Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιολογική ανάγκη ο μεσημεριανός ύπνος



Η βιολογική ανάγκη για έναν μεσημεριανό ύπνο βελτιώνει τόσο τη σωματική μας όσο και την πνευματική μας υγεία λένε οι νέες μελέτες.
Για τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν εστιάσει στη διάρκειά του, για να είναι όντως ευεργετικός για τον οργανισμό μας αυτός ο ύπνος.
Η βιολογική ανάγκη για έναν μεσημεριανό ύπνο βελτιώνει τόσο τη σωματική μας όσο και την πνευματική μας υγεία λένε οι νέες μελέτες. Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων είχε διαπιστώσει πρόσφατα ότι ο μεσημεριανός ύπνος βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση με περίπου 60 λεπτά ύπνο το μεσημέρι.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν 32 άτομα ηλικίας 55-85 ετών και επεσήμαναν οι ειδικοί, η βιολογική ανάγκη των ανθρώπων για ένα ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας δεν είναι τυχαία καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλά και όλος ο οργανισμός λειτουργούν καλύτερα όταν αναζωογονούνται. Γι' αυτό, συστήνουν το μεσημεριανό ύπνο μεταξύ 2μμ-4μμ, αλλά όχι μετά τις 5μμ. 
Ωστόσο, όπως λένε, ακόμα και η μισή ώρα ύπνου το μεσημέρι προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό σοβαρά οφέλη. Ενώ συμπληρώνουν ότι ένας μεσημεριανός ύπνος συστήνεται στους ηλικιωμένους για να αναπληρώσει την έλλειψη του βραδινού ύπνου, καθώς στις μεγάλες ηλικίες ένα άτομο κοιμάται λιγότερες ώρες το βράδυ.

Όμως υπάρχει και ο αντίλογος που προτείνει μέχρι 40 λεπτά μεσημεριανού ύπνου, καθώς όπως λένε, ο παρατεταμένος μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με τον κίνδυνο προώρου θανάτου. 
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Διαβητολόγο και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Τόκιο, Dr Tomohide Tamada, μελέτησε την πιθανότητα κινδύνου της υγείας μας από τον μεσημεριανό ύπνο μετά την αξιολόγηση των δεδομένων 21 μελετών στις οποίες είχαν λάβει μέρος 307.237 άτομα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από 40 λεπτά το μεσημέρι δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα μεταβολικού συνδρόμου. Αλλά όσοι κοιμόντουσαν πέρα ​​από αυτά τα 40 λεπτά, κινδύνευαν να αυξήσουν απότομα το μεταβολικό  σύνδρομο. Επιπλέον όταν έφταναν στα 90 λεπτά ύπνου, ο κίνδυνος για μεταβολικό σύνδρομο αυξανόταν κατά 50%. Ο Δρ Yamada και οι συνεργάτες του σημειώνουν μάλιστα ότι ο μαγικός αριθμός καθορίζεται με το νούμερο 40.

Επίσης, και μια προηγούμενη μελέτη από τον Δρ Yamada και τους συνεργάτες του, η οποία είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2015, είχε βγάλει τα ίδια συμπεράσματα. Στη μελέτη αυτή ο Δρ Yamada σημείωνε ότι ο ύπνος πάνω από μία ώρα μέσα στην ημέρα μπορεί να αυξήσει σε ποσοστό 82% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 27% για όλα τα άλλα αιτία θανάτου. Ενώ και το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου υποστηρίζει ότι ο ύπνος από 20-30 λεπτά είναι ευεργετικός, καθώς μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση του ατόμου, χωρίς να δημιουργεί κάποια προβλήματα υγείας.

Μια νεότερη τώρα μελέτη έγινε από τους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουν τις επιδράσεις του μεσημεριανού ύπνου στις πνευματικές ικανότητες των εργαζομένων καθώς και την παραγωγικότητα τους.
Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου (United Kingdom Sleep Council) διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστώσει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα των 12.000 εργαζομένων από διάφορες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 41% ήταν περισσότερο παραγωγικοί το πρωί, ενώ το 38% ήταν περισσότερο εργατικοί και αποτελεσματικοί κατά το βράδυ. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί μια φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού. 
Ωστόσο, όπως τόνισαν, η διάρκεια του ύπνου αυτού δεν πρέπει να είναι μεγάλη, αλλά να κυμαίνεται από 30-45 λεπτά.
Ο μεσημεριανός ύπνος, όπως λένε, είναι βιολογική ανάγκη. Ξεκουράζει και αναζωογονεί τον οργανισμό με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο.
Οι επιστήμονες σημειώνουν τέλος ότι οι εργοδότες θα έπρεπε να προσαρμόσουν τα ωράρια στο βιολογικό ρολόι των εργαζομένων αν θέλουν να έχουν αποδοτικούς και παραγωγικούς εργαζόμενους.

Πηγή: naftemporiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα