Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H αλήθεια για τη σχέση υγιεινής στόματος και καρκίνου


 Οταν φροντίζετε την στοματική σας υγιεινή, φροντίζει και το στόμα σας την υγεία σας. Από τότε που ήσασταν παιδί σας είχαν πει πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή και πόσο απαραίτητο είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Επίσης, πως πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και πως πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο για να προλαβαίνετε την δημιουργία κοιλοτήτων στο στόμα. Σήμερα θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης πως η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας προστατέψει από την ανάπτυξη καρκίνου του φάρυγγα. Κι αν αυτό δεν είναι υπερ-αρκετό για να αρχίσετε να φροντίζετε πιο σχολαστικά την υγιεινή του στόματός σας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Τα ποσοστά καρκίνου που σχετίζεται με την στοματική υγιεινή βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια. Το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν από καιρό συνδεθεί με τους καρκίνους του λαιμού, να όμως που σύμφωνα με νέα μελέτη, τον ίδιο μεγάλο αντίκτυπο έχει και η κακή στοματική υγιεινή.

Ερευνητές από τη Γερμανία και τη Σκωτία ακολούθησαν τις συνήθειες στοματικής υγιεινής 1.962 ασθενών με καρκίνο και 1.993 ατόμων που λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και ανακάλυψαν πως η φροντίδα που προσφέρουν οι άνθρωποι στο στόμα τους παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου.

Ως άτομα με κακή στοματική υγεία ορίστηκαν εκείνα που είχαν πλήρεις ή μερικές οδοντοστοιχίες ή είχαν επίμονη αιμορραγία ούλων. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι άνθρωποι με τεχνητές οδοντοστοιχίες δεν χρειάζεται να πάνε τόσο συχνά στο οδοντίατρο, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθούν ότι το στόμα τους δεν είναι μολυσμένο.

Από την άλλη, τυχόν αιμορραγία ούλων σημαίνει πλάκα και συσσώρευση πέτρας, που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη.

Επιπλέον, ως άτομα με κακή στοματική φροντίδα ταξινομήθηκαν και εκείνοι που σπανίως βουρτσίζουν τα δόντια τους ή σπανίως επισκέπτονται οδοντίατρο. Αυτοί οι άνθρωποι επιτρέπουν στα βακτήρια να κάνουν… πάρτι στο στόμα τους.

Οι άνθρωποι με κακή στοματική υγεία και οδοντιατρική περίθαλψη είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι σημαντική, ανεξάρτητα από το πόσα δόντια έχει κανείς. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά. Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές και χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά καθημερινά. Παράλληλα, μην αμελείτε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτές οι πρακτικές θα διατηρήσουν την υγεία του στόματός σας σε καλή κατάσταση και θα σας προστατέψουν από τον καρκίνο.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες αναφορές σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το στοματικό διάλυμα στον καρκίνο του φάρυγγα, ωστόσο χρειάζεται να γίνει ακόμα περαιτέρω έρευνα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μέχρι τότε, πάντως, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα με φειδώ, όχι περισσότερο από δύο φορές την ημέρα. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά και χρησιμοποιείτε τακτικά το οδοντικό νήμα, τότε δεν χρειάζεστε πραγματικά το στοματικό διάλυμα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…