Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι οφθαλμολογικές εξετάσεις λένε πράγματα για την υγεία σαςΤα μάτια σας είναι το παράθυρό σας στον κόσμο. Σάς επιτρέπουν να δείτε τους ανθρώπους που αγαπάτε, τα αξιοθέατα που λατρεύετε. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς την όραση.

Τα μάτια σας όμως εκτός από παράθυρο στον κόσμο είναι και ένα παράθυρο για την υγεία σας με την έννοια ότι μπορούν να πουν πολλά για την κατάστασή της. Για την ακρίβεια, με μια εξέταση των ματιών σας ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας, που εσείς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν.

Κι όμως οι άνθρωποι έχουν την τάση να μένουν μακριά από τον οφθαλμίατρο. Η γενική αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι είναι πως ο οφθαλμίατρος χρειάζεται μόνο αν χρειαστεί να βελτιώσoυν κάποια προβλήματα όρασης ή αν χρειαστούν γυαλιά μυωπίας, ή πρεσβυωπίας, ή για να εξεταστούν για καταρράκτη ή γλαύκωμα.

Ομως, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά. Με την εξέταση στα μάτια σας ο γιατρός μπορεί να πει αν έχετε μια σειρά καταστάσεις, τις οποίες μπορεί και να αγνοείτε.

Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες διαταραχές, η ηπατική νόσος, η υψηλή χοληστερόλη και άλλες, μπορεί να φαίνονται στα μάτια σας, ακόμα κι αν δεν εμφανίσατε τα συμπτώματά τους, οπουδήποτε αλλού.

Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει διακυμάνσεις και μικρές λεπτομέρειες στα μάτια σας, που απαιτούν προσοχή σε αυτά τα θέματα και με τον τρόπο αυτό να σάς οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να σάς προκαλεί έκπληξη, αλλά τα μάτια σας πραγματικά είναι αμφίδρομα παράθυρα.

Εάν δεν έχετε οικογενειακό ιατρικό ιστορικό παθήσεων των ματιών που σχετίζονται με την υγεία, όπως καταρράκτης, προβλήματα όρασης, πονοκέφαλοι κ.λπ. το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε στον οφθαλμίατρο μια φορά κάθε δύο χρόνια. Αν όμως, έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων των ματιών ή της όρασης γενικότερα, συνιστάται να πάτε στον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Διαβάστε παρακάτω σε ποιες καταστάσεις υγείας μπορεί να σάς βοηθήσει μια εξέταση των ματιών:

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών σας να διαρρεύσουν κιτρινωπό υγρό και αίμα στον αμφιβληστροειδή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και είναι κύρια αιτία τύφλωσης των διαβητικών.

Καρκίνος του δέρματος: Μια εξέταση των ματιών μπορεί να αναγνωρίσει παθολογικούς ιστούς που εμφανίζονται στα βλέφαρα και είναι αποτέλεσμα του καρκίνου του δέρματος.

Υπέρταση: Η αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων στο αίμα που συνήθως τρέχει κατευθείαν στον αμφιβληστροειδή συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος.

Αυτοάνοση διαταραχή: Οι οφθαλμίατροι μπορούν να εντοπίσουν την φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να είναι σημάδι λύκου του αίματος ή αυτοάνοσης διαταραχής.

Υψηλή χοληστερόλη: Κίτρινοι δακτύλιοι γύρω από τον κερατοειδή μπορεί να υποδεικνύουν υψηλή χοληστερόλη, που μπορεί να αποτελεί πρόδρομο για μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία σας.

Ογκοι: Πεσμένα βλέφαρα, ή διαφορετικού μεγέθους κόρες των ματιών μπορούν να ανιχνευθούν σε μια οφθαλμολογική εξέταση και μερικές φορές σχετίζονται με ανευρύσματα και όγκους του λαιμού.

Ηπατική νόσος: Εάν τα μάτια σας είναι ελαφρώς κιτρινωπά ή αλλάζουν χρώμα, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω αυξημένης χολερυθρίνης, μια πιθανή ένδειξη ηπατικής νόσου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…