Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το προβιοτικό που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης



Μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά ή «καλά» βακτήρια, που προστίθενται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν την ικανότητα να αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου και να καταπραΰνουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών και των διαταραχών που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ προβιοτικών και βελτίωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενήλικοι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μετά τη λήψη του προβιοτικού Bifidobacterium longum NCC3001 σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ελαφρά ως μέτρια κατάθλιψη, οι οποίοι τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 10 εβδομάδες.
Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινή δόση του Bifidobacterium longum NCC3001, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά το πέρας 6 εβδομάδων, ποσοστό 64% των ασθενών που λάμβαναν προβιοτικό είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με ποσοστό 32% της ομάδας του placebo.
Ο Δρ. Premysl Bercik, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένου προβιοτικού μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα στο έντερο και ψυχολογικά θέματα που συνδέονται με την πάθηση.
Σημείωσε επίσης ότι ανοίγει νέους δρόμος όχι μόνο για την αντιμετώπιση ασθενών με εντερικές διαταραχές αλλά και για ασθενείς με ψυχικές νόσους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Εμβολή αμνιακού υγρού - Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η εμβολή αμνιακού υγρού, είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της κύησης κατά την οποία αμνιακό υγρό εισρέει στην αιματική κυκλοφορία της επιτόκου, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μίας σειράς αντιδράσεων, που εξελίσσονται ταχύτατα. Το σύνδρομο είναι συνήθως αιφνίδιο και οδηγεί στο θάνατο κατά ένα ποσοστό 85%. Η διάρκειά του συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία ώρα με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή του να μην προλαβαίνει να αναπτυχθεί όσο πρέπει.
Παθοφυσιολογικός μηχανισμός
Η εμβολή προέρχεται εξαιτίας των συστατικών του αμνιακού υγρού και έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυτό περιέχει μηκώνιο η εμβολή που προκαλεί είναι βαρύτατης μορφής, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς σε περιπτώσεις που το αμνιακό υγρό, περιέχει μηκώνιο, όπως συμβαίνει στην εμβρυική δυσφορία, το σύνδρομο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτερη μορφή.
Για να γίνει η εισροή του αμνιακού υγρού στη μητρική κυκλοφορία, προυποτίθεται εκτός από τη ρήξη των εμβρυικών υμένων και ύπαρξη ανοικτών αγγειακών στελεχών στη μήτρα, οπότε και εισρέει…