Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι αιτίες της γαστρίτιδαςΗ γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να έρθει σταδιακά ως ένα χρόνιο πρόβλημα. Αυτή η πεπτική διαταραχή είναι μια ενόχληση, διάβρωση ή φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου.

Συχνά τα συμπτώματα είναι κοινά, ανεξάρτητα από την αιτία που προκαλεί τη γαστρίτιδα. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναζητήσετε ποια είναι η αιτία που την προκάλεσε, καθώς αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

Πώς μπορεί κανείς να γνωρίζει ότι έχει γαστρίτιδα
Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι παρούσα με καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κοιλιακό φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, ναυτία ή επαναλαμβανόμενες ενοχλήσεις στο στομάχι, λόξυγκα, απώλεια όρεξης, δυσπεψία και εμετό. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στο στομάχι σας τη νύχτα ή μεταξύ των γευμάτων. Άλλα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα μαύρα σαν πίσσα κόπρανα ή και το αίμα στον εμετό σας.

Οι αιτίες της γαστρίτιδας κυμαίνονται από λοιμώξεις σε φάρμακα μέχρι τις κοινωνικές συνήθειες και τη φυσική καταπόνηση.

Διαβάστε τις 17 πιο συχνές αιτίες της γαστρίτιδας:

1. Χρόνιος εμετό λόγω ασθένειας, όπως είναι μια διατροφική διαταραχή
2. Το άγχος, ειδικά σωματική καταπόνηση για όσους έχουν τραυματιστεί ή είναι σε κρίσιμη κατάσταση
3. Η υπερβολική χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ
4. Η κατάποση δηλητηρίου ή κάποιου αντικειμένου
5. Η χρήση αντι-φλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη
6. Κάλιο ή συμπληρώματα σιδήρου
7. Φάρμακα χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς
8. Στεροειδή
9. Αυτοάνοσες ασθένειες
10. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια
11. Μυκητιάσεις ή λοιμώξεις
12. Παράσιτα ή σκουλήκια
13. Φυματίωση
14. Σύφιλη
15. Κακοήθης αναιμία, η οποία είναι ένας τύπος αναιμίας που συμβαίνει όταν το στομάχι δεν μπορεί κανονικά να απορροφήσει και να αφομοιώσει τη βιταμίνη Β12 επειδή στερείται μια φυσική και αναγκαία ουσία
16. Παλινδρόμηση χολής, ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν υπάρχει αντίστροφη ροή της χολής
17. Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), μια λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και καρκίνο του στομάχου. Το βακτήριο ζει στον βλεννογόνο του στομάχου.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να αξιολογήσει το βασικό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει στην γαστρίτιδα. Για παράδειγμα, αν πίνετε πολύ αλκοόλ ή να υποφέρετε από άγχος, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Αν η γαστρίτιδα έχει άλλη αιτία, όπως H. Pylori, η θεραπεία θα αλλάξει αναλόγως.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας