Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλλειψη ύπνου: Πότε μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόραΌταν δεν έχουμε κοιμηθεί πολύ ή καλά είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα θα νιώθουμε εξαντλημένοι, νευρικοί και αφηρημένοι, ότι όμως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο είναι μια θεωρία που μοιάζει τραβηγμένη...

Ή μήπως όχι;
Δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου την αξία του ύπνου αλλά ούτε και τους κινδύνους της έλλειψής του, καθώς πράγματι συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (Journal of the American Heart Association), ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο δεικτών –κυρίως υπέρταση, ανεβασμένο σάκχαρο, λίπος στην κοιλιά, χαμηλή HDL χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια– που όταν συνυπάρχουν αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρδιοπάθεια.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.344 ενήλικες (42% άνδρες) με μέση ηλικία τα 49 έτη. Ποσοστό 39,2 των συμμετεχόντων παρουσίαζαν τουλάχιστον τρεις από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο. 

Καθένας από τους συμμετέχοντες πέρασε ένα βράδυ στο εργαστήριο, όπου οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου του. Σε διάστημα παρακολούθησης 16,6 ετών κατά μέσο όρο, ποσοστό 22% των συμμετεχόντων έχασαν τη ζωή τους.
Ο συνδυασμός και η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων οδήγησαν τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν ξανά τα δεδομένα και χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, αναδύθηκε ένα ενδιαφέρον μοτίβο.

Τα άτομα με παράγοντες για μεταβολικό σύνδρομο που απολάμβαναν τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου ήταν 1,49 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς, ενώ τα άτομα με παράγοντες για μεταβολικό σύνδρομο που κοιμούνταν για λιγότερες από 6 ώρες ήταν 2,1 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία. Ομοίως, ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

«Εάν κάποιος παρουσιάζει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, η μέριμνα για καλό και επαρκή ύπνο και η συμβουλή ενός γιατρού σε περίπτωση που ο ύπνος δεν είναι αρκετός είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χούλιο Φερνάντεζ-Μεντόζα, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Θα χρειαστούν μελλοντικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η παράταση της διάρκειας του ύπνου, σε συνδυασμό με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης του αίματος, μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση για τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο» προσθέτει ο Φερνάντεζ-Μεντόζα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας