Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλλειψη ύπνου: Πότε μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόραΌταν δεν έχουμε κοιμηθεί πολύ ή καλά είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα θα νιώθουμε εξαντλημένοι, νευρικοί και αφηρημένοι, ότι όμως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο είναι μια θεωρία που μοιάζει τραβηγμένη...

Ή μήπως όχι;
Δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου την αξία του ύπνου αλλά ούτε και τους κινδύνους της έλλειψής του, καθώς πράγματι συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (Journal of the American Heart Association), ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο δεικτών –κυρίως υπέρταση, ανεβασμένο σάκχαρο, λίπος στην κοιλιά, χαμηλή HDL χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια– που όταν συνυπάρχουν αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρδιοπάθεια.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.344 ενήλικες (42% άνδρες) με μέση ηλικία τα 49 έτη. Ποσοστό 39,2 των συμμετεχόντων παρουσίαζαν τουλάχιστον τρεις από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο. 

Καθένας από τους συμμετέχοντες πέρασε ένα βράδυ στο εργαστήριο, όπου οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου του. Σε διάστημα παρακολούθησης 16,6 ετών κατά μέσο όρο, ποσοστό 22% των συμμετεχόντων έχασαν τη ζωή τους.
Ο συνδυασμός και η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων οδήγησαν τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν ξανά τα δεδομένα και χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, αναδύθηκε ένα ενδιαφέρον μοτίβο.

Τα άτομα με παράγοντες για μεταβολικό σύνδρομο που απολάμβαναν τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου ήταν 1,49 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς, ενώ τα άτομα με παράγοντες για μεταβολικό σύνδρομο που κοιμούνταν για λιγότερες από 6 ώρες ήταν 2,1 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία. Ομοίως, ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

«Εάν κάποιος παρουσιάζει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, η μέριμνα για καλό και επαρκή ύπνο και η συμβουλή ενός γιατρού σε περίπτωση που ο ύπνος δεν είναι αρκετός είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χούλιο Φερνάντεζ-Μεντόζα, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Θα χρειαστούν μελλοντικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η παράταση της διάρκειας του ύπνου, σε συνδυασμό με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης του αίματος, μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση για τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο» προσθέτει ο Φερνάντεζ-Μεντόζα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…