Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαρτογραφήθηκε η εξέλιξη του καρκίνου σε ασθενή



Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να χρονολογήσουν το ιστορικό του καρκίνου στον οργανισμό ενός ασθενούς, αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα διαφορετικά στάδια εξέλιξης της νόσου, από το πρώτο στάδιο έως τον θάνατο.

Στη μελέτη συμμετείχε η Ελληνίδα Αλεξάνδρα Βάτσιου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ICR, απόφοιτος του Τμήματος Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος.

Το επίτευγμα θα βοηθήσει τους γιατρούς να καταλαβαίνουν ακριβώς πόσο χρόνο χρειάσθηκαν οι όγκοι για να αναπτυχθούν, πότε για πρώτη φορά έκαναν μετάσταση και πότε έγιναν ανθεκτικοί σε κάθε θεραπεία. Η γνώση αυτή μπορεί να συμβάλει μελλοντικά στη βελτίωση της διάγνωσης και της αντιμετώπισης της νόσου.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Βαλέρι του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», μελέτησαν μια περίπτωση καρκίνου του εντέρου με μεγάλη λεπτομέρεια, αναλύοντας το πλήρες γονιδίωμα κάθε όγκου του ασθενούς, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με τη νόσο το 2008 και πέθανε το 2015 μετά από μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Συνδυάζοντας τη γενετική ανάλυση με μαθηματικά μοντέλα οι επιστήμονες ήταν σε θέση να «χαρτογραφήσουν» τη διαχρονική εξέλιξη του καρκίνου από τα λίγα αρχικά κύτταρα σε μία μόνο τοποθεσία του σώματος, μέχρι την ανάπτυξη των όγκων σε πολλά διαφορετικά σημεία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο συγκεκριμένος ασθενής διαγνώσθηκε με καρκίνο με καθυστέρηση, πέντε τουλάχιστον χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της νόσου. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο καρκίνος άρχισε να κάνει την πρώτη μετάσταση στους πνεύμονες και στον θυρεοειδή μέσα σε μόνο ένα έτος μετά την πρώτη εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων, πολύ νωρίτερα από ό,τι έως τώρα θεωρείτο πιθανό. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τους ερευνητές ήταν ότι ενώ αρχικά ο καρκίνος εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε άλλα όργανα, στη συνέχεια έμεινε σε αδράνεια για αρκετά χρόνια, αντί να συνεχίσει να εξαπλώνεται με επιθετικό ρυθμό.

«Μία από τις ερωτήσεις που οι ασθενείς συχνά κάνουν, είναι πόσο καιρό ο καρκίνος υπήρχε στο σώμα τους, προτού προκαλέσει συμπτώματα ή εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Η μελέτη μας για πρώτη φορά είναι σε θέση να απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις για έναν μεμονωμένο ασθενή» δήλωσε ο δρ Βαλέρι.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις - Μίλα του!

Μην περιμένεις να μαντέψει ο άλλος πώς νιώθεις. Όποιος κι αν είναι. Σύντροφος, φίλος, συνάδελφος. Μίλα του. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, άστους να λένε.
Βγάλε από μέσα σου το παράπονο, τον θυμό, τον έρωτά σου… ό,τι είναι αυτό που σε προβληματίζει, σε στενοχωρεί, σε φοβίζει ή σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Πολλές φορές αυτό που είναι αυτονόητο για μας, δεν είναι για τον άλλον.
Κι αυτό αφορά κυρίως εμάς τις γυναίκες και το υπερ-αναλυτικό μυαλό μας. Είμαστε εμείς που έχουμε περισσότερο ανάγκη τη διέξοδο από το συναισθηματικό μπλοκάρισμα που μπορεί να μας προκαλούν οι συμπεριφορές ή τα λόγια των άλλων. Ας προκαλέσουμε τις προθέσεις ν? αποκαλυφθούν, παίρνοντας φυσικά το ρίσκο της απογοήτευσης, καθώς μπορεί να είναι όλα παιχνίδια του μυαλού μας.
Οι προσωπικές μας σχέσεις με τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας είναι σχέσεις που δεν πρέπει να αφήνονται στη σιωπή και σε μια υποθετική προσέγγιση του «τι θέλει να πει ο ποιητής».
Ο άλλος μπορεί να είναι απορροφημένος από τ…