Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγός για καλό ύπνοH αϋπνία είναι μια διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, με σοβαρές παράπλευρες επιπτώσεις στην οργανική υγεία τους (συνδέεται με την ανάπτυξη του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, επιπτώσεις στην καρδιά μεταξύ άλλων). Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να δώσουν ερμηνεία αλλά και θεραπευτικές διεξόδους στο πρόβλημα. Ο ειδικός στην αντιμετώπισή του, ιατρικός σύμβουλος δρ Chris Winter, έχει αναπτύξει μια μεθοδολογία για τη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ύπνου που χαρακτηρίζεται από διαταραγμένους κύκλους (ΡΕΜ) και κακή ποιότητα.

Οι συμβουλές του δρα Winter ξεκινούν από τη στοιχειώδη αποφυγή της κατανάλωσης διεγερτικών ουσιών, όπως η καφεΐνη αλλά και το αλκοόλ, κατά τις βραδινές ώρες, καθώς ακόμα και αν -σε σπάνιες περιπτώσεις- δεν παρεμποδίσουν την έλευση του ύπνου επιβαρύνουν την ποιότητά του. Ο καφές ειδικότερα μετά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 το βράδυ, συμπληρώνει, και μάλιστα ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που περιλαμβάνει. Κατά τις βραδινές ώρες πρέπει επίσης να αποφεύγονται όλες οι δραστηριότητες που προκαλούν στρες. Η τελευταία ώρα πριν από την καθημερινή ώρα ύπνου πρέπει να διανύεται αποκλειστικά με χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης (αλλά κατά τους ειδικούς πρέπει να περιορίζεται σε εικόνες που βοηθούν τη σκέψη να ξεφύγει).

Ο προγραμματισμός της καθημερινότητας ώστε ο χρόνος νυχτερινής κατάκλισης να είναι σταθερός αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για τη διασφάλιση ποιοτικού, αδιατάρακτου και επαρκούς ύπνου. Τον προγραμματισμό αυτό διευκολύνει η καθιέρωση κάποιων συνηθειών, που επίσης διευκολύνουν την προετοιμασία του ύπνου. Μετά τις 6 το απόγευμα, για παράδειγμα, καλό είναι να χαμηλώνουμε τον φωτισμό στον χώρο μας.

Αυτό διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, η οποία απελευθερώνεται χάρη στη βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στο σκοτάδι. Καθιερώνουμε επίσης να καταναλώνουμε ένα χαλαρωτικό ρόφημα -όπως το χαμομήλι- μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη κατάκλισή μας.

Τέλος προτείνει να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, ακόμα και αν δεν αισθανόμαστε νύστα, είτε συντροφιά με ένα βιβλίο είτε για να βυθιστούμε σε ευχάριστες σκέψεις.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας