Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεραπεία-ανάσα για ασθένειες των πνευμόνων


Ελπίδες για τις έως σήμερα ανίατες ΧΑΠ και κυστική ίνωση


Ελπίδα θεραπείας για τα εκατομμύρια πασχόντων από πνευμονικές παθήσεις όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) ή η κυστική ίνωση ανατέλλει μέσα από την πρωτοποριακή νέα έρευνα, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ευρωπαϊκής ένωσης πνευμονολόγων στο Estoril της Πορτογαλίας. 

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα επιτυγχάνει τον δραστικό περιορισμό της πνευμονικής φλεγμονής σε ασθενείς με ΧΑΠ και κυστική ίνωση, ενώ αποκαθιστά τις βλάβες που οι νόσοι αυτές έχουν προκαλέσει στον πνεύμονα. Πρόκειται για την πρώτη πειραματική έρευνα με βλαστοκύτταρα, η οποία δίνει αποτελέσματα στο πεδίο της θεραπείας ανίατων παθήσεων των πνευμόνων. Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλεβίως βλαστοκύτταρα σε πειραματόζωα 4-6 εβδομάδων, τροποποιημένα για να εμφανίζουν συμπτώματα ανάλογα της ΧΑΠ, δηλαδή περίσσεια υγρού στους διαύλους ιόντων b-ENaC (που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ισορροπία νερού στους πνεύμονες) στη μεμβράνη επιθηλιακών κυττάρων. 

Στις οκτώ εβδομάδες έλαβαν δείγμα ιστού των πνευμόνων των πειραματόζωων: Η φλεγμονή είχε υποχωρήσει αισθητά, όπως και οι ενδείξεις της φθοράς των πνευμόνων, ενώ η δομή του πνεύμονα είχε αρχίσει να επανέρχεται επίσης!

Προοπτική
Οπως επεσήμανε ο δρ Declan Doherty του Πανεπιστημίου Queens του Μπέλφαστ, αυτός ο συνδυασμός της αντιφλεγμονώδους δράσης και της ενεργοποίησης κυτταρικής αποκατάστασης που πέτυχαν με τη θεραπεία δείχνει τις απεριόριστες -αδιερεύνητες ακόμη- δυνατότητες των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στον πνεύμονα, για τον οποίο ελάχιστες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί. 

Την εντυπωσιακή προοπτική της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για τις χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν και συχνά καταλήγουν εκατομμύρια ασθενείς, υπογράμμισε και ο καθηγητής Rachel Chambers. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού, με τον οποίο η θεραπεία με βλαστοκύτταρα οδήγησε στην αποκατάσταση της βλάβης στον κατεστραμμένο πνεύμονα, και ασφαλώς ότι βρίσκονται ακόμη μακριά από την όποια κλινική εφαρμογή της.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας