Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θεραπεία-ανάσα για ασθένειες των πνευμόνων


Ελπίδες για τις έως σήμερα ανίατες ΧΑΠ και κυστική ίνωση


Ελπίδα θεραπείας για τα εκατομμύρια πασχόντων από πνευμονικές παθήσεις όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) ή η κυστική ίνωση ανατέλλει μέσα από την πρωτοποριακή νέα έρευνα, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ευρωπαϊκής ένωσης πνευμονολόγων στο Estoril της Πορτογαλίας. 

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η θεραπεία με μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα επιτυγχάνει τον δραστικό περιορισμό της πνευμονικής φλεγμονής σε ασθενείς με ΧΑΠ και κυστική ίνωση, ενώ αποκαθιστά τις βλάβες που οι νόσοι αυτές έχουν προκαλέσει στον πνεύμονα. Πρόκειται για την πρώτη πειραματική έρευνα με βλαστοκύτταρα, η οποία δίνει αποτελέσματα στο πεδίο της θεραπείας ανίατων παθήσεων των πνευμόνων. Οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλεβίως βλαστοκύτταρα σε πειραματόζωα 4-6 εβδομάδων, τροποποιημένα για να εμφανίζουν συμπτώματα ανάλογα της ΧΑΠ, δηλαδή περίσσεια υγρού στους διαύλους ιόντων b-ENaC (που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ισορροπία νερού στους πνεύμονες) στη μεμβράνη επιθηλιακών κυττάρων. 

Στις οκτώ εβδομάδες έλαβαν δείγμα ιστού των πνευμόνων των πειραματόζωων: Η φλεγμονή είχε υποχωρήσει αισθητά, όπως και οι ενδείξεις της φθοράς των πνευμόνων, ενώ η δομή του πνεύμονα είχε αρχίσει να επανέρχεται επίσης!

Προοπτική
Οπως επεσήμανε ο δρ Declan Doherty του Πανεπιστημίου Queens του Μπέλφαστ, αυτός ο συνδυασμός της αντιφλεγμονώδους δράσης και της ενεργοποίησης κυτταρικής αποκατάστασης που πέτυχαν με τη θεραπεία δείχνει τις απεριόριστες -αδιερεύνητες ακόμη- δυνατότητες των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στον πνεύμονα, για τον οποίο ελάχιστες θεραπείες έχουν αναπτυχθεί. 

Την εντυπωσιακή προοπτική της θεραπείας με βλαστοκύτταρα για τις χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν και συχνά καταλήγουν εκατομμύρια ασθενείς, υπογράμμισε και ο καθηγητής Rachel Chambers. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού, με τον οποίο η θεραπεία με βλαστοκύτταρα οδήγησε στην αποκατάσταση της βλάβης στον κατεστραμμένο πνεύμονα, και ασφαλώς ότι βρίσκονται ακόμη μακριά από την όποια κλινική εφαρμογή της.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!