Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «κλειδί» για αντιμετώπιση των χλαμυδίων


Πιο κοντά στη ριζική θεραπεία της σεξουαλικής «σιωπηλής» νόσου 


Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νέων θεραπειών για τα χλαμύδια βρίσκονται οι ερευνητές στη Βρετανία και τον Καναδά, οι οποίοι εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας στον οργανισμό. Για την ακρίβεια, ανακάλυψαν τα γονίδια που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη συγκεκριμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Η λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια χλαμύδια του τραχώματος μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη και αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Αποκαλείται «σιωπηρή ασθένεια», καθώς στα πρώτα στάδιά της δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η θεραπεία της γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα βακτήρια που την προκαλούν αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Για να λύσουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας, ερευνητές του University of British Columbia του Καναδά και του Wellcome Trust Sanger Institute της Αγγλίας προσπαθούν να βρουν νέες θεραπείες μέσω της γενετικής. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινο ιστό, δημιούργησαν στο εργαστήριο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακρόφαγα.

Αντιδρούσαν
Οταν εξέθεσαν τα μακρόφαγα στα χλαμύδια του τραχώματος, διαπίστωσαν ότι αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν αν βρίσκονταν στον ανθρώπινο οργανισμό. Μελετώντας τα μακρόφαγα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο γονίδια, τα αποκαλούμενα IRF5 και IL-10RA, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των χλαμυδίων. 

Συγκεκριμένα, απενεργοποιώντας αυτά τα δύο γονίδια τα ανοσοκύτταρα (μακρόφαγα) γίνονταν πιο ευπαθή στη μόλυνση, καθώς είχε επηρεαστεί αρνητικά ο τρόπος που αντιδρούσαν στα χλαμύδια. 
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς όταν τα χλαμύδια μολύνουν τον οργανισμό κρύβονται στα μακροφάγα, όπου είναι δύσκολο να φτάσουν τα αντιβιοτικά. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι κατανοώντας πλήρως τον μηχανισμό λειτουργίας των γονιδίων IRF5 και IL-10RA θα μπορέσουν να κατανοήσουν την τεχνική που χρησιμοποιούν τα χλαμύδια για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στα μακροφάγα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέα φάρμακα εξολόθρευσης των χλαμυδίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε