Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρο στα παυσίπονα για καρδιά χωρίς προβλήματαΜια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της λήψης υψηλών δόσεων κοινών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων – όπως ιβουπροφαίνης – και καρδιακών προσβολών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, βασίζεται σε μια προηγούμενη έρευνα που συνδέει αυτά τα φάρμακα με καρδιακά προβλήματα. Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος κατά τις πρώτες 30 ημέρες από τη λήψη των φαρμάκων. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ευρήματα δεν είναι σαφή και εξηγούν ότι και άλλοι παράγοντες – εκτός από τα χάπια – θα μπορούσαν να εμπλέκονται.

Η μελέτη της διεθνούς ομάδας επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία από 446.763 άτομα για να προσπαθήσει να καταλάβει πότε μπορεί να προκύψουν καρδιακά προβλήματα. Επικεντρώθηκαν σε ασθενείς στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως ιβουπροφαίνη, δικλοφενάκη, σελεκοξίμπη και ναπροξένη) από τον γιατρό τους και όχι σε όσους τα προμηθεύονταν μόνοι τους από το φαρμακείο.
Μελετώντας τα δεδομένα από τον Καναδά, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα αναλγητικά θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, ακόμη και κατά την πρώτη εβδομάδα χρήσης και ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα, όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις.
Οι επιστήμονες βέβαια διευκρινίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που τους εμποδίζουν να είναι απόλυτα βέβαιοι για τη σύνδεση.

Ο Kevin McConway, επίκουρος καθηγητής στατιστικών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι η μελέτη ρίχνει κάποιο φως στην πιθανή σχέση μεταξύ των συγκεκριμένων παυσίπονων και των καρδιακών προσβολών. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Παρά τον μεγάλο αριθμό των ασθενών που συμμετείχαν, ορισμένες πτυχές εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά ασαφείς. Παραμένει πιθανό τα παυσίπονα να μην είναι στην πραγματικότητα η αιτία των καρδιακών προσβολών».
Είπε ότι, για παράδειγμα, ότι αν κάποιος είχε συνταγογραφηθεί με μια υψηλή δόση παυσίπονων εξαιτίας κάποιου έντονου πόνου και στη συνέχεια είχε υποστεί καρδιακή προσβολή την επόμενη εβδομάδα, θα ήταν «αρκετά δύσκολο» να πούμε εάν η καρδιακή προσβολή είχε προκληθεί από το παυσίπονο ή από τον λόγο για τον οποίο συνταγογραφήθηκε αρχικά – την αιτία του έντονου πόνου δηλαδή.

Ο καθηγητής McConway επεσήμανε επίσης ότι άλλοι παράγοντες για την υγεία της καρδιάς – όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία – δεν λήφθηκαν πλήρως υπόψη και θα μπορούσαν εν μέρει να κατηγορηθούν.
Σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών, οι άνθρωποι πρέπει γενικά να παίρνουν τη χαμηλότερη δόση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών παυσίπονων για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και αν διαπιστώσουν ότι πρέπει να τα λαμβάνουν πολύ συχνά ή σε υψηλότερες δόσεις από ό, τι συνιστάται, θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Πηγή: iatrikanews
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στο πρωινό

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το πρωινό μας, και γιατί. Έχουμε προτείνει συνταγές, ιδέες, συνδυασμούς για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό το γεύμα, για να το κάνουμε όσο πιο γευστικό και υγιεινό γίνεται. Υπάρχουν, όμως, μερικά λάθη που εξακολουθούμε να κάνουμε, και μας στοιχίζουν. Ποια είναι αυτά;
Τρώμε πρωινό ''στο πόδι'' Αντί να σηκωθούμε δέκα λεπτά νωρίτερα και να φτιάξουμε το πρωινό μας, κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, φεύγουμε από το σπίτι βιαστικά και παίρνουμε κάτι γρήγορο από τον δρόμο. Μία τυρόπιτα, μια μπάρα δημητριακών, ή κάτι σχετικό. Αυτό είναι τεράστιο λάθος—και θα εξακολουθούσε να είναι λάθος, ακόμα κι αν η γρήγορη επιλογή που κάναμε στον δρόμο ήταν πιο υγιεινή. Όσοι κάθονται στο τραπέζι να φάνε το πρωινό τους, μπορούν να φάνε με μεγαλύτερη σύνεση. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέσα από έρευνες ότι η ψυχολογία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Επιπλέον, όσο περισσότερο βιαζόμαστε, υπάρχει η πιθανότητα να μην μασάμε το φαγητό μας σωστά, αυ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εμμηνόπαυση

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η διατήρηση του συνηθισμένου σας σωματικού βάρους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες παίρνουν κιλά από τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση.
Η αύξηση του βάρους κατά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, δεν είναι κάτι το αναπόφευκτο. Μπορείτε να αναστρέψετε την κατάσταση δίνοντας προσοχή σε υγιείς διατροφικές συνήθειες και ακολουθώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής.
Τι προκαλεί την αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση; Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να κερδίσετε βάρος γύρω από την κοιλιά σας από ό,τι γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς σας. Ωστόσο, μόνο οι ορμονικές αλλαγές δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκην την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση. Αντ’ αυτού, η απόκτηση βάρους συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση, καθώς και με παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά και με γενετικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, η μυϊκή μάζα συνήθως μειώνεται με την ηλικία, ενώ αυξάνεται το λίπος. Η απώλεια της …