Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές και δυσκολία στην πέψη της τροφήςΤο άγχος είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων τα οποία μπορεί σταδιακά να παγιωθούν και να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας γαστρεντερολογικής διαταραχής όπως δυσκολία στην πέψη εφόσον εξαρτάται από τις διεργασίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ).
Ερευνητικά δεδομένα βρίσκουν ομοιότητες μεταξύ της λειτουργίας του εγκεφάλου και του εντέρου λόγω των νευροδιαβιβαστών και της ανταπόκρισης του δευτέρου στις ψυχοθεραπευτικές και ψυχοφαρμακευτικές παρεμβάσεις.
Το έντερο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή ουσιών που σχετίζονται με τη διάθεση και τον ψυχισμό συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Σε περιόδους όπου ένα άτομο διακατέχεται από συμπτώματα άγχους μπορεί να εμφανιστούν δυσκολίες στην πέψη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Αυτές οι περίοδοι μπορεί να σχετίζονται είτε με μετακομίσεις, ταξίδια, συναισθηματικές διαταραχές όπως μελαγχολία λόγω χωρισμού ή απώλειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις το έντερο υπερδιεγείρεται λόγω των αυξημένων στρεσσογόνων ορμονών ή σε άλλες παραλύει εμφανίζοντας συμπτώματα δυσκοιλιότητας, κοιλιακού άλγους ή τυμπανισμού.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό εναλλαγής αυτών των γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε παθολογικές γαστρεντερολογικές διαταραχές όπως νόσος του Krohn ή Ελκώδους Κολίτιδας αλλά οι εξάρσεις και οι υφέσεις συσχετίζονται με τα επίπεδα άγχους σε δεδομένες χρονικές περιόδους.
Τα γαστρεντερολογικά συμπτώματα επηρεάζουν με τη σειρά τους τη διάθεση του ατόμου και τροφοδοτείται με αυτόν τον τρόπο ένας φαύλος κύκλος.
Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της έντασης που συσσωρεύεται από συναισθηματική φόρτιση και της σωματοποιημένης έντασης που αντανακλάται στα διάφορα οργανικά συστήματα διαταράσσοντας την ομαλή κίνηση των μυών του λεπτού και του παχέως εντέρου.

Η ομαλή λειτουργία του εντέρου λοιπόν επηρεάζεται αφενός από τη διάθεσή μας και αφετέρου από μια ευαισθησία που μπορεί να υπάρχει σε κάποιους και ενεργοποιείται λόγω στρεσσογόνων καταστάσεων. Όπως λοιπόν η πείνα οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα έτσι και η υπερφαγία έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές τη δυσφορία.
Η δυσκολία στην πέψη χαρακτηρίζεται από δυσφορία στην άνω κοιλία και δεν θεωρείται ασθένεια αλλά μια σειρά συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένου φουσκώματος και ναυτίας. Είναι μια κοινή γαστρεντερολογική διαταραχή αλλά το πώς βιώνεται από το κάθε άτομο εμφανίζει διαφορές.
Κάποια από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: πρόωρη αίσθηση ‘πληρότητας’ κατά τη διάρκεια ενός γεύματος παρουσιάζοντας αδυναμία ή δυσκολία ολοκλήρωσης. Δυσφορία μετά την ολοκλήρωση ενός γεύματος που διαρκεί περισσότερο από όσο συνήθως.

Πόνος και κάψιμο που εντοπίζεται στην άνω κοιλία. Ναυτία και μια τάση προς εμετό ή φούσκωμα.
Όταν τα συμπτώματα είναι επίμονα και δεν υποχωρούν μετά από λίγες μέρες συστήνεται η επίσκεψη σε έναν Ειδικό Γαστρεντερολόγο. Αν τα συμπτώματα έχουν εξάρσεις και υφέσεις ανά περιόδους τότε η μη επιθυμητή απώλεια βάρους ή απώλεια της όρεξης, ο επαναλαμβανόμενος εμετός και ο πόνος στο στήθος, το λαιμό αποτελούν σοβαρότερους λόγους για μια επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο.
Τα αίτια στη δυσκολία της πέψης εκτός από ψυχολογικά μπορεί να είναι οργανικά ή να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι η υπερφαγία ή το να τρώει κάποιος πολύ γρήγορα, το να καταναλώνονται πολύ λιπαρά τρόφιμα ή καυτερά (πικάντικα), η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ ή σοκολάτας και ανθρακούχων ποτών, το κάπνισμα ή η χρήση αντιβιοτικών ή παυσίπονων.
Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η ανησυχία, το άγχος ή κάποια συναισθηματική διαταραχή όπως κατάθλιψη ή τραύμα.
Αν ο γαστρεντερολόγος δεν εντοπίσει κάποια οργανική αιτία κατά την αξιολόγηση τότε μπορεί να βιώνετε λειτουργική δυσπεψία που οφείλεται σε μια αδυναμία του στομαχιού να δεχτεί και να χωνέψει την τροφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στον τρόπο διατροφής σας ή στη διάθεση σας ή σε έναν συνδυασμό αυτών.

Ένας κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει στη σύνταξη ενός σωστού τρόπου διατροφής σύμφωνα με τις ατομικές σας ανάγκες.
Ένας κλινικός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στη σωστή διαχείριση του άγχους και στον εντοπισμό των δυσλειτουργικών σκέψεων που οδηγούν στην εμφάνιση των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Μέσω της ψυχοθεραπείας το άτομο αναγνωρίζει και εντοπίζει τις στρεσογόνες καταστάσεις προκειμένου να οργανώσει τη ζωή του και να διαχειριστεί καλύτερα αυτά που το οδηγούν στο άγχος.

Επίσης μαθαίνει να αποζητά βοήθεια και υποστήριξη από το κοινωνικό του περιβάλλον. Εισάγεται η χρήση ημερολογίου προκειμένου να γίνεται ανασκόπηση από μέρα σε μέρα των καταστάσεων, σκέψεων και συναισθημάτων που πυροδοτούν το άγχος.
Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε βοήθεια αν αισθανθούμε ότι το άγχος μας καταβάλλει και η καθημερινότητά μας έχει επηρεαστεί ή διαφοροποιηθεί. Αν νιώθουμε απόγνωση, δεν έχουμε όρεξη για φαγητό και έχει διαταραχτεί ο ύπνος.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν χρησιμοποιούμε το φαγητό ή αλκοόλ προκειμένου να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα του άγχους ή της μελαγχολίας. Τέλος αν έχουμε ανησυχία ή σκέψεις που δεν μπορούμε να εκφράσουμε.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκειμένου να εξαλειφθούν πιο άμεσα τα γαστρεντερολογικά συμπτώματα.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …