Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φακοί επαφής: Μικρές συνήθειες που αποτρέπουν τις επικίνδυνες μολύνσεις




Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ευρύτατα  από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για ευκρινή όραση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων με διαθλαστικό σφάλμα (Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμό) έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στην ζωή τους φακούς επαφής. Σε σχετικά νεότερες ηλικίες οι φακοί χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ή χωρίς διαθλαστικό σφάλμα χρησιμοποιεί φακούς και για κοσμητικούς λόγους (χρωματιστοί φακοί επαφής).

Παρά την ευρύτατη χρήση των φακών επαφής παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως σε λανθασμένες συμπεριφορές από τους χρήστες. Οι φακοί επαφής συνδέονται με πλήθος οφθαλμολογικών παθήσεων, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες και δυνητικά καταστρεπτικές για τον οφθαλμό είναι οι σοβαρές μολύνσεις. Οι μολύνσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για τον οφθαλμό, ώστε να χρειασθεί η διενέργεια μεταμόσχευσης για την αποκατάσταση της όρασης.
Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συχνά πραγματοποιούμενα λάθη από τους χρήστες φακών επαφής, που προδιαθέτουν σε μολύνσεις.

Χρήση φακών επαφής χωρίς προηγούμενη εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο
Μια συνηθισμένη πρακτική είναι η αγορά των φακών επαφής με βάση μόνο τους βαθμούς μυωπίας ή αστιγματισμού. Ωστόσο, κάθε μάτι δεν έχει τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ο φακός μπορεί να μην εφαρμόζει, «να μην κάθεται καλά» στον οφθαλμό. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους μικροερεθισμούς και προδιαθέτει σε μολύνσεις. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, μετά από την κατάλληλη εξέταση, θα σας προτείνει συγκεκριμένο είδος φακού, με τη σωστή για εσάς καμπυλότητα και διάμετρο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα το ίδιο είδος φακού με τα ίδια χαρακτηριστικά και να μην γίνεται ευκαιριακή αντικατάσταση με φακούς, που δεν είναι κατάλληλοι για τον συγκεκριμένο οφθαλμό.

Κακή υγιεινή των φακών και των ματιών
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή των μολύνσεων είναι η καθημερινή υγιεινή των φακών σας. Μην πιάνετε ποτέ τους φακούς χωρίς προηγουμένως να έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά τα χέρια σας. Επιλέξτε ένα υγρό καθαρισμού με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Είναι τα υγρά που συνήθως στην βάση της θήκης τους έχουν έναν μικρό καταλύτη. Αυτά τα συστήματα καθαρισμού εξουδετερώνουν πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια και προστατεύουν καλύτερα τον οφθαλμό σας. Απαιτούν αρκετές ώρες για τον καθαρισμό αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με τα πιο «γρήγορα» συστήματα καθαρισμού (το βράδυ να χρησιμοποιείται ένα σύστημα Η2Ο2 και τις πρωινές ώρες ένα πιο εύχρηστο σύστημα). Πάντα πριν βάλετε το φακό στο μάτι σας, ξεπλύνετέ τον με φυσιολογικό ορό (sodium chloride 0,9%).

Παραμονή του φακού επαφής παρά τις ενοχλήσεις στον οφθαλμό
Οποιοσδήποτε ερεθισμός στο μάτι ανθρώπων με φακούς επαφής θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητική λοίμωξη και θα πρέπει να κινητοποιεί το χρήστη. Επίμονες ενοχλήσεις, όπως κόκκινο μάτι, δακρύρροια, θολή όραση, αίσθηση ξένου σώματος μπορεί να αποτελούν συμπτώματα μικροβιακής λοίμωξης. Θα πρέπει να βγάλετε άμεσα τον φακό και να συμβουλευθείτε το συντομότερο τον οφθαλμίατρό σας.

Χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου
Πολλές μολύνσεις ξεκινούν μετά από ύπνο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ασθενής φορά τους φακούς επαφής. Παλαιότερα υπήρχαν εταιρείες, που  υποστήριζαν ότι τα προϊόντα τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες ημέρες, ακόμα και κατά τον βραδινό ύπνο. Αυτό αποδείχθηκε ολότελα λανθασμένο και αποτέλεσε την αιτία για πολλές καταστροφικές μολύνσεις στον οφθαλμό.
Θαλάσσια μπάνια ή επαφή με το νερό, φορώντας τους φακούς επαφής
Τα θαλάσσια μπάνια με φακούς επαφής είναι μια συνηθισμένη αιτία ιδιαίτερα σοβαρών μολύνσεων. Γενικότερα οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή των οφθαλμών τους με το υγρό στοιχείο. Οι μολύνσεις, που παρουσιάζονται σε χρήστες φακών επαφής μετά από επαφή των ματιών με νερό, είναι τόσο καταστροφικές που μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού σε μερικά 24ωρα. 

Γράφει: Ράλλης Κωνσταντίνος MD, MSC, MBA, PhD
Χειρουργός οφθαλμίατρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα