Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυσικό σάκχαρο μπαίνει στη μάχη κατά της αθηροσκλήρωσηςΑμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να μπορεί να διδαχθεί να θεραπεύσει μόνο του την αθηροσκλήρωση καθώς και άλλες μεταβολικές παθήσεις, περιλαμβανομένης της λιπώδους ηπατοπάθειας και του διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρεται στο Nature Communications, επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, μελετώντας ποντίκια απέδειξε ότι ένα φυσικό σάκχαρο, η τρεαλόζη (ανήκει στην κατηγορία των δισακχαριτών, που παράγεται από κάποιους μύκητες, ζύμες και παρόμοιους οργανισμούς) ανατροφοδοτεί τις κυτταρικές ικανότητες του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μειωθεί η αθηρωματική πλάκα που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι αθηρωματικές πλάκες είναι χαρακτηριστική ένδειξη καρδιαγγειακής νόσου και συντελούν σε αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

«Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε τις ικανότητες των μακροφάγων ώστε να αποδομούν τα κυτταρικά σκουπίδια», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Μπαμπακ Ραζανι, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής.

Τα μακροφάγα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος υπεύθυνα για τον καθαρισμό πολλών τύπων κυτταρικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών που έχουν αποδιοργανωθεί, των υπερβαλλόντων σταγονιδίων λίπους και των δυσλειτουργικών οργανιδίων.

«Στην αθηροσκλήρωση, τα μακροφάγα προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη βλάβη στην αρτηρία καθαρίζοντας την περιοχή, αλλά κατακλύζονται από τη φλεγμονώδη φύση των πλακών», προσθέτει ο Δρ Ραζανι.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές απέδειξαν πειραματιζόμενοι με ποντίκια με προδιάθεση στην αθηροσκλήρωση ότι η αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες τους μειωνόταν μετά την χορήγηση τρεαλόζης. Η επίδραση της θεραπείας εξαφανιζόταν όταν η χορήγηση γινόταν από του στόματος ή όταν γινόταν σε ενέσιμη μορφή μαζί με άλλα είδη σακχάρου, ακόμα και με μερικά που είχαν ίδιες δομές.

Αναλύοντας τον μηχανισμό δράσης της τρεαλόζης ο Δρ Ραζανι λέει ότι «λειτουργεί ενεργοποιώντας το μόριο TFEB, το οποίο με τη σειρά του μπαίνει στον πυρήνα των μακροφάγων και προσδένεται στο DNA. Από την πρόσδεση ενεργοποιούνται συγκεκριμένα γονίδια, προκαλώντας μια αλυσίδα γεγονότων που συντελούν τελικά στην διαδικασία της εκκαθάρισης της αθηρωματικής πλάκας».

Και προσθέτει: «Η τρεαλόζη δεν ενισχύει απλά τον μηχανισμό καθαριότητας που ήδη υπάρχει, αλλά ωθεί τα κύτταρα να φτιάξουν νέα εργαλεία. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει περισσότερη αυτοφαγία».

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν την έρευνα για την τρεαλόζη ως πιθανή θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, αφού είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο και έχει ήπια γλυκιά γεύση. Βέβαια θα πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ενέσιμης χορήγησης, αφού φαίνεται να χάνει την αποτελεσματικότητά της όταν χορηγείται από το στόμα καθώς διασπάται από ένζυμο της διαδικασίας της πέψης. Ίσως ένας αναστολέας του ενζύμου αυτού να μπορέσει να βοηθήσει την τρεαλόζη να διατηρήσει τη δομή και τη λειτουργία της όταν λαμβάνεται από του στόματος.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…