Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πιθανές αιτίες για το τρέμουλο στα χέριαΤο τρέμουλο ή «τρόμος» του χεριού είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να έχει μια προφανή υποκείμενη αιτία, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα μιας σοβαρής ασθένειας.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι μια αντίδραση της στιγμής, συνήθως ως απόκριση στο στρες, επομένως δεν είναι λόγος ανησυχίας. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που θα επηρεάσει περισσότερο. Αν το τρέμουλο του χεριού επιδεινώνεται, ή δεν είναι αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είναι καλό να δείτε έναν γιατρό.

Νευρικότητα
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος αντιδρούν ως απόκριση στο στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, θυμό ή ακόμα και χαρά και ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν συχνά αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο είναι αβλαβές, δεν διαρκεί πολύ και όταν το άγχος φεύγει εξαφανίζεται κι αυτό, δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται για μια ψυχοσωματική διαδικασία που να το προκαλεί.

Κρύο
Το «κροτάλισμα» των δοντιών είναι το πιο συνηθισμένο ή τουλάχιστον το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα απόκρισης απέναντι στο κρύο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που μπορεί να αντιδράσουν ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χέρια συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά. Αν κάποιος παρατηρήσει ότι τρέμουν τα χέρια του όταν κάνει κρύο, τότε η θερμοκρασία είναι η πιο πιθανή αιτία. Ως εκ τούτου, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας.

Νόσος του Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για το τρέμουλο των χεριών και άλλων δονήσεων. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, που χειροτερεύει με το χρόνο. Οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν μόνο ένα ελαφρύ τρέμουλο στο χέρι που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Άνδρες και άτομα που έχουν συγγενείς με τη νόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης
Όταν ένα άτομο λαμβάνει υπερβολική δόση καφεΐνης με τη μία, μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μεταξύ αυτών είναι η διέγερση, το αίσθημα παλμών της καρδιάς, η ζαλάδα και ο τρόμος. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες δονήσεις των χεριών. Εκείνοι που βρίσκουν το σύμπτωμα άβολο πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές με την καφεΐνη.

Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο των χεριών. Πέρα από τον πόνο και μερικές φορές την ακαμψία των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσει μια εξουθενωτική κατάσταση. Η αρθρίτιδα και η απώλεια της δύναμης της λαβής σε συνδυασμό με τον τρόμο μπορεί να καταστήσει δύσκολο να πραγματοποιηθούν ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το δέσιμο των κορδονιών ή μιας γραβάτας ή ακόμα και το να βάλει κανείς κρασί στο ποτήρι. Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα θα πρέπει να δουν το γιατρό τους για την ανακούφιση της κατάστασής τους.

Απόσυρση
Η απόσυρση από μια ποικιλία ουσιών μπορεί να προκαλέσει δονήσεις στα χέρια. Αν κανείς αποφασίσει να αποτοξινωθεί από βαριές ουσίες όπως η ηρωίνη μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από ένα απλό τρέμουλο στο χέρι του. Ενας εξαρτημένος μπορεί να βιώσει πλήρως το συναίσθημα της επιληψίας. Ακόμα, όμως και νόμιμες ουσίες, όπως κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, το αλκοόλ ή τα τσιγάρα μπορεί να οδηγήσουν τα χέρια σε τρέμουλο. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν θα διαρκέσει πολύ και όταν περάσει η σωματική εξάρτηση, εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία θα σταματήσει και το τρέμουλο.

Ιδιοπαθής τρόμος
Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν σημαίνει μια αιτία ή μια ασθένεια. Σημαίνει ότι ο τρόμος βρίσκεται εκεί αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να καθορίσουν την αιτία του. Το τρέμουλο είναι το ίδιο και μπορεί να αναγνωριστεί ως τρόμος από μια αποκαλυπτική κίνηση.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…