Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το πολύ κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από εννέα ασθένειες



Οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρεατικά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από εννέα νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα πολυετή μελέτη.

Και όσο περισσότερα κρεατικά τρώνε, τόσο το χειρότερο, αναφέρουν οι ερευνητές από τον Τομέα Επιδημιολογίας & Γενετικής του Καρκίνου στο αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI).

Όπως γράφουν στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) παρακολούθησαν επί κατά μέσον όρο 16 χρόνια την πορεία της υγείας 563.969 ανδρών και γυναικών, που είχαν ηλικία 50 έως 71 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής, στα οποία ανέφεραν πόσο και τι είδους κρέατα και ζωικές πρωτεΐνες έτρωγαν, όχι μόνο ως ολική ποσότητα αλλά και αν ήταν επεξεργασμένα, μη επεξεργασμένα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό) ή λευκό (πουλερικά, αλλά και ψάρια).

Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας, όσοι έτρωγαν το περισσότερο είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης από καρκίνο, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό, διαβήτη, λοιμώξεις, νόσο Αλτσχάιμερ, νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια.

Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν συχνότερα λευκό κρέας δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο. Αντιθέτως, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τις παραπάνω αιτίες, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο λευκό κρέας.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η διαφορά στις θνησιμότητες σχετίζεται με την πρόσληψη νιτρικών και νιτρωδών αλάτων, η οποία είναι αυξημένη όταν κάποιος τρώει συνεχώς κόκκινο επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κρέας.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη σύσταση των ειδικών να τρώμε μεν κόκκινο κρέας και προϊόντα κρέατος, αλλά να αποφεύγουμε τις υπερβολές, περιορίζοντας τις ποσότητές του στα επίπεδα που συνιστά η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (δηλαδή μερικές φορές τον μήνα και όχι την εβδομάδα ή καθημερινά).

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας