Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αλήθεια για τη σχέση υγιεινής στόματος και καρκίνου


 Οταν φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή, φροντίζει και το στόμα σας την υγεία σας. Από τότε που ήσασταν παιδί σας είχαν πει πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή και πόσο απαραίτητο είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Επίσης, πως πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και πως πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να προλαβαίνετε την δημιουργία κοιλοτήτων στο στόμα. Σήμερα θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας προστατέψει από την ανάπτυξη καρκίνου του φάρυγγα. Κι αν αυτό δεν είναι υπερ-αρκετό για να αρχίσετε να φροντίζετε πιο σχολαστικά την υγιεινή του στόματός σας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζεται με την στοματική υγιεινή βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια. Το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν από καιρό συνδεθεί με τους καρκίνους του λαιμού, να όμως που σύμφωνα με νέα μελέτη, τον ίδιο μεγάλο αντίκτυπο έχει και η κακή στοματική υγιεινή.

Ερευνητές από τη Γερμανία και τη Σκωτία ακολούθησαν τις συνήθειες στοματικής υγιεινής 1.962 ασθενών με καρκίνο και 1.993 ατόμων που λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και ανακάλυψαν πως η φροντίδα που προσφέρουν οι άνθρωποι στο στόμα τους παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου.

Ως άτομα με κακή στοματική υγεία ορίστηκαν εκείνα που είχαν πλήρεις ή μερικές οδοντοστοιχίες ή είχαν επίμονη αιμορραγία ούλων. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι άνθρωποι με τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν χρειάζεται να πάνε τόσο συχνά στο οδοντίατρο, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι το στόμα τους δεν είναι μολυσμένο.

Από την άλλη, τυχόν αιμορραγία ούλων σημαίνει πλάκα και συσσώρευση πέτρας, που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Επιπλέον, ως άτομα με κακή στοματική φροντίδα ταξινομήθηκαν και εκείνοι που σπανίως βουρτσίζουν τα δόντια τους ή σπανίως επισκέπτονται οδοντίατρο. Αυτοί οι άνθρωποι επιτρέπουν στα βακτήρια να κάνουν… πάρτι στο στόμα τους.

Οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία και οδοντιατρική περίθαλψη είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το πόσα δόντια έχει κανείς. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές και χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά καθημερινά. Παράλληλα, μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτές οι πρακτικές θα διατηρήσουν την υγεία του στόματός σας σε καλή κατάσταση και θα σας προστατέψουν από τον καρκίνο.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες αναφορές σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το στοματικό διάλυμα στον καρκίνο του φάρυγγα, ωστόσο χρειάζεται να γίνει ακόμα περαιτέρω έρευνα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, πάντως, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα με φειδώ, όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε τακτικά το οδοντικό νήμα, τότε δεν χρειάζεστε πραγματικά το στοματικό διάλυμα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…