Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγός για καλό ύπνο



H αϋπνία είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, με σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις στην οργανική υγεία τους (συνδέεται με την ανάπτυξη του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, επιπτώσεις στην καρδιά μεταξύ άλλων). Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να δώσουν ερμηνεία αλλά και θεραπευτικές διεξόδους στο πρόβλημα. Ο ειδικός στην αντιμετώπισή του, ιατρικός σύμβουλος δρ Chris Winter, έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία για τη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διαταραγμένους κύκλους (ΡΕΜ) και κακή ποιότητα.

Οι συμβουλές του δρα Winter ξεκινούν από τη στοιχειώδη αποφυγή της κατανάλωσης διεγερτικών ουσιών, όπως η καφεΐνη αλλά και το αλκοόλ, κατά τις βραδινές ώρες, καθώς ακόμα και αν -σε σπάνιες περιπτώσεις- δεν παρεμποδίσουν την έλευση του ύπνου επιβαρύνουν την ποιότητά του. Ο καφές ειδικότερα μετά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 το βράδυ, συμπληρώνει, και μάλιστα ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που περιλαμβάνει. Κατά τις βραδινές ώρες πρέπει επίσης να αποφεύγονται όλες οι δραστηριότητες που προκαλούν στρες. Η τελευταία ώρα πριν από την καθημερινή ώρα ύπνου πρέπει να διανύεται αποκλειστικά με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης (αλλά κατά τους ειδικούς πρέπει να περιορίζεται σε εικόνες που βοηθούν τη σκέψη να ξεφύγει).

Ο προγραμματισμός της καθημερινότητας ώστε ο χρόνος νυχτερινής κατάκλισης να είναι σταθερός αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για τη διασφάλιση ποιοτικού, αδιατάρακτου και επαρκούς ύπνου. Τον προγραμματισμό αυτό διευκολύνει η καθιέρωση κάποιων συνηθειών, που επίσης διευκολύνουν την προετοιμασία του ύπνου. Μετά τις 6 το απόγευμα, για παράδειγμα, καλό είναι να χαμηλώνουμε τον φωτισμό στον χώρο μας.

Αυτό διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία απελευθερώνεται χάρη στη βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στο σκοτάδι. Καθιερώνουμε επίσης να καταναλώνουμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα -όπως το χαμομήλι- μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη κατάκλισή μας.

Τέλος προτείνει να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε νύστα, είτε συντροφιά με ένα βιβλίο είτε για να βυθιστούμε σε ευχάριστες σκέψεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ