Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγός για καλό ύπνοH αϋπνία είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, με σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις στην οργανική υγεία τους (συνδέεται με την ανάπτυξη του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, επιπτώσεις στην καρδιά μεταξύ άλλων). Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να δώσουν ερμηνεία αλλά και θεραπευτικές διεξόδους στο πρόβλημα. Ο ειδικός στην αντιμετώπισή του, ιατρικός σύμβουλος δρ Chris Winter, έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία για τη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διαταραγμένους κύκλους (ΡΕΜ) και κακή ποιότητα.

Οι συμβουλές του δρα Winter ξεκινούν από τη στοιχειώδη αποφυγή της κατανάλωσης διεγερτικών ουσιών, όπως η καφεΐνη αλλά και το αλκοόλ, κατά τις βραδινές ώρες, καθώς ακόμα και αν -σε σπάνιες περιπτώσεις- δεν παρεμποδίσουν την έλευση του ύπνου επιβαρύνουν την ποιότητά του. Ο καφές ειδικότερα μετά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 το βράδυ, συμπληρώνει, και μάλιστα ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που περιλαμβάνει. Κατά τις βραδινές ώρες πρέπει επίσης να αποφεύγονται όλες οι δραστηριότητες που προκαλούν στρες. Η τελευταία ώρα πριν από την καθημερινή ώρα ύπνου πρέπει να διανύεται αποκλειστικά με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης (αλλά κατά τους ειδικούς πρέπει να περιορίζεται σε εικόνες που βοηθούν τη σκέψη να ξεφύγει).

Ο προγραμματισμός της καθημερινότητας ώστε ο χρόνος νυχτερινής κατάκλισης να είναι σταθερός αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για τη διασφάλιση ποιοτικού, αδιατάρακτου και επαρκούς ύπνου. Τον προγραμματισμό αυτό διευκολύνει η καθιέρωση κάποιων συνηθειών, που επίσης διευκολύνουν την προετοιμασία του ύπνου. Μετά τις 6 το απόγευμα, για παράδειγμα, καλό είναι να χαμηλώνουμε τον φωτισμό στον χώρο μας.

Αυτό διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία απελευθερώνεται χάρη στη βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στο σκοτάδι. Καθιερώνουμε επίσης να καταναλώνουμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα -όπως το χαμομήλι- μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη κατάκλισή μας.

Τέλος προτείνει να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε νύστα, είτε συντροφιά με ένα βιβλίο είτε για να βυθιστούμε σε ευχάριστες σκέψεις.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…