Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπνική άπνοια: Πώς επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάςΗ υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το έντονο ροχαλητό και τη σύντομη διακοπή της αναπνοής μία ή και περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα.

Έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, νεφρική νόσο και ουρική αρθρίτιδα και τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει τον αντίκτυπό της στους παλμούς της καρδιάς.
Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος (ATS Conference 2017), τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, τον συνηθέστερο τύπο αρρυθμίας της καρδιάς, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Τα άτομα με υπνική άπνοια εκτιμάται ότι είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ποικίλες καρδιαγγειακές επιπλοκές, ωστόσο τα νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι συνηθέστερη στους πάσχοντες από υπνική άπνοια ασχέτως των επιπέδων της πίεσής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Tetyana Kendzerska από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα στον Καναδά, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση του ιατρικού ιστορικού 8.256 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 47 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωναν σε κάποιο βαθμό υπνική άπνοια κατά το ξεκίνημα της μελέτης, κανένας όμως δεν είχε λάβει διάγνωση για κολπική μαρμαρυγή ή κάποια άλλη μορφή αρρυθμίας. Σε διάστημα παρακολούθησης 10 ετών, 173 άτομα εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή και χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω αυτής.

Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων –και συνυπολογισμό παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση– διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στα άτομα με μη φυσιολογικό κορεσμό σε οξυγόνο (κάτω από 90%, με τη φυσιολογική τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 95-100%), έναν δείκτη που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος και για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παύσεων στην αναπνοή λόγω υπνικής άπνοιας δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
«Η υπνική άπνοια μπορεί να αποτελεί άμεση αιτία της κολπικής μαρμαρυγής χωρίς να μεσολαβεί η επίδραση της υπέρτασης» δηλώνει η Kendzerska, όμως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας