιοθέατα που λατρεύετε. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς την όραση.

Τα μάτια σας όμως εκτός από παράθυρο στον κόσμο είναι και ένα παράθυρο για την υγεία σας με την έννοια ότι μπορούν να πουν πολλά για την κατάστασή της. Για την ακρίβεια, με μια εξέταση των ματιών σας ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας, που εσείς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν.

Κι όμως οι άνθρωποι έχουν την τάση να μένουν μακριά από τον οφθαλμίατρο. Η γενική αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι είναι πως ο οφθαλμίατρος χρειάζεται μόνο αν χρειαστεί να βελτιώσoυν κάποια προβλήματα όρασης ή αν χρειαστούν γυαλιά μυωπίας, ή πρεσβυωπίας, ή για να εξεταστούν για καταρράκτη ή γλαύκωμα.

Ομως, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά. Με την εξέταση στα μάτια σας ο γιατρός μπορεί να πει αν έχετε μια σειρά καταστάσεις, τις οποίες μπορεί και να αγνοείτε.

Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες διαταραχές, η ηπατική νόσος, η υψηλή χοληστερόλη και άλλες, μπορεί να φαίνονται στα μάτια σας, ακόμα κι αν δεν εμφανίσατε τα συμπτώματά τους, οπουδήποτε αλλού.

Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει διακυμάνσεις και μικρές λεπτομέρειες στα μάτια σας, που απαιτούν προσοχή σε αυτά τα θέματα και με τον τρόπο αυτό να σάς οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να σάς προκαλεί έκπληξη, αλλά τα μάτια σας πραγματικά είναι αμφίδρομα παράθυρα.

Εάν δεν έχετε οικογενειακό ιατρικό ιστορικό παθήσεων των ματιών που σχετίζονται με την υγεία, όπως καταρράκτης, προβλήματα όρασης, πονοκέφαλοι κ.λπ. το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε στον οφθαλμίατρο μια φορά κάθε δύο χρόνια. Αν όμως, έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων των ματιών ή της όρασης γενικότερα, συνιστάται να πάτε στον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Διαβάστε παρακάτω σε ποιες καταστάσεις υγείας μπορεί να σάς βοηθήσει μια εξέταση των ματιών:

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών σας να διαρρεύσουν κιτρινωπό υγρό και αίμα στον αμφιβληστροειδή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και είναι κύρια αιτία τύφλωσης των διαβητικών.

Καρκίνος του δέρματος: Μια εξέταση των ματιών μπορεί να αναγνωρίσει παθολογικούς ιστούς που εμφανίζονται στα βλέφαρα και είναι αποτέλεσμα του καρκίνου του δέρματος.

Υπέρταση: Η αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων στο αίμα που συνήθως τρέχει κατευθείαν στον αμφιβληστροειδή συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος.

Αυτοάνοση διαταραχή: Οι οφθαλμίατροι μπορούν να εντοπίσουν την φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να είναι σημάδι λύκου του αίματος ή αυτοάνοσης διαταραχής.

Υψηλή χοληστερόλη: Κίτρινοι δακτύλιοι γύρω από τον κερατοειδή μπορεί να υποδεικνύουν υψηλή χοληστερόλη, που μπορεί να αποτελεί πρόδρομο για μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία σας.

Ογκοι: Πεσμένα βλέφαρα, ή διαφορετικού μεγέθους κόρες των ματιών μπορούν να ανιχνευθούν σε μια οφθαλμολογική εξέταση και μερικές φορές σχετίζονται με ανευρύσματα και όγκους του λαιμού.

Ηπατική νόσος: Εάν τα μάτια σας είναι ελαφρώς κιτρινωπά ή αλλάζουν χρώμα, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω αυξημένης χολερυθρίνης, μια πιθανή ένδειξη ηπατικής νόσου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…