Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η νυχτερινή χρήση του κινητού επιβλαβής (και) για την ψυχική υγεία


  
Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους αργά τη νύχτα βλάπτει τον ύπνο τους και ενδεχομένως την ψυχική τους υγεία, λένε ερευνητές που συνιστούσαν να τεθούν όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο υπνοδωμάτιο.
Μια διαχρονική μελέτη σε 1.101 μαθητές ηλικίας 13 έως 16 ετών στην Αυστραλία διαπίστωσε σύνδεση της χρήσης κινητού αργά το βράδυ με χαμηλής ποιότητας ύπνο και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, όπως καταθλιπτικές τάσεις, μείωση της αυτοεκτίμησης και της ικανότητας αντιμετώπισης προβλημάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lynette Vernon του Πανεπιστημίου Murdoch στο Περθ, δήλωσε ότι τα ευρήματά της ήταν απόδειξη της ανάγκης για περιορισμό της χρήσης smartphones από τους εφήβους στα υπνοδωμάτιά τους. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ως ξυπνητήρι θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με ρολόγια, προκειμένου να υπάρχουν πρακτικά όρια και μικρότεροι πειρασμοί για τη χρήση τους, όπως είπε.

Η επιστήμονας δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν εδραιωθεί στη ζωή των νέων και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν περιορισμούς στη χρήση τους. Επισήμανε επίσης διεθνή έρευνα που διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των νέων είχε πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο.
Παρόλο που η σύνδεση μεταξύ της χρήσης smartphone κατά τη νύχτα και του ύπνου, καθώς και μεταξύ του ύπνου και της ευημερίας, είχε αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε και τα τρία μαζί.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει έρευνα που να μεταφέρει στοιχεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν αντιληφθεί ακριβώς τον βαθμό της χρήσης από τα παιδιά. Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας τα πηγαίνει χειρότερα στο σχολείο, μην το ρίχνετε στην εφηβεία – ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν κοιμάται αρκετά το βράδυ», υπογράμμισε η Vernon.

Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη πρόληψη, είπε η Vernon, και είναι πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσει προτού πάρουν τα παιδιά το πρώτο τους κινητό. «Ως μητέρα εφήβων, νομίζω ότι πρέπει να διαπραγματευτείτε τη χρήση τους και μάλιστα από νωρίς».
Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα στη χρήση του τηλεφώνου: «Όταν τα παιδιά είναι επτά έως δέκα ετών, θα πρέπει να αποτελείτε πρότυπο – αφήνοντας το κινητό έξω από την κρεβατοκάμαρα κάθε βράδυ, κανονικοποιείτε την πρακτική και έχετε πιο εύκολη δουλειά στο μέλλον».

Πηγή: iatrikanews

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …