Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χάπι κατά της παχυσαρκίας!


Μειώνει την όρεξη και έρχεται σύντομα στην Ελλάδα


Το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας αναμένεται σύντομα να βρίσκεται στη χώρα μας. Πρόκειται για τον συνδυασμό βουπροπιόνης και ναλτρεξόνης, ο οποίος μειώνει το αίσθημα της πείνας. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το νέο φάρμακο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς είναι η βασική αιτία για πολλές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υψηλή χοληστερίνη, η υπέρταση, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Τα παραπάνω τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), με αφορμή το 32ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το ΕΛΙΚΑΡ σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, (21-22 Απριλίου, Αθήνα).

Οι ειδικοί τόνισαν ότι, από τους Ελληνες που γνωρίζουν την τιμή της χοληστερίνης τους, οι μισοί κάνουν κάτι για να τη μειώσουν (σωστή διατροφή, γυμναστική κ.ά.). Ακόμα, περίπου ένας στους έξι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερίνης αναγκάζεται να τη διακόψει, λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθει στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής του.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την 11χρονη έρευνα του προγράμματος «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» του ΕΛΙΚΑΡ, που συμπεριλαμβάνει δεδομένα από 60.000 άτομα και άνω, και αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον πληθυσμό της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτριο Τούσουλη, διευθυντή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου» της Αθήνας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ρύπων σε μια σειρά από νοσήματα της καρδιάς, του αναπνευστικού και του καρκίνου.

Επίσης, αναδείχθηκε η αξία διατροφικών συστατικών, όπως οι στερόλες και ο καφές, καθώς και μιας σειράς από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, η ψυχική υγεία και η άσκηση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας