Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πονάει ο καρπός μου;Αξιοσημείωτες είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ο πόνος στον καρπό, καθώς η άρθρωση είναι καθοριστικής σημασίας για την εκτέλεση ορισμένων βασικών κινήσεων του ανθρώπου. Με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες του πάσχοντα ή ακόμα και την ποιότητα ζωής του.

«Ο καρπός είναι από τις σημαντικότερες αρθρώσεις, καθώς συνδράμει καθοριστικά στην εκτέλεση των πλέον αναγκαίων δραστηριοτήτων ακόμα και για την επιβίωση του ανθρώπου, καθώς σοβαρή δυσλειτουργία του δύναται να εμποδίζει τον πάσχοντα στη διαχείριση των αντικειμένων που κρατά, όπως π.χ. ένα πιρούνι. Ανατομικά, αποτελείται από πολλές μικρές αρθρώσεις που ενώνουν τα δύο οστά του κάτω βραχίονα με τα δάχτυλα. Συγκεκριμένα αποτελείται από 8 οστά τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους. Από την παλαμιαία επιφάνεια διέρχεται και μια δομή που μοιάζει με σωλήνα, γνωστή ως καρπιαίος σωλήνας, μέσω του οποίου περνούν τα νεύρα και οι τένοντες από το αντιβράχιο στο χέρι, προκειμένου αυτό να κινηθεί. Ο τραυματισμός οποιουδήποτε μέρους του καρπού -είτε προκαλείται από χτύπημα είτε από πίεση στα νεύρα- μπορεί να οδηγήσει σε πόνο. Η διαφορά είναι ότι ο πόνος είναι αιφνίδιος σε περιπτώσεις χτυπήματος, ενώ όταν οφείλεται σε μακρόχρονη επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και ύπαρξη φλεγμονής, είναι σταδιακά επιδεινούμενος», διευκρινίζει ο  φυσιοθεραπευτής – χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς του Fysiotek Sports and Spine Lab (www.fysiotek.gr).

Το είδος και ο εντοπισμός του πόνου εξαρτάται από την αιτία -οπότε άλλοτε περιγράφεται ως διαρκής ενόχληση, άλλοτε ως οξύς ή ξαφνικός πόνος. Μπορεί δε να εντοπίζεται στην εσωτερική ή στην εξωτερική πλευρά του καρπού. Ανάλογα με την αιτία, τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρχικά ήπια και ο ασθενής να πονά μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων και να χειροτερεύουν με αργούς ή γρήγορους ρυθμούς,  φτάνοντας σε σημείο ο πόνος να υφίσταται και σε κατάσταση ηρεμίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κακαβά, η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι αναγκαία όταν προκύπτει τραυματισμός του καρπού, αλλά και όταν παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο, μώλωπες, μούδιασμα και έλλειψη αίσθησης της αφής, δυσκαμψία, αδυναμία κράτησης των αντικειμένων, ήχος κλικ κατά την κίνηση του καρπού. Η διάγνωση τίθεται μετά την κλινική εξέταση και τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία, ή ακόμα και επιπλέον εξετάσεις, όπως αρθροσκόπηση, ηλεκτρομυογράφημα, μελέτη νευρικής αγωγιμότητας.

Διάστρεμμα-Κάταγμα
Το διάστρεμμα είναι από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στον καρπό και συνήθως προκαλείται από πτώση και κάμψη του προς τα πίσω, όταν το χέρι χτυπά το έδαφος, επιφέροντας βλάβη σ' ένα ή περισσότερους συνδέσμους της άρθρωσης. Αναλόγως της σοβαρότητας διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: Στην πρώτη εντάσσονται τα διαστρέμματα που οι σύνδεσμοι έχουν μεν τεντωθεί υπερβολικά αλλά δεν έχουν υποστεί ρήξη, στη δεύτερη όταν έχουν υποστεί μερική ρήξη και στην τρίτη όταν οι σύνδεσμοι υφίστανται πλήρη ρήξη, απαιτώντας ακόμα και χειρουργική αποκατάσταση.

Από πτώση μπορεί να προκύψει και κάταγμα της κερκίδας ή του σκαφοειδούς. Και στις δύο περιπτώσεις ο ασθενής νοιώθει έντονο πόνο στην περιοχή του καρπού, ο οποίος τον οδηγεί στον γιατρό, όπου μετά από ακτινολογική διερεύνηση τίθεται η διάγνωση και ακολουθείται η ενδεδειγμένη θεραπεία (ανάταξη -εάν απαιτείται- εφαρμογή νάρθηκα ή υποβολή σε χειρουργική επέμβαση).

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι άλλη μια αιτία πόνου στον καρπό, ο οποίος εμφανίζεται στην αρχή περιστασιακά και επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται οι τένοντες που διευκολύνουν την κάμψη των δακτύλων, το μέσο νεύρο που εξασφαλίζει την ικανότητα της αφής στα δάκτυλα. «Η πάθηση συνδέεται με επαναλαμβανόμενη κίνηση που περιλαμβάνει την ανύψωση, την πληκτρολόγηση, ή τη χρήση εξοπλισμού που δονείται στο χέρι. Επιρρεπείς είναι επίσης οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από αρθρίτιδα.  Προκύπτει όταν το μέσο νεύρο πιέζεται, εξαιτίας ερεθισμού και πρηξίματος του σάκου που περιβάλλει τους τένοντες, προκαλώντας μούδιασμα και αδυναμία στο χέρι, πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι εντονότερος τη νύχτα και που μπορεί να εκτείνεται έως τον ώμο. Ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος ενδέχεται να απολέσουν τη δυνατότητα αίσθησης και την ικανότητα συγκράτησης των αντικειμένων, προβλήματα που αποκαθίστανται παροδικά με την κίνηση των δακτύλων. Όταν όμως η πάθηση παραμείνει αθεράπευτη η αισθητικότητα φθίνει σταδιακά», μας εξηγεί ο κ. Κακαβάς.

Οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω, και σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλουν τα χέρια, προκαλώντας φλεγμονή των αρθρώσεων και εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά φθείρεται, είτε λόγω υπέρχρησης, είτε λόγω τραυματισμού. Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας είναι συντηρητική στα αρχικά στάδια και χειρουργική σε προχωρημένα.
«Ο πόνος που προκαλείται από διαστρέμματα, οστεοαρθρίτιδα, αλλά και από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύγχρονες φυσιοθεραπευτικές μεθόδους. Το πρότυπο σύστημα αξιολόγησης και θεραπείας fysiotek συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής με τη θεραπεία του αίτιου του μυοσκελετικού πόνου και όχι του συμπτώματος. Ξεχωρίζει δε από άλλες θεραπευτικές μεθόδους, καθώς επιτρέπει την αξιολόγηση των αρθρώσεων, μέσω μηχανημάτων, απαλλάσσοντας τον ασθενή από την ανάγκη υποβολής σε νέες διαγνωστικές εξετάσεις, εξασφαλίζοντας χρόνο και χρήμα. Ο συνδυασμός μηχανημάτων και προγραμμάτων αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν εξατομικευμένες ασκήσεις, επιτυγχάνουν τη σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων και ως εκ τούτου μείωση του αριθμού των απαιτούμενων επαναληπτικών συνεδριών. 
Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που προσφέρει η μέθοδος οφείλονται στο συνδυασμό αξιολόγησης-θεραπείας-επαναξιολόγησης σε κάθε συνεδρία, τα οποία, σημειωτέον, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει και να λάβει, είτε πρόκειται για μεμονωμένα είτε για συγκριτικά αποτελέσματα», τονίζει ο κ. Κακαβάς.

Τενοντίτιδα
Η τενοντίτιδα καρπού μπορεί να προκληθεί όταν οι τένοντες αναπτύξουν μικρές σχισμές ή ερεθιστούν και φλεγμαίνουν. Η πάθηση συνήθως οφείλεται σε χρόνια, επαναλαμβανόμενη κίνηση της άρθρωσης, σε τραυματισμό αλλά και σε ρευματικές παθήσεις, προκαλώντας πόνο, συχνά κατά την κάμψη του καρπού. Η θεραπεία είναι συντηρητική στα αρχικά στάδια, με τοποθέτηση νάρθηκα και λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σε περιπτώσεις που δεν αποδίδουν αυτά τα μέτρα, η μόνη λύση είναι η υποβολή του ασθενή σε χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία για τον πόνο στον καρπό εξαρτάται από την αιτία του πόνου και τη σοβαρότητά του. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρχικά συστήνονται λιγότερο επεμβατικές θεραπείες, με ανάπαυση, τοποθέτηση πάγου, νάρθηκα και λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αναλόγως της αιτίας πρόκλησης του πόνου ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει και φυσιοθεραπείες. Ύστατη λύση αποτελεί η χειρουργική επέμβαση, όποια κι αν είναι η υφιστάμενη πάθηση.


Για να μην παραστεί ανάγκη λήψης θεραπευτικών μέτρων, υπάρχουν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που καθένας μπορεί να ακολουθήσει, επισημαίνει ο κ. Κακαβάς. Μεταξύ αυτών είναι η σωστή χρήση των επαγγελματικών εργαλείων, όπως πληκτρολόγιο, σεσουάρ, πινέλο κ.λπ., η σωστή στάση σώματος κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και η χρήση προστατευτικών καρπού τόσο κατά την εργασία όσο και κατά τη συμμετοχή σε αθλήματα που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για τραυματισμό στον καρπό.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …