Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έλλειψη ύπνου: Πότε μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόραΌταν δεν έχουμε κοιμηθεί πολύ ή καλά είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα θα νιώθουμε εξαντλημένοι, νευρικοί και αφηρημένοι, ότι όμως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο είναι μια θεωρία που μοιάζει τραβηγμένη...

Ή μήπως όχι;
Δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου την αξία του ύπνου αλλά ούτε και τους κινδύνους της έλλειψής του, καθώς πράγματι συνδέεται με την πρόωρη θνησιμότητα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (Journal of the American Heart Association), ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο δεικτών –κυρίως υπέρταση, ανεβασμένο σάκχαρο, λίπος στην κοιλιά, χαμηλή HDL χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια– που όταν συνυπάρχουν αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και καρδιοπάθεια.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.344 ενήλικες (42% άνδρες) με μέση ηλικία τα 49 έτη. Ποσοστό 39,2 των συμμετεχόντων παρουσίαζαν τουλάχιστον τρεις από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο. 

Καθένας από τους συμμετέχοντες πέρασε ένα βράδυ στο εργαστήριο, όπου οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου του. Σε διάστημα παρακολούθησης 16,6 ετών κατά μέσο όρο, ποσοστό 22% των συμμετεχόντων έχασαν τη ζωή τους.
Ο συνδυασμός και η ανάλυση των παραπάνω δεδομένων οδήγησαν τους ερευνητές στη διαπίστωση ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους κατά την περίοδο παρακολούθησης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν ξανά τα δεδομένα και χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους, αναδύθηκε ένα ενδιαφέρον μοτίβο.

Τα άτομα με παράγοντες για μεταβολικό σύνδρομο που απολάμβαναν τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου ήταν 1,49 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από εγκεφαλικό σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς, ενώ τα άτομα με παράγοντες για μεταβολικό σύνδρομο που κοιμούνταν για λιγότερες από 6 ώρες ήταν 2,1 φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία. Ομοίως, ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

«Εάν κάποιος παρουσιάζει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, η μέριμνα για καλό και επαρκή ύπνο και η συμβουλή ενός γιατρού σε περίπτωση που ο ύπνος δεν είναι αρκετός είναι ένα σημαντικό βήμα για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χούλιο Φερνάντεζ-Μεντόζα, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Θα χρειαστούν μελλοντικές κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η παράταση της διάρκειας του ύπνου, σε συνδυασμό με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της γλυκόζης του αίματος, μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση για τους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο» προσθέτει ο Φερνάντεζ-Μεντόζα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανεύρυσμα στο κεφάλι - Πώς θα αναγνωρίσετε τη ρήξη πριν να είναι πολύ αργά

Ανεύρυσμα ονομάζεται η αποδυνάμωση που παρατηρείται σε κάποιο σημείο του τοιχώματος ενός αιμοφόρου αγγείου, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί στο σημείο αυτό ένα εξόγκωμα, καθώς το αίμα διαπερνά το αγγείο και ασκεί πίεση. Το ανεύρυσμα μοιάζει με ένα μικρό μπαλόνι που μπορεί να «σκάσει» οποιαδήποτε στιγμή.
Η ρήξη του ανευρύσματος αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Εάν το ανεύρυσμα έχει σχηματιστεί σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, η ρήξη συνεπάγεται ότι διαρρέει αίμα στους γύρω ιστούς.
Το ανεύρυσμα δεν γίνεται αντιληπτό εκτός κι αν επέλθει η ρήξη. Εκτιμάται ότι ποσοστό 6-9% του πληθυσμού έχει ανεύρυσμα χωρίς να το γνωρίζει.
Η ρήξη βέβαια δεν συμβαίνει πάντα. Μάλιστα, ακόμη κι αν το ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εξέτασης (π.χ. μαγνητική ή άλλη απεικονιστική εξέταση), οι γιατροί δεν συνιστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση εκτός κι αν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο ή αν ο ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό ρήξης ανευρύσματος.
Τι συμβαίνει κατά τη ρήξη του ανευ…

Δύο παθήσεις που «μιμούνται» την κατάθλιψη

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς (ποσοστό 33,1%) που έχει λάβει διάγνωση για άσθμα τελικά δεν πάσχει από αυτήν την πάθηση αλλά από κάποια άλλη, όπως κάποιο νόσημα καρδιοαναπνευστικής φύσης, αλλεργίες ή καούρες.

Δεν είναι όμως μόνο το άσθμα πάθηση που μπερδεύει τους γιατρούς. Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των ίδιων των ασθενών, όταν πρόκειται για ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη.

Στις νεαρές ηλικίες, η διάγνωση για κατάθλιψη συχνά «συγκαλύπτει» τον υποθυρεοειδισμό, μια διαταραχή του θυρεοειδούς που οφείλεται στη χαμηλή παραγωγή θυροξίνης από τον αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό. Όπως αναφέρει η Λιν Μάινοτ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Thyroid UK, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες, να δίνεται διάγνωση για κατάθλιψη και κατ’ επέκταση συνταγή για αντικαταθλιπτικά ενώ στην πραγματικότητα χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη…

Yποτίμηση, συγκρούσεις, εξάρτηση στις ερωτικές σχέσεις - Τι κρύβεται από πίσω;

Πώς εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις; Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διάφoρων ερωτικών ιστοριών που κατέλειξαν άδοξα.
Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται ότι είχαν χάσει τον εαυτό τους και περιγράφουν την σχέση ως «ασφυκτικά εξαρτητική».
Πώς όμως θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε την συνύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων στις περισσότερες «προβληματικές» σχέσεις;
Η εξήγηση του παραπάνω φαινομένου θα μπορούσε να συνοψιστεί περιεκτικά, περιγράφοντας τον μηχανισμό της προβολικής ταύτισης .
Τι είναι λοιπόν αυτός ο μηχανισμός ;
Οι άνθρωποι έχουμε μια πολύ ισχυρή τάση να επαναλαμβάνουμε στο εδώ και το τώρα το τραυματικό αλλά υπερβολικά οικείο σενάριο του παρελθόντος μας . Αυτό επιτυγχάνεται με τον ασυνείδητο μηχανισμό άμυνας της προβολικής ταύτισης. Η συγκεκριμένη ψυχολογική διεργασία ενεργοποιείται μεταξύ ατόμων που ανταλλάσσουν έντονα συναισθήματα , πράγμα το οποίο συμβαίνει στα ζευγάρια.
Κατά την διάρκεια αυτής τ…