Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρκίνος του προστάτη: Tι δεν θα σας πει ο γιατρόςΟ καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες που παρουσιάζει, ωστόσο, μία μοναδική ιδιαιτερότητα: H διαχείρισή του είναι από τις πιο συγκεχυμένες περιπτώσεις διαχείρισης καρκίνου.

Κι αυτό επειδή υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί που δεν έχει μέχρι σήμερα καθοριστεί με ακρίβεια ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για τη θεραπεία του.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και επειδή οι άνδρες υπόκεινται συχνά σε απόψεις που διαφέρουν μεταξύ τους -ενίοτε δε ακόμα και σε προκαταλήψεις- κι επειδή ο κάθε γιατρός έχει την δική του τεκμηριωμένη άποψη που συχνά είναι αντίθετη με κάποιου συναδέλφου του, είναι ίσως ο μόνος καρκίνος όπου ο ασθενής είναι ανάγκη να «εκπαιδεύσει» τον εαυτό του και να διαδραματίσει όσο πιο ενεργό ρόλο γίνεται στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων για το θέμα που τον αφορά.

Στην προσπάθειά του αυτή θα πρέπει να γνωρίζει πέντε βασικά πράγματα που ενδεχομένως δεν πρόκειται να τού πει ο γιατρός του για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

1. Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι πάντα επικίνδυνος. Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια ότι τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη είναι συχνά παρόντα σε άνδρες που όμως πεθαίνουν από άλλες αιτίες και όχι από τον συγκεκριμένο καρκίνο και οι πιθανότητες αυξάνονται όσο οι άνδρες γερνούν. Τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη βρίσκονται σε περίπου 30% των 50χρονων ανδρών και σε πάνω από 50% των ανδρών άνω των 80. Ωστόσο, παρά τα υψηλά ποσοστά, οι πιθανότητες ενός άνδρα να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη είναι μόνο 3%.

2. Τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη δεν υπερτερούν των κινδύνων. Σε γενικές γραμμές, όσο νωρίτερα ανιχνευθεί ο καρκίνος του προστάτη, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, επειδή πολλοί καρκίνοι δεν είναι επικίνδυνοι και ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας απ’ αυτούς, η θεραπεία τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, χωρίς βελτίωση της επιβίωσης.

3. Η άμεση θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη για τον καρκίνο του προστάτη. Οι γιατροί τώρα συνειδητοποιούν ότι η άμεση θεραπεία δεν είναι αναγκαία για ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών, διότι ο καρκίνος τους αποτελεί μικρή απειλή για την επιβίωσή τους. Παρόλα αυτά, η προσέγγιση «περιμένουμε και θα δούμε» που ονομάζεται «ενεργός επιτήρηση» σύμφωνα με τις μελέτες πολύ λίγες φορές προσφέρθηκε ως επιλογή στους ασθενείς. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει οι ίδιοι οι άνδρες να ρωτήσουν τον γιατρό τους: «Με βάση το είδος του καρκίνου του προστάτη που έχω ποιες είναι οι πιθανότητες να με βλάψει αν προχωρήσω σε θεραπεία και ποιες είναι αν επιλέξω να περιμένω και να τον αντιμετωπίσω μόνο αν χειροτερέψει»;

4. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη. Η χειρουργική επέμβαση έχει το θεωρητικό πλεονέκτημα του να είναι σε θέση να εξαλείψει εντελώς ένα καρκίνο που δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί έξω από τον αδένα του προστάτη, ενώ η ακτινοβολία δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη μελέτη, οι γιατροί δεν μπορούν πραγματικά να πουν ότι η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη, ενώ επιπρόσθετα έχει και υψηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει προβλήματα στη στύση. Οταν συζητάμε για τις επιλογές θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, οι άνδρες θα πρέπει πάντα να ρωτούν το γιατρό τους: «Ποιες είναι οι πιθανότητες η θεραπεία να μού προκαλέσει ανικανότητα, ακράτεια και προβλήματα του εντέρου;».

5. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν νεότερες θεραπείες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Κατά τα τελευταία χρόνια η ακτινοβολία δέσμης πρωτονίων, οι εστιασμένοι υπέρηχοι υψηλής έντασης και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Κάθε μία απ’ αυτές τις μεθόδους έχει θεωρητικά πλεονεκτήματα και τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά.

Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι τα κρίσιμα, ώστε να μπορεί ο καθένας να πει με βεβαιότητα ότι οι νεότερες θεραπείες είναι τόσο καλές όσο και οι παλαιότερες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες θα πρέπει να τις αποφύγουν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα καλά αποτελέσματα σε πέντε χρόνια δεν σημαίνουν τίποτα για τη συγκεκριμένη ασθένεια, επειδή οι περισσότεροι άνδρες τα πηγαίνουν εξίσου καλά ακόμα και χωρίς θεραπεία.

Επίσης, οι παρενέργειες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Αυτές οι νεότερες θεραπείες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τη στάθμιση ανάμεσα στους κινδύνους και τα οφέλη και καθώς οι άνδρες χρειάζονται μεγαλύτερη βεβαιότητα θα πρέπει ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο τους με μια διαφορετική επιλογή.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …