Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο επιστημονικός τρόπος να ξεπεράσετε έναν χωρισμόΤα κλάματα, η κοινωνική απομόνωση και οι άπειρες ποσότητες... παγωτού είναι μερικές μόνο από τις «μεθόδους» που εφαρμόζουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τον πόνο ενός χωρισμού! Έχουν όμως αποτέλεσμα τελικά;

Έχουν, λένε οι επιστήμονες, αρκεί να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουν!
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συνάμα παράδοξη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience υποδεικνύει πως όταν βιώνουμε την απόρριψη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός χωρισμού, για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις και την καλή μας διάθεση πρέπει να κάνουμε πράγματα που πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως μπορούμε να επιστρατεύσουμε όποιο μέσο επιθυμούμε, από τις βόλτες με φίλους και τη γυμναστική μέχρι την ανάγνωση ενός βιβλίου ή και το πλέξιμο ακόμα, αρκεί να το πιστέψουμε πραγματικά ότι η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση.
Αυτό το ψυχολογικό «ψευδοφάρμακο», γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως φαινόμενο placebo, που στην ουσία είναι ένα είδος αυθυποβολής, ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τον πόνο, αναφέρει η μελέτη.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ αφού μελέτησαν τη νευρολογική και συμπεριφορική επίδραση του φαινομένου placebo σε μια ομάδα φρεσκοχωρισμένων εθελοντών.

«Από συναισθηματικής πλευράς, ο χωρισμός είναι μία από τις πλέον αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς και μπορεί να πυροδοτήσει ψυχολογικά προβλήματα» δηλώνει η Λεόνι Κόμπαν, βασική συντάκτρια της μελέτης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο πόνος του χωρισμού συσχετίζεται με 20πλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης σε διάστημα ενός έτους. «Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ένα (ψυχολογικό) ψευδοφάρμακο μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση όσον αφορά τη μείωση της έντασης του ‘κοινωνικού πόνου’» αναφέρει η Κόμπαν.

Το φαινόμενο placebo έχει μελετηθεί εκτενώς στον χώρο της επιστήμης, όμως η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εστίασε στον συναισθηματικό πόνο του χωρισμού και της απόρριψης. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει βέβαια ότι το φαινόμενο placebo λειτουργεί ενάντια στην κατάθλιψη και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.
«Και μόνο που θα κάνει κάποιος κάτι για τον εαυτό του και θα συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα που του δίνει ελπίδα είναι δυνατό να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» δηλώνει με τη σειρά του ο Τορ Γουέιτζερ, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Να κάνετε λοιπόν οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και τελικά θα νιώσετε καλύτερα μετά τον χωρισμό, είναι η συμβουλή των επιστημόνων!

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…