Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η νυχτερινή χρήση του κινητού επιβλαβής (και) για την ψυχική υγεία


  
Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους αργά τη νύχτα βλάπτει τον ύπνο τους και ενδεχομένως την ψυχική τους υγεία, λένε ερευνητές που συνιστούσαν να τεθούν όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο υπνοδωμάτιο.
Μια διαχρονική μελέτη σε 1.101 μαθητές ηλικίας 13 έως 16 ετών στην Αυστραλία διαπίστωσε σύνδεση της χρήσης κινητού αργά το βράδυ με χαμηλής ποιότητας ύπνο και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, όπως καταθλιπτικές τάσεις, μείωση της αυτοεκτίμησης και της ικανότητας αντιμετώπισης προβλημάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lynette Vernon του Πανεπιστημίου Murdoch στο Περθ, δήλωσε ότι τα ευρήματά της ήταν απόδειξη της ανάγκης για περιορισμό της χρήσης smartphones από τους εφήβους στα υπνοδωμάτιά τους. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ως ξυπνητήρι θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με ρολόγια, προκειμένου να υπάρχουν πρακτικά όρια και μικρότεροι πειρασμοί για τη χρήση τους, όπως είπε.

Η επιστήμονας δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν εδραιωθεί στη ζωή των νέων και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν περιορισμούς στη χρήση τους. Επισήμανε επίσης διεθνή έρευνα που διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των νέων είχε πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο.
Παρόλο που η σύνδεση μεταξύ της χρήσης smartphone κατά τη νύχτα και του ύπνου, καθώς και μεταξύ του ύπνου και της ευημερίας, είχε αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε και τα τρία μαζί.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει έρευνα που να μεταφέρει στοιχεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν αντιληφθεί ακριβώς τον βαθμό της χρήσης από τα παιδιά. Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας τα πηγαίνει χειρότερα στο σχολείο, μην το ρίχνετε στην εφηβεία – ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν κοιμάται αρκετά το βράδυ», υπογράμμισε η Vernon.

Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη πρόληψη, είπε η Vernon, και είναι πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσει προτού πάρουν τα παιδιά το πρώτο τους κινητό. «Ως μητέρα εφήβων, νομίζω ότι πρέπει να διαπραγματευτείτε τη χρήση τους και μάλιστα από νωρίς».
Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα στη χρήση του τηλεφώνου: «Όταν τα παιδιά είναι επτά έως δέκα ετών, θα πρέπει να αποτελείτε πρότυπο – αφήνοντας το κινητό έξω από την κρεβατοκάμαρα κάθε βράδυ, κανονικοποιείτε την πρακτική και έχετε πιο εύκολη δουλειά στο μέλλον».

Πηγή: iatrikanews

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας