Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αλήθεια για τη σχέση υγιεινής στόματος και καρκίνου


 Οταν φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή, φροντίζει και το στόμα σας την υγεία σας. Από τότε που ήσασταν παιδί σας είχαν πει πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή και πόσο απαραίτητο είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Επίσης, πως πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και πως πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να προλαβαίνετε την δημιουργία κοιλοτήτων στο στόμα. Σήμερα θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας προστατέψει από την ανάπτυξη καρκίνου του φάρυγγα. Κι αν αυτό δεν είναι υπερ-αρκετό για να αρχίσετε να φροντίζετε πιο σχολαστικά την υγιεινή του στόματός σας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζεται με την στοματική υγιεινή βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια. Το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν από καιρό συνδεθεί με τους καρκίνους του λαιμού, να όμως που σύμφωνα με νέα μελέτη, τον ίδιο μεγάλο αντίκτυπο έχει και η κακή στοματική υγιεινή.

Ερευνητές από τη Γερμανία και τη Σκωτία ακολούθησαν τις συνήθειες στοματικής υγιεινής 1.962 ασθενών με καρκίνο και 1.993 ατόμων που λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και ανακάλυψαν πως η φροντίδα που προσφέρουν οι άνθρωποι στο στόμα τους παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου.

Ως άτομα με κακή στοματική υγεία ορίστηκαν εκείνα που είχαν πλήρεις ή μερικές οδοντοστοιχίες ή είχαν επίμονη αιμορραγία ούλων. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι άνθρωποι με τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν χρειάζεται να πάνε τόσο συχνά στο οδοντίατρο, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι το στόμα τους δεν είναι μολυσμένο.

Από την άλλη, τυχόν αιμορραγία ούλων σημαίνει πλάκα και συσσώρευση πέτρας, που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Επιπλέον, ως άτομα με κακή στοματική φροντίδα ταξινομήθηκαν και εκείνοι που σπανίως βουρτσίζουν τα δόντια τους ή σπανίως επισκέπτονται οδοντίατρο. Αυτοί οι άνθρωποι επιτρέπουν στα βακτήρια να κάνουν… πάρτι στο στόμα τους.

Οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία και οδοντιατρική περίθαλψη είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το πόσα δόντια έχει κανείς. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές και χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά καθημερινά. Παράλληλα, μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτές οι πρακτικές θα διατηρήσουν την υγεία του στόματός σας σε καλή κατάσταση και θα σας προστατέψουν από τον καρκίνο.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες αναφορές σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το στοματικό διάλυμα στον καρκίνο του φάρυγγα, ωστόσο χρειάζεται να γίνει ακόμα περαιτέρω έρευνα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, πάντως, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα με φειδώ, όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε τακτικά το οδοντικό νήμα, τότε δεν χρειάζεστε πραγματικά το στοματικό διάλυμα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεύρυσμα στο κεφάλι - Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση που παρατηρείται σε κάποιο σημείο του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί στο σημείο αυτό ένα εξόγκωμα, καθώς το αίμα διαπερνά το αγγείο και ασκεί πίεση. Το ανεύρυσμα μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή.
Η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.
Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.
Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.
Τι συμβαίνει κατά τη ρήξη του ανευ…

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 33,1%) που έχει λάβει διάγνωση για άσθμα τελικά δεν πάσχει από αυτήν την πάθηση αλλά από κάποια άλλη, όπως κάποιο νόσημα καρδιοαναπνευστικής φύσης, αλλεργίες ή καούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το άσθμα πάθηση που μπερδεύει τους γιατρούς. Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των ίδιων των ασθενών, όταν πρόκειται για ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωση για κατάθλιψη συχνά «συγκαλύπτει» τον υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή του θυρεοειδούς που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή θυροξίνης από τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό. Όπως αναφέρει η Λιν Μάινοτ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thyroid UK, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες, να δίνεται διάγνωση για κατάθλιψη και κατ’ επέκταση συνταγή για αντικαταθλιπτικά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη…

Yποτίμηση, συγκρούσεις, εξάρτηση στις ερωτικές σχέσεις - Τι κρύβεται από πίσω;

Πώς εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις; Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διάφoρων ερωτικών ιστοριών που κατέλειξαν άδοξα.
Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται ότι είχαν χάσει τον εαυτό τους και περιγράφουν την σχέση ως «ασφυκτικά εξαρτητική».
Πώς όμως θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε την συνύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων στις περισσότερες «προβληματικές» σχέσεις;
Η εξήγηση του παραπάνω φαινομένου θα μπορούσε να συνοψιστεί περιεκτικά, περιγράφοντας τον μηχανισμό της προβολικής ταύτισης .
Τι είναι λοιπόν αυτός ο μηχανισμός ;
Οι άνθρωποι έχουμε μια πολύ ισχυρή τάση να επαναλαμβάνουμε στο εδώ και το τώρα το τραυματικό αλλά υπερβολικά οικείο σενάριο του παρελθόντος μας . Αυτό επιτυγχάνεται με τον ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας της προβολικής ταύτισης. Η συγκεκριμένη ψυχολογική διεργασία ενεργοποιείται μεταξύ ατόμων που ανταλλάσσουν έντονα συναισθήματα , πράγμα το οποίο συμβαίνει στα ζευγάρια.
Κατά την διάρκεια αυτής τ…