Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπνική άπνοια: Πώς επηρεάζει τους παλμούς της καρδιάςΗ υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από το έντονο ροχαλητό και τη σύντομη διακοπή της αναπνοής μία ή και περισσότερες φορές μέσα στη νύχτα.

Έχει συνδεθεί στο παρελθόν με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, νεφρική νόσο και ουρική αρθρίτιδα και τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει τον αντίκτυπό της στους παλμούς της καρδιάς.
Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος (ATS Conference 2017), τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, τον συνηθέστερο τύπο αρρυθμίας της καρδιάς, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Τα άτομα με υπνική άπνοια εκτιμάται ότι είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ποικίλες καρδιαγγειακές επιπλοκές, ωστόσο τα νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι συνηθέστερη στους πάσχοντες από υπνική άπνοια ασχέτως των επιπέδων της πίεσής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Tetyana Kendzerska από το Πανεπιστήμιο της Οττάβα στον Καναδά, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση του ιατρικού ιστορικού 8.256 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 47 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωναν σε κάποιο βαθμό υπνική άπνοια κατά το ξεκίνημα της μελέτης, κανένας όμως δεν είχε λάβει διάγνωση για κολπική μαρμαρυγή ή κάποια άλλη μορφή αρρυθμίας. Σε διάστημα παρακολούθησης 10 ετών, 173 άτομα εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή και χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω αυτής.

Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων –και συνυπολογισμό παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση– διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στα άτομα με μη φυσιολογικό κορεσμό σε οξυγόνο (κάτω από 90%, με τη φυσιολογική τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 95-100%), έναν δείκτη που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος και για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας.
Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των παύσεων στην αναπνοή λόγω υπνικής άπνοιας δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
«Η υπνική άπνοια μπορεί να αποτελεί άμεση αιτία της κολπικής μαρμαρυγής χωρίς να μεσολαβεί η επίδραση της υπέρτασης» δηλώνει η Kendzerska, όμως οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτή τη σχέση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!