Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Oι οφθαλμολογικές εξετάσεις λένε πράγματα για την υγεία σαςΤα μάτια σας είναι το παράθυρό σας στον κόσμο. Σάς επιτρέπουν να δείτε τους ανθρώπους που αγαπάτε, τα αξιοθέατα που λατρεύετε. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς την όραση.

Τα μάτια σας όμως εκτός από παράθυρο στον κόσμο είναι και ένα παράθυρο για την υγεία σας με την έννοια ότι μπορούν να πουν πολλά για την κατάστασή της. Για την ακρίβεια, με μια εξέταση των ματιών σας ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα υγείας, που εσείς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν.

Κι όμως οι άνθρωποι έχουν την τάση να μένουν μακριά από τον οφθαλμίατρο. Η γενική αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι είναι πως ο οφθαλμίατρος χρειάζεται μόνο αν χρειαστεί να βελτιώσoυν κάποια προβλήματα όρασης ή αν χρειαστούν γυαλιά μυωπίας, ή πρεσβυωπίας, ή για να εξεταστούν για καταρράκτη ή γλαύκωμα.

Ομως, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά. Με την εξέταση στα μάτια σας ο γιατρός μπορεί να πει αν έχετε μια σειρά καταστάσεις, τις οποίες μπορεί και να αγνοείτε.

Παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες διαταραχές, η ηπατική νόσος, η υψηλή χοληστερόλη και άλλες, μπορεί να φαίνονται στα μάτια σας, ακόμα κι αν δεν εμφανίσατε τα συμπτώματά τους, οπουδήποτε αλλού.

Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει διακυμάνσεις και μικρές λεπτομέρειες στα μάτια σας, που απαιτούν προσοχή σε αυτά τα θέματα και με τον τρόπο αυτό να σάς οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη. Μπορεί να σάς προκαλεί έκπληξη, αλλά τα μάτια σας πραγματικά είναι αμφίδρομα παράθυρα.

Εάν δεν έχετε οικογενειακό ιατρικό ιστορικό παθήσεων των ματιών που σχετίζονται με την υγεία, όπως καταρράκτης, προβλήματα όρασης, πονοκέφαλοι κ.λπ. το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε στον οφθαλμίατρο μια φορά κάθε δύο χρόνια. Αν όμως, έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων των ματιών ή της όρασης γενικότερα, συνιστάται να πάτε στον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Διαβάστε παρακάτω σε ποιες καταστάσεις υγείας μπορεί να σάς βοηθήσει μια εξέταση των ματιών:

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών σας να διαρρεύσουν κιτρινωπό υγρό και αίμα στον αμφιβληστροειδή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και είναι κύρια αιτία τύφλωσης των διαβητικών.

Καρκίνος του δέρματος: Μια εξέταση των ματιών μπορεί να αναγνωρίσει παθολογικούς ιστούς που εμφανίζονται στα βλέφαρα και είναι αποτέλεσμα του καρκίνου του δέρματος.

Υπέρταση: Η αιμορραγία των αιμοφόρων αγγείων στο αίμα που συνήθως τρέχει κατευθείαν στον αμφιβληστροειδή συνδέεται με την υψηλή πίεση του αίματος.

Αυτοάνοση διαταραχή: Οι οφθαλμίατροι μπορούν να εντοπίσουν την φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή που μπορεί να είναι σημάδι λύκου του αίματος ή αυτοάνοσης διαταραχής.

Υψηλή χοληστερόλη: Κίτρινοι δακτύλιοι γύρω από τον κερατοειδή μπορεί να υποδεικνύουν υψηλή χοληστερόλη, που μπορεί να αποτελεί πρόδρομο για μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία σας.

Ογκοι: Πεσμένα βλέφαρα, ή διαφορετικού μεγέθους κόρες των ματιών μπορούν να ανιχνευθούν σε μια οφθαλμολογική εξέταση και μερικές φορές σχετίζονται με ανευρύσματα και όγκους του λαιμού.

Ηπατική νόσος: Εάν τα μάτια σας είναι ελαφρώς κιτρινωπά ή αλλάζουν χρώμα, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω αυξημένης χολερυθρίνης, μια πιθανή ένδειξη ηπατικής νόσου.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Αργή η επούλωση των τραυμάτων τη νύχτα

Μεγαλύτερη κατά 60% είναι η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, έναντι των νυχτερινών. Αυτό έδειξε μια βρετανική έρευνα την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νεντ Χόιλ του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών στο Κέιμπριτζ,ανέφεραν ότι το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.
Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν …