Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φακοί επαφής: Μικρές συνήθειες που αποτρέπουν τις επικίνδυνες μολύνσεις
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ευρύτατα  από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για ευκρινή όραση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων με διαθλαστικό σφάλμα (Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμό) έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στην ζωή τους φακούς επαφής. Σε σχετικά νεότερες ηλικίες οι φακοί χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ή χωρίς διαθλαστικό σφάλμα χρησιμοποιεί φακούς και για κοσμητικούς λόγους (χρωματιστοί φακοί επαφής).

Παρά την ευρύτατη χρήση των φακών επαφής παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως σε λανθασμένες συμπεριφορές από τους χρήστες. Οι φακοί επαφής συνδέονται με πλήθος οφθαλμολογικών παθήσεων, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες και δυνητικά καταστρεπτικές για τον οφθαλμό είναι οι σοβαρές μολύνσεις. Οι μολύνσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για τον οφθαλμό, ώστε να χρειασθεί η διενέργεια μεταμόσχευσης για την αποκατάσταση της όρασης.
Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συχνά πραγματοποιούμενα λάθη από τους χρήστες φακών επαφής, που προδιαθέτουν σε μολύνσεις.

Χρήση φακών επαφής χωρίς προηγούμενη εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο
Μια συνηθισμένη πρακτική είναι η αγορά των φακών επαφής με βάση μόνο τους βαθμούς μυωπίας ή αστιγματισμού. Ωστόσο, κάθε μάτι δεν έχει τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ο φακός μπορεί να μην εφαρμόζει, «να μην κάθεται καλά» στον οφθαλμό. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους μικροερεθισμούς και προδιαθέτει σε μολύνσεις. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, μετά από την κατάλληλη εξέταση, θα σας προτείνει συγκεκριμένο είδος φακού, με τη σωστή για εσάς καμπυλότητα και διάμετρο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα το ίδιο είδος φακού με τα ίδια χαρακτηριστικά και να μην γίνεται ευκαιριακή αντικατάσταση με φακούς, που δεν είναι κατάλληλοι για τον συγκεκριμένο οφθαλμό.

Κακή υγιεινή των φακών και των ματιών
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή των μολύνσεων είναι η καθημερινή υγιεινή των φακών σας. Μην πιάνετε ποτέ τους φακούς χωρίς προηγουμένως να έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά τα χέρια σας. Επιλέξτε ένα υγρό καθαρισμού με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Είναι τα υγρά που συνήθως στην βάση της θήκης τους έχουν έναν μικρό καταλύτη. Αυτά τα συστήματα καθαρισμού εξουδετερώνουν πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια και προστατεύουν καλύτερα τον οφθαλμό σας. Απαιτούν αρκετές ώρες για τον καθαρισμό αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με τα πιο «γρήγορα» συστήματα καθαρισμού (το βράδυ να χρησιμοποιείται ένα σύστημα Η2Ο2 και τις πρωινές ώρες ένα πιο εύχρηστο σύστημα). Πάντα πριν βάλετε το φακό στο μάτι σας, ξεπλύνετέ τον με φυσιολογικό ορό (sodium chloride 0,9%).

Παραμονή του φακού επαφής παρά τις ενοχλήσεις στον οφθαλμό
Οποιοσδήποτε ερεθισμός στο μάτι ανθρώπων με φακούς επαφής θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητική λοίμωξη και θα πρέπει να κινητοποιεί το χρήστη. Επίμονες ενοχλήσεις, όπως κόκκινο μάτι, δακρύρροια, θολή όραση, αίσθηση ξένου σώματος μπορεί να αποτελούν συμπτώματα μικροβιακής λοίμωξης. Θα πρέπει να βγάλετε άμεσα τον φακό και να συμβουλευθείτε το συντομότερο τον οφθαλμίατρό σας.

Χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου
Πολλές μολύνσεις ξεκινούν μετά από ύπνο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ασθενής φορά τους φακούς επαφής. Παλαιότερα υπήρχαν εταιρείες, που  υποστήριζαν ότι τα προϊόντα τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες ημέρες, ακόμα και κατά τον βραδινό ύπνο. Αυτό αποδείχθηκε ολότελα λανθασμένο και αποτέλεσε την αιτία για πολλές καταστροφικές μολύνσεις στον οφθαλμό.
Θαλάσσια μπάνια ή επαφή με το νερό, φορώντας τους φακούς επαφής
Τα θαλάσσια μπάνια με φακούς επαφής είναι μια συνηθισμένη αιτία ιδιαίτερα σοβαρών μολύνσεων. Γενικότερα οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή των οφθαλμών τους με το υγρό στοιχείο. Οι μολύνσεις, που παρουσιάζονται σε χρήστες φακών επαφής μετά από επαφή των ματιών με νερό, είναι τόσο καταστροφικές που μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού σε μερικά 24ωρα. 

Γράφει: Ράλλης Κωνσταντίνος MD, MSC, MBA, PhD
Χειρουργός οφθαλμίατρος
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

7 ερεθίσματα που πυροδοτούν την αγχώδη διαταραχή

Κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι σε κάποια χρονική στιγμή ανήσυχος, υπερκινητικός ή μπερδεμένος, αλλά αν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση και το άγχος είναι μόνιμος σύντροφός του, τότε θα μπορούσε να έχει αγχώδη διαταραχή.
Οι γιατροί κάνουν διάγνωση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα άγχους (συνεχής ανησυχία, δυσκολία συγκέντρωσης, αϋπνία, συχνοί πονοκέφαλοι) για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς κάποιο καλό λόγο.
Από πού, όμως, προκύπτει αυτό το άγχος; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως όλες τις αιτίες, αλλά ξέρουν πως το άγχος ενεργοποιείται από μια σειρά εναυσμάτων που θα μπορούσαν να είναι από τα συμπληρώματα απώλειας βάρους μέχρι τα προβλήματα του θυρεοειδή.
Διαβάστε ποια είναι τα 7 πιο σημαντικά εναύσματα που προκαλούν την αγχώδη διαταραχή:
1. Καρδιακά προβλήματα Εάν είχατε ποτέ μια κρίση πανικού είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα χέρια σας αρχίζουν να τρέμουν, η αναπνοή σας γίνεται ακανόνιστη και αισθάνεστε πως η καρδιά σας είναι έτοιμη να δρα…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Τι είναι το σύνδρομο Couvade

Το σύνδρομο Couvade ή αρρενολοχεία είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι άνδρες βιώνουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όταν η σύντροφός τους περιμένει να φέρει στον κόσμο παιδί.
H λέξη Couvade προέρχεται από τη γαλλική λέξη couver που σημαίνει «εκκόλαψη» (η έξοδος του πουλιού από το αυγό). Αν και είναι σπάνια συμβαίνει σε ορισμένους άνδρες.
Υπήρξε πολύς σκεπτικισμός για το αν είναι μια πραγματική κατάσταση ή όχι. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι είναι μία πραγματική ψυχοσωματική διαταραχή. Σχεδόν το 80% των ανδρών που η σύντροφός τους είναι έγκυος, αισθάνονται κάποια μορφή συμπτωμάτων μιας «συμπαθητικής εγκυμοσύνης», όπως είναι η άλλη ονομασία του συνδρόμου Couvade.
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί σε πολυάριθμους πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πολιτισμών και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει αναλωθεί στην προσπάθεια να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα σχετικά με την προέλευσή του. Μόλις η μητέρα γεννήσει, συνήθως το σύνδρομο Couvade υποχωρεί και ο σύζυγο…