Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλα λάθη που κάνουμε στη δυσκοιλιότηταΗ δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και χρόνιο πρόβλημα. Και οι επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας μπορεί να είναι σοβαρές—ειδικά αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε αν πάσχουμε από δυσκοιλιότητα, και πώς θα τα διορθώσουμε;

Δεν καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι ο καλύτερος συνεργάτης του πεπτικού μας συστήματος. Συνεπώς, είναι αναγκαίο η διατροφή μας να περιέχει σημαντικές ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, σε κάθε γεύμα.

Δεν τηρούμε το μέτρο
Ακόμα και τα καλύτερα, πιο υγιεινά πράγματα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Και κάπως έτσι, η παραπάνω συμβουλή για τις φυτικές ίνες μπορεί να καταλήξει καταστροφική. Αν η διατροφή μας ήταν φτωχή σε φυτικές ίνες, και ξαφνικά προσθέσουμε τεράστιες δόσεις στα καθημερινά μας πιάτα, το αποτέλεσμα θα είναι να πρηστούμε. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέα διατροφικά δεδομένα.

Τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα
Αλλαντικά, γλυκά, κάθε είδους επεξεργασμένη τροφή περιέχει τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, όπως και κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Όλες αυτές οι ουσίες καταστρέφουν την υγεία μας, και προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής μας (αν όχι κάθε τι που τρώμε) προέρχεται από φυσικές πηγές.

Δεν έχουμε πρόγραμμα
Είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι ήδη δυσκοίλιος, μα ο οργανισμός μας έχει ένα πολύ έξυπνο… ρολόι μέσα του, το οποίο χρειάζεται ρουτίνα. Όσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, το ίδιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα τακτικά, ειδικά το πρωί. Ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάμε μπορεί να βοηθήσει.

Δεν γυμναζόμαστε
Άλλο ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής που μπορεί να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την φυσική μας δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη γυμναστικής προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αντιθέτως, η άσκηση μας βοηθάει να πηγαίνουμε τακτικά στην τουαλέτα. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι η yoga, η οποία έχει συγκεκριμένες στάσεις που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: αλήθειες και μύθοι

Η οριακή, ή μεταιχμιακή, διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μία σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ασταθείς και θυελλώδεις σχέσεις, αδιαμόρφωτη αίσθηση ταυτότητας, χρόνια αισθήματα κενού και πλήξης, ασταθείς διαθέσεις και σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο της παρορμητικότητας σε τομείς όπως η κατασπατάληση χρημάτων, η κατανάλωση τροφής, οι σεξουαλικές επαφές και η χρήση ουσιών.
Ο φόβος της πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης από τα αγαπημένα τους πρόσωπα αποτελεί μία βαθιά ανησυχία για τα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή αυτή και συχνά ο φόβος αυτός αποτελεί την αιτία που προκαλεί τις καταστροφικές συμπεριφορές τους. Μάλιστα, ορισμένοι είναι σε θέση να φτάσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για να αποφύγουν αυτόν τον φόβο, κάνοντας, για παράδειγμα, απόπειρα αυτοκτονίας ή καταφεύγοντας στον αυτοακρωτηριασμό.
Τα πέντε πιο δύσκολα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι τα παρακάτω: 1. Προβλήματα με τις σχέσεις (φόβος εγκατάλειψης, ασταθείς σχέσεις). 2. Ασταθή συναισθήμ…