Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζεστή και κρύα θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας


Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον πόνο και την δυσκαμψία της αρθρίτιδας; Ισως να έχετε ακούσει ότι η θεραπεία με ζεστά επιθέματα ή παγοκύστες μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάσετε.

Πολλοί είναι οι γιατροί που συνιστούν θεραπείες με ζεστό ή κρύο για να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και να απαλύνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία που έρχεται με την αρθρίτιδα. Μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα στον δικό σας πόνο. Σε άλλους λειτουργούν καλύτερα τα ζεστά επιθέματα και σε άλλους οι παγοκύστες. Βρείτε τι ταιριάζει σε εσάς για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ανακούφιση από τον πόνο και να διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται το πρόβλημα της αρθρίτιδας. Εάν ο πόνος επιμένει, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πώς βοηθά το ζεστό ή κρύο στον πόνο της αρθρίτιδας;
Η θεραπεία με ζεστό ή κρύο δρα διεγείγοντας την θεραπευτική δύναμη του σώματός σας. Για παράδειγμα, η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Επιπλέον, η θερμότητα μεταβάλλει την αίσθηση του πόνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την ξηρά θερμότητα, όπως μαξιλάρια ή λάμπες θέρμανσης, είτε την υγρή θερμότητα, όπως θερμά λουτρά ή θερμαινόμενα υφάσματα.

Αντίθετα, οι κρύες κομπρέσες μειώνουν την ασφυκτική διόγκωση από τα αιμοφόρα αγγεία. Παρόλο που τα κρύα επιθέματα μπορεί να είναι δυσάρεστα στην αρχή, μπορούν να μουδιάσουν τον βαθύ πόνο.

Ποια θερμοκρασία είναι η καλύτερη όταν χρησιμοποιούμε θεραπεία θερμότητας;
Οταν χρησιμοποιείτε υγρή θεραπεία θερμότητας, βεβαιωθείτε πως η θερμοκρασία δεν είναι τόσο καυτή που να μπορεί να κάψει το δέρμα σας. Βρείτε μια θερμοκρασία που μπορεί να είναι άνετα ανεκτή από εσάς, χρησιμοποιώντας το μπάνιο, ένα ζεστό μπουκάλι νερό ή λουτροθεραπεία.

Θα πρέπει, επίσης, να του δώσετε χρόνο να λειτουργήσει. Χρησιμοποιήστε την υγρή εφαρμογή θερμότητας για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την άσκηση. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την και πάλι, αμέσως μετά την άσκηση. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε την υγρή θερμότητα ανά πάσα στιγμή, όταν χρειάζεστε επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας.

Ποια είδη θερμής θεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας;
Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα ακόλουθα δημοφιλή είδη θεραπείας θερμότητας για τον πόνο της αρθρίτιδας:

* θερμαντικά έμπλαστρα ή ζώνες, που είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία

* θερμαινόμενη πισίνα

* ζεστά επιθέματα (μερικά μπορεί να θερμαίνονται ακόμα και σε φούρνο μικροκυμάτων)

* υγρό μαξιλάρι θέρμανσης

* θεραπευτικό μίγμα παραφίνης και ορυκτέλαιου

* ζεστό μπάνιο

* ζεστό ντους

* ζεστό τζακούζι ή υδρομασάζ

* ζεστή, υγρή πετσέτα ή ύφασμα

Μπορείτε επίσης να καθίσετε σε ένα σκαμνί που έχει κάλυμμα από καουτσούκ για  ασφάλεια, ώστε να μην γλιστρήσετε, ενώ θα αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει πάνω στην περιοχή που πονάει. Η σταθερή θερμότητα ρέει στις αρθρώσεις και βοηθά να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να γίνεται ευκολότερη η κίνησή σας.

Μπορούν τα ζεστά μπάνια ή Spa να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου;
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία με θερμά λουτρά και ιαματικές πηγές. Η υγρή θερμότητα αυξάνει την χαλάρωση των μυών, αυξάνει την παροχή αίματος στην περιοχή του πόνου και ανακουφίζει τη δυσκαμψία και τους σπασμούς των μυών. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε το  τζακούζι ή τις ιαματικές πηγές, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, ή αν είστε έγκυος.

Μήπως μπορεί να βοηθήσει την ανακούφιση του πόνου η κρύα θεραπεία;
Ναι. Τα κρύα επιθέματα ναρκώνουν την πληγείσα περιοχή και βοηθούν να μειωθεί η φλεγμονή και το οίδημα. Οι παγοκύστες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τον πόνο που προκαλείται από την έξαρση της αρθρίτιδας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα τοπικό σπρέι, όπως φθορομεθάνιο στην πλάτη ή στην επώδυνη περιοχή πριν και μετά την άσκηση. Αυτή η επιφανειακή ψύξη μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς και αυξάνει το όριο του πόνου. Μπορείτε ακόμα να κάνετε στιγμιαία κρύα επιθέματα από κατεψυγμένες σακούλες λαχανικών.

Μερικοί ασθενείς προτιμούν την κρύα θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας, ενώ άλλοι λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση όταν εναλλάσσονται οι θεραπείες με ζεστό και κρύο. Μπορείτε να πειραματιστείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε τη μέθοδο που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς και σάς προσφέρει την καλύτερη ανακούφιση με τον λιγότερο δυνατό κόπο και δαπάνη.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ τη θεραπεία;
Προσπαθήστε να την χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για την καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία, χαλαρώνοντας τους μύες. Η ζεστή θεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πόνους που διαρκούν περισσότερες από 48 ώρες.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω τη ζεστή ή υγρή θεραπεία για σοβαρές βλάβες;
Αν η νέα βλάβη είναι κόκκινη, πρησμένη ή παρουσιάζει φλεγμονή, τότε η ψύξη μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής. Για παράδειγμα, αν ο πόνος προέρχεται από τραυματισμό των μυών, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως με ανάπαυση, πάγο, κομπρέσες και ανύψωση. Αφήστε το τραυματισμένο μέρος του σώματος να ξεκουραστεί και στη συνέχεια εφαρμόστε πάνω του πάγο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι πάγου, ή ένα πακέτο κατεψυγμένα φρούτα ή λαχανικά για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ελεύθερο για 20 λεπτά. Προσθέστε κομπρέσες με σταθερό ελαστικό επίδεσμο. Κατόπιν ανυψώστε το τραυματισμένο μέρος για να περιορίσετε στο ελάχιστο το πρήξιμο.

Πριν από τη χρήση θεραπείας, είτε αυτή είναι ζεστή, είτε είναι θεραπεία με πάγο, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι στεγνό και ελεύθερο από κοψίματα και πληγές. Αν έχετε ορατές βλάβες στο δέρμα μην χρησιμοποιείτε ούτε κρύο ούτε ζεστό. Και πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας με μια πετσέτα. Μετά τη χρήση της ζεστής ή κρύας θεραπείας, μετακινηθείτε προσεκτικά για να μειώσετε την δυσκαμψία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα