Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγάλα λάθη που κάνουμε στη δυσκοιλιότηταΗ δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και χρόνιο πρόβλημα. Και οι επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας μπορεί να είναι σοβαρές—ειδικά αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να βοηθήσουμε το πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε αν πάσχουμε από δυσκοιλιότητα, και πώς θα τα διορθώσουμε;

Δεν καταναλώνουμε αρκετές φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι ο καλύτερος συνεργάτης του πεπτικού μας συστήματος. Συνεπώς, είναι αναγκαίο η διατροφή μας να περιέχει σημαντικές ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, σε κάθε γεύμα.

Δεν τηρούμε το μέτρο
Ακόμα και τα καλύτερα, πιο υγιεινά πράγματα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Και κάπως έτσι, η παραπάνω συμβουλή για τις φυτικές ίνες μπορεί να καταλήξει καταστροφική. Αν η διατροφή μας ήταν φτωχή σε φυτικές ίνες, και ξαφνικά προσθέσουμε τεράστιες δόσεις στα καθημερινά μας πιάτα, το αποτέλεσμα θα είναι να πρηστούμε. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε νέα διατροφικά δεδομένα.

Τρώμε επεξεργασμένα τρόφιμα
Αλλαντικά, γλυκά, κάθε είδους επεξεργασμένη τροφή περιέχει τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, όπως και κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Όλες αυτές οι ουσίες καταστρέφουν την υγεία μας, και προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής μας (αν όχι κάθε τι που τρώμε) προέρχεται από φυσικές πηγές.

Δεν έχουμε πρόγραμμα
Είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος είναι ήδη δυσκοίλιος, μα ο οργανισμός μας έχει ένα πολύ έξυπνο… ρολόι μέσα του, το οποίο χρειάζεται ρουτίνα. Όσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, το ίδιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα τακτικά, ειδικά το πρωί. Ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνάμε μπορεί να βοηθήσει.

Δεν γυμναζόμαστε
Άλλο ένα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής που μπορεί να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την φυσική μας δραστηριότητα. Η καθιστική ζωή και η έλλειψη γυμναστικής προκαλούν δυσκοιλιότητα. Αντιθέτως, η άσκηση μας βοηθάει να πηγαίνουμε τακτικά στην τουαλέτα. Μία ακόμα καλή ιδέα είναι η yoga, η οποία έχει συγκεκριμένες στάσεις που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας