Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φακοί επαφής: Μικρές συνήθειες που αποτρέπουν τις επικίνδυνες μολύνσεις
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ευρύτατα  από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για ευκρινή όραση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων με διαθλαστικό σφάλμα (Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμό) έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στην ζωή τους φακούς επαφής. Σε σχετικά νεότερες ηλικίες οι φακοί χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ή χωρίς διαθλαστικό σφάλμα χρησιμοποιεί φακούς και για κοσμητικούς λόγους (χρωματιστοί φακοί επαφής).

Παρά την ευρύτατη χρήση των φακών επαφής παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως σε λανθασμένες συμπεριφορές από τους χρήστες. Οι φακοί επαφής συνδέονται με πλήθος οφθαλμολογικών παθήσεων, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες και δυνητικά καταστρεπτικές για τον οφθαλμό είναι οι σοβαρές μολύνσεις. Οι μολύνσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για τον οφθαλμό, ώστε να χρειασθεί η διενέργεια μεταμόσχευσης για την αποκατάσταση της όρασης.
Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συχνά πραγματοποιούμενα λάθη από τους χρήστες φακών επαφής, που προδιαθέτουν σε μολύνσεις.

Χρήση φακών επαφής χωρίς προηγούμενη εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο
Μια συνηθισμένη πρακτική είναι η αγορά των φακών επαφής με βάση μόνο τους βαθμούς μυωπίας ή αστιγματισμού. Ωστόσο, κάθε μάτι δεν έχει τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ο φακός μπορεί να μην εφαρμόζει, «να μην κάθεται καλά» στον οφθαλμό. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους μικροερεθισμούς και προδιαθέτει σε μολύνσεις. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, μετά από την κατάλληλη εξέταση, θα σας προτείνει συγκεκριμένο είδος φακού, με τη σωστή για εσάς καμπυλότητα και διάμετρο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα το ίδιο είδος φακού με τα ίδια χαρακτηριστικά και να μην γίνεται ευκαιριακή αντικατάσταση με φακούς, που δεν είναι κατάλληλοι για τον συγκεκριμένο οφθαλμό.

Κακή υγιεινή των φακών και των ματιών
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή των μολύνσεων είναι η καθημερινή υγιεινή των φακών σας. Μην πιάνετε ποτέ τους φακούς χωρίς προηγουμένως να έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά τα χέρια σας. Επιλέξτε ένα υγρό καθαρισμού με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Είναι τα υγρά που συνήθως στην βάση της θήκης τους έχουν έναν μικρό καταλύτη. Αυτά τα συστήματα καθαρισμού εξουδετερώνουν πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια και προστατεύουν καλύτερα τον οφθαλμό σας. Απαιτούν αρκετές ώρες για τον καθαρισμό αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με τα πιο «γρήγορα» συστήματα καθαρισμού (το βράδυ να χρησιμοποιείται ένα σύστημα Η2Ο2 και τις πρωινές ώρες ένα πιο εύχρηστο σύστημα). Πάντα πριν βάλετε το φακό στο μάτι σας, ξεπλύνετέ τον με φυσιολογικό ορό (sodium chloride 0,9%).

Παραμονή του φακού επαφής παρά τις ενοχλήσεις στον οφθαλμό
Οποιοσδήποτε ερεθισμός στο μάτι ανθρώπων με φακούς επαφής θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητική λοίμωξη και θα πρέπει να κινητοποιεί το χρήστη. Επίμονες ενοχλήσεις, όπως κόκκινο μάτι, δακρύρροια, θολή όραση, αίσθηση ξένου σώματος μπορεί να αποτελούν συμπτώματα μικροβιακής λοίμωξης. Θα πρέπει να βγάλετε άμεσα τον φακό και να συμβουλευθείτε το συντομότερο τον οφθαλμίατρό σας.

Χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου
Πολλές μολύνσεις ξεκινούν μετά από ύπνο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ασθενής φορά τους φακούς επαφής. Παλαιότερα υπήρχαν εταιρείες, που  υποστήριζαν ότι τα προϊόντα τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες ημέρες, ακόμα και κατά τον βραδινό ύπνο. Αυτό αποδείχθηκε ολότελα λανθασμένο και αποτέλεσε την αιτία για πολλές καταστροφικές μολύνσεις στον οφθαλμό.
Θαλάσσια μπάνια ή επαφή με το νερό, φορώντας τους φακούς επαφής
Τα θαλάσσια μπάνια με φακούς επαφής είναι μια συνηθισμένη αιτία ιδιαίτερα σοβαρών μολύνσεων. Γενικότερα οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή των οφθαλμών τους με το υγρό στοιχείο. Οι μολύνσεις, που παρουσιάζονται σε χρήστες φακών επαφής μετά από επαφή των ματιών με νερό, είναι τόσο καταστροφικές που μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού σε μερικά 24ωρα. 

Γράφει: Ράλλης Κωνσταντίνος MD, MSC, MBA, PhD
Χειρουργός οφθαλμίατρος
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…