Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το «κλειδί» για αντιμετώπιση των χλαμυδίων


Πιο κοντά στη ριζική θεραπεία της σεξουαλικής «σιωπηλής» νόσου 


Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νέων θεραπειών για τα χλαμύδια βρίσκονται οι ερευνητές στη Βρετανία και τον Καναδά, οι οποίοι εντόπισαν συγκεκριμένα γονίδια που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας στον οργανισμό. Για την ακρίβεια, ανακάλυψαν τα γονίδια που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη συγκεκριμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Η λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια χλαμύδια του τραχώματος μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη και αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες. Αποκαλείται «σιωπηρή ασθένεια», καθώς στα πρώτα στάδιά της δεν δίνει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η θεραπεία της γίνεται με τη χρήση αντιβιοτικών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα βακτήρια που την προκαλούν αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Για να λύσουν το πρόβλημα της ανθεκτικότητας, ερευνητές του University of British Columbia του Καναδά και του Wellcome Trust Sanger Institute της Αγγλίας προσπαθούν να βρουν νέες θεραπείες μέσω της γενετικής. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινο ιστό, δημιούργησαν στο εργαστήριο κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακρόφαγα.

Αντιδρούσαν
Οταν εξέθεσαν τα μακρόφαγα στα χλαμύδια του τραχώματος, διαπίστωσαν ότι αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν αν βρίσκονταν στον ανθρώπινο οργανισμό. Μελετώντας τα μακρόφαγα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο γονίδια, τα αποκαλούμενα IRF5 και IL-10RA, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των χλαμυδίων. 

Συγκεκριμένα, απενεργοποιώντας αυτά τα δύο γονίδια τα ανοσοκύτταρα (μακρόφαγα) γίνονταν πιο ευπαθή στη μόλυνση, καθώς είχε επηρεαστεί αρνητικά ο τρόπος που αντιδρούσαν στα χλαμύδια. 
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς όταν τα χλαμύδια μολύνουν τον οργανισμό κρύβονται στα μακροφάγα, όπου είναι δύσκολο να φτάσουν τα αντιβιοτικά. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι κατανοώντας πλήρως τον μηχανισμό λειτουργίας των γονιδίων IRF5 και IL-10RA θα μπορέσουν να κατανοήσουν την τεχνική που χρησιμοποιούν τα χλαμύδια για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στα μακροφάγα, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέα φάρμακα εξολόθρευσης των χλαμυδίων.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!