Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζεστή και κρύα θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας


Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον πόνο και την δυσκαμψία της αρθρίτιδας; Ισως να έχετε ακούσει ότι η θεραπεία με ζεστά επιθέματα ή παγοκύστες μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάσετε.

Πολλοί είναι οι γιατροί που συνιστούν θεραπείες με ζεστό ή κρύο για να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και να απαλύνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία που έρχεται με την αρθρίτιδα. Μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα στον δικό σας πόνο. Σε άλλους λειτουργούν καλύτερα τα ζεστά επιθέματα και σε άλλους οι παγοκύστες. Βρείτε τι ταιριάζει σε εσάς για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ανακούφιση από τον πόνο και να διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται το πρόβλημα της αρθρίτιδας. Εάν ο πόνος επιμένει, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Πώς βοηθά το ζεστό ή κρύο στον πόνο της αρθρίτιδας;
Η θεραπεία με ζεστό ή κρύο δρα διεγείγοντας την θεραπευτική δύναμη του σώματός σας. Για παράδειγμα, η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Επιπλέον, η θερμότητα μεταβάλλει την αίσθηση του πόνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την ξηρά θερμότητα, όπως μαξιλάρια ή λάμπες θέρμανσης, είτε την υγρή θερμότητα, όπως θερμά λουτρά ή θερμαινόμενα υφάσματα.

Αντίθετα, οι κρύες κομπρέσες μειώνουν την ασφυκτική διόγκωση από τα αιμοφόρα αγγεία. Παρόλο που τα κρύα επιθέματα μπορεί να είναι δυσάρεστα στην αρχή, μπορούν να μουδιάσουν τον βαθύ πόνο.

Ποια θερμοκρασία είναι η καλύτερη όταν χρησιμοποιούμε θεραπεία θερμότητας;
Οταν χρησιμοποιείτε υγρή θεραπεία θερμότητας, βεβαιωθείτε πως η θερμοκρασία δεν είναι τόσο καυτή που να μπορεί να κάψει το δέρμα σας. Βρείτε μια θερμοκρασία που μπορεί να είναι άνετα ανεκτή από εσάς, χρησιμοποιώντας το μπάνιο, ένα ζεστό μπουκάλι νερό ή λουτροθεραπεία.

Θα πρέπει, επίσης, να του δώσετε χρόνο να λειτουργήσει. Χρησιμοποιήστε την υγρή εφαρμογή θερμότητας για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την άσκηση. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την και πάλι, αμέσως μετά την άσκηση. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε την υγρή θερμότητα ανά πάσα στιγμή, όταν χρειάζεστε επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο της αρθρίτιδας.

Ποια είδη θερμής θεραπείας βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας;
Μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα ακόλουθα δημοφιλή είδη θεραπείας θερμότητας για τον πόνο της αρθρίτιδας:

* θερμαντικά έμπλαστρα ή ζώνες, που είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία

* θερμαινόμενη πισίνα

* ζεστά επιθέματα (μερικά μπορεί να θερμαίνονται ακόμα και σε φούρνο μικροκυμάτων)

* υγρό μαξιλάρι θέρμανσης

* θεραπευτικό μίγμα παραφίνης και ορυκτέλαιου

* ζεστό μπάνιο

* ζεστό ντους

* ζεστό τζακούζι ή υδρομασάζ

* ζεστή, υγρή πετσέτα ή ύφασμα

Μπορείτε επίσης να καθίσετε σε ένα σκαμνί που έχει κάλυμμα από καουτσούκ για  ασφάλεια, ώστε να μην γλιστρήσετε, ενώ θα αφήνετε το ζεστό νερό να τρέχει πάνω στην περιοχή που πονάει. Η σταθερή θερμότητα ρέει στις αρθρώσεις και βοηθά να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να γίνεται ευκολότερη η κίνησή σας.

Μπορούν τα ζεστά μπάνια ή Spa να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου;
Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα βρίσκουν ανακούφιση από τον πόνο και την δυσκαμψία με θερμά λουτρά και ιαματικές πηγές. Η υγρή θερμότητα αυξάνει την χαλάρωση των μυών, αυξάνει την παροχή αίματος στην περιοχή του πόνου και ανακουφίζει τη δυσκαμψία και τους σπασμούς των μυών. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε το  τζακούζι ή τις ιαματικές πηγές, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, ή αν είστε έγκυος.

Μήπως μπορεί να βοηθήσει την ανακούφιση του πόνου η κρύα θεραπεία;
Ναι. Τα κρύα επιθέματα ναρκώνουν την πληγείσα περιοχή και βοηθούν να μειωθεί η φλεγμονή και το οίδημα. Οι παγοκύστες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τον πόνο που προκαλείται από την έξαρση της αρθρίτιδας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα τοπικό σπρέι, όπως φθορομεθάνιο στην πλάτη ή στην επώδυνη περιοχή πριν και μετά την άσκηση. Αυτή η επιφανειακή ψύξη μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς και αυξάνει το όριο του πόνου. Μπορείτε ακόμα να κάνετε στιγμιαία κρύα επιθέματα από κατεψυγμένες σακούλες λαχανικών.

Μερικοί ασθενείς προτιμούν την κρύα θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας, ενώ άλλοι λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση όταν εναλλάσσονται οι θεραπείες με ζεστό και κρύο. Μπορείτε να πειραματιστείτε και στη συνέχεια να επιλέξετε τη μέθοδο που είναι πιο αποτελεσματική για εσάς και σάς προσφέρει την καλύτερη ανακούφιση με τον λιγότερο δυνατό κόπο και δαπάνη.

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ τη θεραπεία;
Προσπαθήστε να την χρησιμοποιείτε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για την καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία, χαλαρώνοντας τους μύες. Η ζεστή θεραπεία θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πόνους που διαρκούν περισσότερες από 48 ώρες.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω τη ζεστή ή υγρή θεραπεία για σοβαρές βλάβες;
Αν η νέα βλάβη είναι κόκκινη, πρησμένη ή παρουσιάζει φλεγμονή, τότε η ψύξη μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της φλεγμονής. Για παράδειγμα, αν ο πόνος προέρχεται από τραυματισμό των μυών, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως με ανάπαυση, πάγο, κομπρέσες και ανύψωση. Αφήστε το τραυματισμένο μέρος του σώματος να ξεκουραστεί και στη συνέχεια εφαρμόστε πάνω του πάγο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι πάγου, ή ένα πακέτο κατεψυγμένα φρούτα ή λαχανικά για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ελεύθερο για 20 λεπτά. Προσθέστε κομπρέσες με σταθερό ελαστικό επίδεσμο. Κατόπιν ανυψώστε το τραυματισμένο μέρος για να περιορίσετε στο ελάχιστο το πρήξιμο.

Πριν από τη χρήση θεραπείας, είτε αυτή είναι ζεστή, είτε είναι θεραπεία με πάγο, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι στεγνό και ελεύθερο από κοψίματα και πληγές. Αν έχετε ορατές βλάβες στο δέρμα μην χρησιμοποιείτε ούτε κρύο ούτε ζεστό. Και πάντα να προστατεύετε το δέρμα σας με μια πετσέτα. Μετά τη χρήση της ζεστής ή κρύας θεραπείας, μετακινηθείτε προσεκτικά για να μειώσετε την δυσκαμψία.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…