Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς ο μαραθώνιος ευθύνεται για θανάτους εμφραγματα και ανακοπές καρδιάς



 Οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή κοντά στην περιοχή της πόλης όπου διεξάγεται ένας μεγάλος μαραθώνιος δρόμος, είναι πιθανότερο να πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα από το περιστατικό, λόγω της καθυστερημένης μεταφοράς τους στα επείγοντα του νοσοκομείου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της. 

Οι καθυστερήσεις, που μπορούν να αποβούν μοιραίες, οφείλονται στον πολύωρο αποκλεισμό των δρόμων λόγω του αγώνα. Οι επιστήμονες ζητούν να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη το θέμα - ανάλογο πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί με τις παρελάσεις ή τις μεγάλες συγκεντρώσεις- ώστε να διευκολύνεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στα νοσοκομεία. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για τους θανάτους ανθρώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι συνέβησαν σε 11 πόλεις που διοργάνωσαν μαραθωνίους. Οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο την μέρα του αγώνα (συχνά με καθυστέρηση), σε σχέση με τους θανάτους ανθρώπων που είχαν εισαχθεί για νοσηλεία πέντε εβδομάδες πριν και πέντε εβδομάδες μετά τον μαραθώνιο. 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο για καρδιολογικό περιστατικό την ίδια μέρα του αγώνα, είχαν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στις επόμενες 30 μέρες μετά το έμφραγμα ή την ανακοπή (το ποσοστό θανάτων αυξάνεται από 24,9% σε 28,2%). Για κάθε 100 ασθενείς με έμφραγμα ή ανακοπή, τρεις ή τέσσερις παραπάνω θα πεθάνουν μέσα σε ένα μήνα, αν έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο τη μέρα του αγώνα. Οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την έγκαιρη εισαγωγή. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, τις μέρες του μαραθωνίου ένα ασθενοφόρο θα καθυστερήσει περίπου 4,5 λεπτά για να φθάσει στο νοσοκομείο (θα κάνει 18,1 λεπτά αντί για 13,7 λεπτά κατά μέσο όρο), τα οποία όμως μπορεί να αποβούν κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αν η μετραφορά του ασθενούς γίνει με ιδιωτικό αυτοκίνητο από τον ίδιο ή τους συγγενείς του, κάτι που συμβαίνει περίπου στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων. 

«Παραδοσιακά έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην ιατρική φροντίδα των δρομέων, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι οι συνέπειες του μαραθωνίου μπορεί να επεκταθούν σε όσους ζουν ή τυχαίνει να βρίσκονται εκεί γύρω», δήλωσε ο δρ Τζένα. «Ακόμη και το παραμικρό λεπτό μετράει, όταν πρόκειται για έμφραγμα, καθώς στη διάρκεια του ο μυς της καρδιάς πεθαίνει γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοια μεγάλα αθλητικά ή άλλα γεγονότα, όμως οι διοργανωτές οφείλουν να φροντίζουν καλύτερα για την υγεία και την ασφάλεια όχι μόνο των συμμετεχόντων, αλλά και όσων ζουν εκεί κοντά», πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε