Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγεία καρδιάς & σεξουαλική υγεία: 7 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρεςΟι άνδρες που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, η οποία υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά ότι η υγεία της καρδιάς επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία. Μάλιστα, οι ερευνητές στη μελέτη τους αναφέρουν και βασικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια και, κατ’ επέκταση, τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ, εστίασαν σε επτά παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια: την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), την ανεβασμένη χοληστερόλη, το ανεβασμένο σάκχαρο, το υπερβολικό βάρος (υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες), τα χαμηλά επίπεδα σωματικής άσκησης, την κακή διατροφή και το κάπνισμα. Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες και τη στυτική δυσλειτουργία, παρακολούθησαν 1.136 άνδρες 60 ετών και άνω για μία δεκαετία.

«Γνωρίζαμε ότι η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται πρώιμη ένδειξη αγγειακής νόσου που μπορεί να συμβεί πριν η καρδιοπάθεια διαγνωστεί από γιατρό» αναφέρει η βασική συντάκτρια της σχετικής μελέτης, Άμπι Λέιν-Κόρντοβα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν. «Η μελέτη μας έδειξε ότι οι άνδρες που παρουσιάζουν λιγότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και που έχουν πιο υγιεινές συνήθειες (δεν καπνίζουν, είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες) είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία» συμπληρώνει η ερευνήτρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Συνεπώς, «οι άνδρες μπορούν να αποφύγουν τη στυτική δυσλειτουργία κάνοντας ό,τι θα έκαναν για να αποφύγουν την καρδιοπάθεια» επισημαίνει η Λέιν-Κόρντοβα.
Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, η οποία οφείλεται σε σκλήρυνση των αρτηριών, συσχετίζεται συχνά με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς μειώνει τη ροή αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κι έτσι καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης.

Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές απέδωσαν στους συμμετέχοντες μια βαθμολογία για καθέναν από τους επτά προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, δίνοντας 0 βαθμούς για την κακή επίδοση, 1 βαθμό για τη μέτρια επίδοση και 2 βαθμούς για την καλή επίδοση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις υποομάδες με βάση τη βαθμολογία τους, ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διέτρεχαν –υψηλός, μέτριος, χαμηλός, αντίστοιχα προς τις τρεις βαθμολογικές κλίμακες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης εκδήλωσαν στυτική δυσλειτουργία 526 άνδρες (ποσοστό 46% από το σύνολο του δείγματος). Από την ομάδα του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου εκδήλωσαν στυτική δυσλειτουργία όλοι οι συμμετέχοντες, ενώ από την ομάδα του χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου στυτική δυσλειτουργία εκδήλωσε μόλις το 15% των συμμετεχόντων.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension, έρχονται να συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα σχετικά με την άμεση σχέση που υπάρχει μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της σεξουαλικής υγείας. Και το σημαντικότερο: Τόσο η καρδιοπάθεια όσο και η στυτική δυσλειτουργία είναι δυνατό να προληφθούν εάν οι άνδρες λάβουν μέτρα, όπως η τακτική σωματική άσκηση, ο έλεγχος του σακχάρου και η μείωση της χοληστερόλης.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…