Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φάρμακα από αράχνη



Το δηλητήριό της απελευθερώνει αντισώματα μέσα στα κύτταρα


Η δράση πολλών φαρμάκων στηρίζεται στην τεχνητή προώθηση βιομακρομορίων -όπως είναι τα αντισώματα- στο εσωτερικό των κυττάρων. Ομως, αυτή η διαδικασία εμφανίζει δύο δυσκολίες, που έχουν επισημανθεί σε σειρά ερευνών.

Αφενός τη διείσδυση του μακρομορίου μέσα στο κύτταρο και αφετέρου την απελευθέρωσή του στο περιβάλλον αυτό, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με τις κυτταρικές πρωτεΐνες προκειμένου να λειτουργήσει θεραπευτικά. 
Τα αντισώματα προωθούνται μεν στο κύτταρο μέσα σε κυστίδια (ενδωσώματα) που απορροφώνται από τη μεμβράνη του κυττάρου, αλλά δυσκολεύονται στη συνέχεια να απελευθερωθούν από αυτήν.

Τα μακρομόρια
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Kιότο, υπό τους Shiroh Futaki και Misao Akishiba, ανέπτυξαν μια μέθοδο για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο. Ανακάλυψαν ότι το δηλητήριο της αράχνης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την απελευθέρωση των αντισωμάτων στο εσωτερικό των κυττάρων. 
Με μια απλή τροποποίηση στο πεπτίδιο M-lycotoxin, που εμπεριέχει το δηλητήριο, κατόρθωσαν να σπάσουν τα ενδοσώματα επιτρέποντας στα μακρομόρια να ξεκινήσουν άμεσα τη δράση τους στο εσωτερικό του κυττάρου. Οι ερευνητές αντικατέστησαν συγκεκριμένα τα υπολείμματα λευκίνης με γλουταμικό οξύ. 

Μόλις το τροποποιημένο πεπτίδιο (στο οποίο έδωσαν την ονομασία L17E) διεισδύσει στο κύτταρο -όπου προηγουμένως έχουν φτάσει και παραμένουν εγκλωβισμένα τα αντισώματα μέσα στο περίβλημά τους-, αρχίζει να αλληλεπιδρά με τη μεμβράνη των ενδοσωμάτων διαλύοντάς την. Οπως εξηγεί ο δρ Akishiba, με τη μέθοδο αυτή μπορεί να καταστεί δυνατή και η ενεργοποίηση βιομακρομορίων, η λειτουργική παρουσία των οποίων στο εσωτερικό των κυττάρων παρεμποδίζει την έκφραση κάποιων γονιδίων. Η μέθοδος ανοίγει έτσι τον δρόμο για νέες θεραπείες και την ανάπτυξη καινούργιων φαρμάκων. 

Επιπλέον, αποτελεί ένα νέο όχημα για τη μεταφορά στο εσωτερικό των κυττάρων νανοσωματιδίων ή και βιοενεργών μακρομορίων. 
Η ερευνητική ομάδα εργάζεται τώρα πάνω στη βελτίωση της διεισδυτικότητας των μακρομορίων στα κύτταρα, μέσα σε ενδοσώματα που μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερα φορτία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα