Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς η θερμοκρασία επηρεάζει τον μεταβολισμόΝέα μελέτη υποστηρίζει πως τόσο οι χαμηλότερες όσο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος.
Οι διαφωνίες για τον θερμοστάτη του γραφείου είναι μέρος της καθημερινής ζωής: κάποιοι πάντα αισθάνονται ότι κρυώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι πάντα διαμαρτύρονται ότι ζεσταίνονται. Αλλά μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη προτείνει ότι η εγκατάλειψη του συνηθισμένου συμβιβασμού στους 21 έως 22 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, καθώς τόσο οι χαμηλότερες όσο και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος.

Για παράδειγμα, μερικές εβδομάδες εργασίας σε «ήπια κρύο» περιβάλλον, θα μπορούσε να έχουν επίδραση στον διαβήτη συγκρίσιμη με τα «καλύτερα διαθέσιμα» φάρμακα και τις τεχνικές άσκησης, όπως ανέφεραν οι ερευνητές. Τόνισαν επίσης την ιστορική αύξηση των θερμοκρασιών που θεωρούνται άνετες στα σπίτια και τα γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τη μείωσή τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, μια ολλανδική εφημερίδα του 1872 ανέφερε ότι μια άνετη θερμοκρασία δωματίου ήταν μεταξύ 13 oC και 15 oC.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Wouter van Marken Lichtenbelt, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ δήλωσε: «Υποτίθεται ότι η σταθερή εσωτερική θερμοκρασία θα ικανοποιούσε την άνεση και βοηθούσε την υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων. Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η ήπια κρύα και μεταβαλλόμενη θερμοκρασία μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας και ταυτόχρονα να είναι αποδεκτή ή ακόμη και να δημιουργεί ευχαρίστηση».

Οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες σε ένα δυναμικό θερμικό περιβάλλον μπορούν να γίνουν σταδιακά αποδεκτές ή και ευχάριστες.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Building Research & Information, υπογραμμίζει: «Οι έννοιες της άνεσης και της υγείας μπορεί να σχετίζονται, αλλά δεν είναι ταυτίζονται. Έχουμε συγκεντρώσει νέες πληροφορίες για τις μεταβολικές επιδράσεις στην υγεία της έκθεσης σε θερμοκρασίες εκτός της ζώνης θερμικής άνεσης του ανθρώπου. Ελαφρώς κρύα και ζεστά περιβάλλοντα αυξάνουν τον μεταβολισμό, στοχεύοντας έτσι την παχυσαρκία, αντισταθμίζοντας την υπερβολική πρόσληψη ενέργειας. Επιπλέον, το ήπιο κρύο επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης».
«Δέκα ημέρες έκθεσης με διαλείμματα σε ήπιο κρύο ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αύξησαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τη διαχείριση της γλυκόζης, περισσότερο από 40%. Αυτό είναι συγκρίσιμο με τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες φαρμακευτικής αγωγής ή σωματικής δραστηριότητας».

«Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι καρδιαγγειακές παράμετροι μπορεί να επηρεαστούν θετικά από την τακτική έκθεση στη θερμότητα και το κρύο».
Η έκθεση διευκρινίζει ότι αυτό  δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να υποφέρουν από δυσφορία» για χάρη της υγείας τους: σταδιακά θα συνηθίσουν ή θα αρχίσουν να απολαμβάνουν την άνοδο και την πτώση του υδραργύρου. «Οι παρατεταμένες χρονικές παραμονές έξω από τη ζώνη θερμικής άνεσης έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλιματισμό. Οι χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες σε ένα δυναμικό θερμικό περιβάλλον μπορούν να γίνουν σταδιακά αποδεκτές ή και ευχάριστες».

Πηγή: iatrikanews
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…