Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φακοί επαφής: Μικρές συνήθειες που αποτρέπουν τις επικίνδυνες μολύνσεις
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ευρύτατα  από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που χρειάζονται διορθωτικά γυαλιά για ευκρινή όραση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων με διαθλαστικό σφάλμα (Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμό) έχουν χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή στην ζωή τους φακούς επαφής. Σε σχετικά νεότερες ηλικίες οι φακοί χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά και στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία μεγάλος αριθμός ανθρώπων με ή χωρίς διαθλαστικό σφάλμα χρησιμοποιεί φακούς και για κοσμητικούς λόγους (χρωματιστοί φακοί επαφής).

Παρά την ευρύτατη χρήση των φακών επαφής παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, που οφείλονται κυρίως σε λανθασμένες συμπεριφορές από τους χρήστες. Οι φακοί επαφής συνδέονται με πλήθος οφθαλμολογικών παθήσεων, από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες και δυνητικά καταστρεπτικές για τον οφθαλμό είναι οι σοβαρές μολύνσεις. Οι μολύνσεις μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για τον οφθαλμό, ώστε να χρειασθεί η διενέργεια μεταμόσχευσης για την αποκατάσταση της όρασης.
Παρακάτω αναφέρονται τα πιο συχνά πραγματοποιούμενα λάθη από τους χρήστες φακών επαφής, που προδιαθέτουν σε μολύνσεις.

Χρήση φακών επαφής χωρίς προηγούμενη εξέταση από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο
Μια συνηθισμένη πρακτική είναι η αγορά των φακών επαφής με βάση μόνο τους βαθμούς μυωπίας ή αστιγματισμού. Ωστόσο, κάθε μάτι δεν έχει τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά και ο φακός μπορεί να μην εφαρμόζει, «να μην κάθεται καλά» στον οφθαλμό. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους μικροερεθισμούς και προδιαθέτει σε μολύνσεις. Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος, μετά από την κατάλληλη εξέταση, θα σας προτείνει συγκεκριμένο είδος φακού, με τη σωστή για εσάς καμπυλότητα και διάμετρο. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα το ίδιο είδος φακού με τα ίδια χαρακτηριστικά και να μην γίνεται ευκαιριακή αντικατάσταση με φακούς, που δεν είναι κατάλληλοι για τον συγκεκριμένο οφθαλμό.

Κακή υγιεινή των φακών και των ματιών
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή των μολύνσεων είναι η καθημερινή υγιεινή των φακών σας. Μην πιάνετε ποτέ τους φακούς χωρίς προηγουμένως να έχετε πλύνει και στεγνώσει καλά τα χέρια σας. Επιλέξτε ένα υγρό καθαρισμού με βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Είναι τα υγρά που συνήθως στην βάση της θήκης τους έχουν έναν μικρό καταλύτη. Αυτά τα συστήματα καθαρισμού εξουδετερώνουν πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια και προστατεύουν καλύτερα τον οφθαλμό σας. Απαιτούν αρκετές ώρες για τον καθαρισμό αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με τα πιο «γρήγορα» συστήματα καθαρισμού (το βράδυ να χρησιμοποιείται ένα σύστημα Η2Ο2 και τις πρωινές ώρες ένα πιο εύχρηστο σύστημα). Πάντα πριν βάλετε το φακό στο μάτι σας, ξεπλύνετέ τον με φυσιολογικό ορό (sodium chloride 0,9%).

Παραμονή του φακού επαφής παρά τις ενοχλήσεις στον οφθαλμό
Οποιοσδήποτε ερεθισμός στο μάτι ανθρώπων με φακούς επαφής θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητική λοίμωξη και θα πρέπει να κινητοποιεί το χρήστη. Επίμονες ενοχλήσεις, όπως κόκκινο μάτι, δακρύρροια, θολή όραση, αίσθηση ξένου σώματος μπορεί να αποτελούν συμπτώματα μικροβιακής λοίμωξης. Θα πρέπει να βγάλετε άμεσα τον φακό και να συμβουλευθείτε το συντομότερο τον οφθαλμίατρό σας.

Χρήση των φακών επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου
Πολλές μολύνσεις ξεκινούν μετά από ύπνο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ασθενής φορά τους φακούς επαφής. Παλαιότερα υπήρχαν εταιρείες, που  υποστήριζαν ότι τα προϊόντα τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες ημέρες, ακόμα και κατά τον βραδινό ύπνο. Αυτό αποδείχθηκε ολότελα λανθασμένο και αποτέλεσε την αιτία για πολλές καταστροφικές μολύνσεις στον οφθαλμό.
Θαλάσσια μπάνια ή επαφή με το νερό, φορώντας τους φακούς επαφής
Τα θαλάσσια μπάνια με φακούς επαφής είναι μια συνηθισμένη αιτία ιδιαίτερα σοβαρών μολύνσεων. Γενικότερα οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή των οφθαλμών τους με το υγρό στοιχείο. Οι μολύνσεις, που παρουσιάζονται σε χρήστες φακών επαφής μετά από επαφή των ματιών με νερό, είναι τόσο καταστροφικές που μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του κερατοειδούς χιτώνα του οφθαλμού σε μερικά 24ωρα. 

Γράφει: Ράλλης Κωνσταντίνος MD, MSC, MBA, PhD
Χειρουργός οφθαλμίατρος
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Συμβαίνουν όλα για κάποιο λόγο;Οι λέξεις που πρέπει να πείτε, όταν όλα πάνε στραβά...

Ο Tim Laurence, είχε γράψει ένα πολύ διεισδυτικό άρθρο, στο οποίο πραγματευόταν το κατά πόσον είναι δυνατό να βοηθήσουμε κάποιον, τον οποίο θρηνεί. Υποστηρίζει, ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με αυτά που λέμε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βιώνει μια προσωπική και δυσβάσταχτη απώλεια. Είναι προτιμότερο να μην πούμε τίποτα από το να πούμε κάποιες τυπικές φράσεις, που μπορεί να πληγώσουν περισσότερο.
Ο ίδιος είχε βιώσει μια τεράστια προσωπική απώλεια σε αρκετά νεαρή ηλικία. Οπότε, οι σκέψεις είναι ιδέες είναι ιδιαίτερα πρόσφορες για σκέψη. Ρίξτε μια ματιά.
“Ακούω ένα άντρα να λέει μια ιστορία. Μια φίλη του είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα και τώρα ζει ως παραπληγική. Πολλές από τις ελπίδες της έχουν εξανεμιστεί.
Το έχω ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν σταματάει να με σοκάρει: Της λέει, ότι νομίζει πως η τραγωδία της οδήγησε σε θετικές αλλαγές στην ζωή της. Προφέρει τις λέξεις, που δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική β…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…