Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η νυχτερινή χρήση του κινητού επιβλαβής (και) για την ψυχική υγεία


  
Η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους εφήβους αργά τη νύχτα βλάπτει τον ύπνο τους και ενδεχομένως την ψυχική τους υγεία, λένε ερευνητές που συνιστούσαν να τεθούν όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο υπνοδωμάτιο.
Μια διαχρονική μελέτη σε 1.101 μαθητές ηλικίας 13 έως 16 ετών στην Αυστραλία διαπίστωσε σύνδεση της χρήσης κινητού αργά το βράδυ με χαμηλής ποιότητας ύπνο και επιδείνωση της ψυχικής υγείας, όπως καταθλιπτικές τάσεις, μείωση της αυτοεκτίμησης και της ικανότητας αντιμετώπισης προβλημάτων.

Η επικεφαλής της έρευνας, Lynette Vernon του Πανεπιστημίου Murdoch στο Περθ, δήλωσε ότι τα ευρήματά της ήταν απόδειξη της ανάγκης για περιορισμό της χρήσης smartphones από τους εφήβους στα υπνοδωμάτιά τους. Οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους ως ξυπνητήρι θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με ρολόγια, προκειμένου να υπάρχουν πρακτικά όρια και μικρότεροι πειρασμοί για τη χρήση τους, όπως είπε.

Η επιστήμονας δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν εδραιωθεί στη ζωή των νέων και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν περιορισμούς στη χρήση τους. Επισήμανε επίσης διεθνή έρευνα που διαπίστωσε ότι περίπου το 80% των νέων είχε πρόσβαση σε κινητό τηλέφωνο.
Παρόλο που η σύνδεση μεταξύ της χρήσης smartphone κατά τη νύχτα και του ύπνου, καθώς και μεταξύ του ύπνου και της ευημερίας, είχε αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες, αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε και τα τρία μαζί.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει έρευνα που να μεταφέρει στοιχεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πιθανότατα δεν έχουν αντιληφθεί ακριβώς τον βαθμό της χρήσης από τα παιδιά. Εάν βλέπετε ότι το παιδί σας τα πηγαίνει χειρότερα στο σχολείο, μην το ρίχνετε στην εφηβεία – ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν κοιμάται αρκετά το βράδυ», υπογράμμισε η Vernon.

Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη πρόληψη, είπε η Vernon, και είναι πιο αποτελεσματική αν ξεκινήσει προτού πάρουν τα παιδιά το πρώτο τους κινητό. «Ως μητέρα εφήβων, νομίζω ότι πρέπει να διαπραγματευτείτε τη χρήση τους και μάλιστα από νωρίς».
Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν το καλό παράδειγμα στη χρήση του τηλεφώνου: «Όταν τα παιδιά είναι επτά έως δέκα ετών, θα πρέπει να αποτελείτε πρότυπο – αφήνοντας το κινητό έξω από την κρεβατοκάμαρα κάθε βράδυ, κανονικοποιείτε την πρακτική και έχετε πιο εύκολη δουλειά στο μέλλον».

Πηγή: iatrikanews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση