Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο επιστημονικός τρόπος να ξεπεράσετε έναν χωρισμόΤα κλάματα, η κοινωνική απομόνωση και οι άπειρες ποσότητες... παγωτού είναι μερικές μόνο από τις «μεθόδους» που εφαρμόζουμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τον πόνο ενός χωρισμού! Έχουν όμως αποτέλεσμα τελικά;

Έχουν, λένε οι επιστήμονες, αρκεί να πείσουμε τον εαυτό μας ότι έχουν!
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συνάμα παράδοξη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience υποδεικνύει πως όταν βιώνουμε την απόρριψη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός χωρισμού, για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις και την καλή μας διάθεση πρέπει να κάνουμε πράγματα που πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως μπορούμε να επιστρατεύσουμε όποιο μέσο επιθυμούμε, από τις βόλτες με φίλους και τη γυμναστική μέχρι την ανάγνωση ενός βιβλίου ή και το πλέξιμο ακόμα, αρκεί να το πιστέψουμε πραγματικά ότι η δραστηριότητα που έχουμε επιλέξει βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση.
Αυτό το ψυχολογικό «ψευδοφάρμακο», γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως φαινόμενο placebo, που στην ουσία είναι ένα είδος αυθυποβολής, ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και τον πόνο, αναφέρει η μελέτη.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ αφού μελέτησαν τη νευρολογική και συμπεριφορική επίδραση του φαινομένου placebo σε μια ομάδα φρεσκοχωρισμένων εθελοντών.

«Από συναισθηματικής πλευράς, ο χωρισμός είναι μία από τις πλέον αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς και μπορεί να πυροδοτήσει ψυχολογικά προβλήματα» δηλώνει η Λεόνι Κόμπαν, βασική συντάκτρια της μελέτης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως ο πόνος του χωρισμού συσχετίζεται με 20πλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης σε διάστημα ενός έτους. «Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ένα (ψυχολογικό) ψευδοφάρμακο μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση όσον αφορά τη μείωση της έντασης του ‘κοινωνικού πόνου’» αναφέρει η Κόμπαν.

Το φαινόμενο placebo έχει μελετηθεί εκτενώς στον χώρο της επιστήμης, όμως η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εστίασε στον συναισθηματικό πόνο του χωρισμού και της απόρριψης. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει βέβαια ότι το φαινόμενο placebo λειτουργεί ενάντια στην κατάθλιψη και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών.
«Και μόνο που θα κάνει κάποιος κάτι για τον εαυτό του και θα συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα που του δίνει ελπίδα είναι δυνατό να προκύψουν θετικά αποτελέσματα» δηλώνει με τη σειρά του ο Τορ Γουέιτζερ, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Να κάνετε λοιπόν οτιδήποτε πιστεύετε ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και τελικά θα νιώσετε καλύτερα μετά τον χωρισμό, είναι η συμβουλή των επιστημόνων!

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας