Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τον μεταβολισμόΝέα μελέτη υποστηρίζει πως τόσο οι χαμηλότερες όσο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος.
Οι διαφωνίες για τον θερμοστάτη του γραφείου είναι μέρος της καθημερινής ζωής: κάποιοι πάντα αισθάνονται ότι κρυώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι πάντα διαμαρτύρονται ότι ζεσταίνονται. Αλλά μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη προτείνει ότι η εγκατάλειψη του συνηθισμένου συμβιβασμού στους 21 έως 22 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, καθώς τόσο οι χαμηλότερες όσο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος.

Για παράδειγμα, μερικές εβδομάδες εργασίας σε «ήπια κρύο» περιβάλλον, θα μπορούσε να έχουν επίδραση στον διαβήτη συγκρίσιμη με τα «καλύτερα διαθέσιμα» φάρμακα και τις τεχνικές άσκησης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Τόνισαν επίσης την ιστορική αύξηση των θερμοκρασιών που θεωρούνται άνετες στα σπίτια και τα γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τη μείωσή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, μια ολλανδική εφημερίδα του 1872 ανέφερε ότι μια άνετη θερμοκρασία δωματίου ήταν μεταξύ 13 oC και 15 oC.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Wouter van Marken Lichtenbelt, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ δήλωσε: «Υποτίθεται ότι η σταθερή εσωτερική θερμοκρασία θα ικανοποιούσε την άνεση και βοηθούσε την υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ήπια κρύα και μεταβαλλόμενη θερμοκρασία μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας και ταυτόχρονα να είναι αποδεκτή ή ακόμη και να δημιουργεί ευχαρίστηση».

Οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες σε ένα δυναμικό θερμικό περιβάλλον μπορούν να γίνουν σταδιακά αποδεκτές ή και ευχάριστες.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Building Research & Information, υπογραμμίζει: «Οι έννοιες της άνεσης και της υγείας μπορεί να σχετίζονται, αλλά δεν είναι ταυτίζονται. Έχουμε συγκεντρώσει νέες πληροφορίες για τις μεταβολικές επιδράσεις στην υγεία της έκθεσης σε θερμοκρασίες εκτός της ζώνης θερμικής άνεσης του ανθρώπου. Ελαφρώς κρύα και ζεστά περιβάλλοντα αυξάνουν τον μεταβολισμό, στοχεύοντας έτσι την παχυσαρκία, αντισταθμίζοντας την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας. Επιπλέον, το ήπιο κρύο επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης».
«Δέκα ημέρες έκθεσης με διαλείμματα σε ήπιο κρύο ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αύξησαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τη διαχείριση της γλυκόζης, περισσότερο από 40%. Αυτό είναι συγκρίσιμο με τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες φαρμακευτικής αγωγής ή σωματικής δραστηριότητας».

«Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι καρδιαγγειακές παράμετροι μπορεί να επηρεαστούν θετικά από την τακτική έκθεση στη θερμότητα και το κρύο».
Η έκθεση διευκρινίζει ότι αυτό  δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να υποφέρουν από δυσφορία» για χάρη της υγείας τους: σταδιακά θα συνηθίσουν ή θα αρχίσουν να απολαμβάνουν την άνοδο και την πτώση του υδραργύρου. «Οι παρατεταμένες χρονικές παραμονές έξω από τη ζώνη θερμικής άνεσης έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλιματισμό. Οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες σε ένα δυναμικό θερμικό περιβάλλον μπορούν να γίνουν σταδιακά αποδεκτές ή και ευχάριστες».

Πηγή: iatrikanews
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας