Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πεπτικές διαταραχές: Πότε οδηγούν στον γιατρό;


Αλλαγές στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος που εμφανίζονται ξαφνικά και απρόσμενα, ακόμα κι αν αυτές αφορούν τη διαπίστωση απώλειας βάρους ή έντονων φουσκωμάτων πρέπει να προτρέπουν τον πάσχοντα  για επιστάμενο έλεγχό τους από γαστρεντερολόγο ή χειρουργό του πεπτικού συστήματος. Κι αυτό γιατί πίσω από τις φαινομενικά ακίνδυνες αλλαγές μπορεί να κρύβονται σοβαρές  παθήσεις.

«Το πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει όλα τα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της πέψης της προσληφθείσας τροφής, από το στόμα και τον φάρυγγα μέχρι το παχύ έντερο και το ορθό. Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σ’ αυτό είναι ποικίλα και συχνά συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την κακή διατροφή και το στρες που βιώνει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στις δυτικές κοινωνίες. Άλλα είναι παροδικές καταστάσεις ή συμπτώματα εύκολα αντιμετωπίσιμων νόσων και άλλα πολύ σοβαρότερων, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, οι οποίες οδηγούν τους ασθενείς σε αδυναμία εκπλήρωσης ακόμα και των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. Επειδή η αδιαφορία ή η αναβλητικότητα αναζήτησης επαγγελματικής συμβουλής μπορεί μόνο να επιδεινώσει την όποια κατάσταση, κάθε ένδειξη για ύπαρξη γαστρεντερικής νόσου αποτελεί αιτία εγρήγορσης και διερεύνησης», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr). Από τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον πάσχοντα προς αναζήτηση διάγνωσης είναι:

Δυσφαγία
Τις περισσότερες φορές η δυσφαγία προκαλείται εξαιτίας της ανεπαρκούς μάσησης. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις αποτελεί σύμπτωμα υφιστάμενων σοβαρών παθήσεων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, βραχνάδα φωνής ή αίσθημα κορεσμού μετά από μόνο μερικές μπουκιές, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του οισοφάγου.

«Η δυσφαγία, που συμπεριλαμβάνει τη δυσκολία κατάποσης υγρών, μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πολύ συχνής, αλλά άγνωστης αιτιολογίας, πάθησης, που ονομάζεται αχαλασία οισοφάγου, κατά την οποία το όργανο δεν εκτελεί τις περισταλτικές του κινήσεις προκειμένου να προωθηθεί η τροφή στο στομάχι και ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν ανοίγει επαρκώς τη στιγμή που διέρχεται η τροφή, γιατί βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς σπασμού. Η οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πάθησης γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από λαπαροσκοπική θολοπλαστική κατά Dor ή Toupet. Η επέμβαση διαρκεί 1 – 2 ώρες και απαιτεί μόνο 24ωρη νοσηλεία του ασθενή, ο οποίος  επανέρχεται πολύ σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες», εξηγεί ο Δρ. Ξιάρχος και προσθέτει: «Η αχαλασία θεωρείται προκαρκινική κατάσταση, καθώς ποσοστό 1% – 10% των ασθενών αναπτύσσουν καρκίνο του οισοφάγου μετά από 15 – 25 περίπου χρόνια. Και στην περίπτωση εξέλιξης σε καρκίνο του οισοφάγου ο ασθενής θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν από τους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους όγκους». 

Απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους, χωρίς να επιδιώκεται μέσω αλλαγής της διατροφής, μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών προβλημάτων υγείας. Η πρώτη αιτία που θα πρέπει να διερευνηθεί και εξαιρεθεί είναι η ύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος ή του στομάχου. Η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn επίσης είναι αιτίες απώλειας βάρους. Όπως μας επισημαίνει ο Δρ. Ξιάρχος, η νόσος του Crohn είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του εντέρου, επηρεάζοντας την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Απ’ αυτή υποφέρουν συνήθως νέοι άνθρωποι, κάτω των 30 ετών, η ποιότητα ζωής των οποίων επηρεάζεται  σημαντικά. Όταν η νόσος κρίνεται σοβαρή μπορεί να καταστεί ακόμα και απειλητική για την ίδια τη ζωή. Εκτός από την απώλεια βάρους, στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται το κοιλιακό άλγος, η καταβολή δυνάμεων και οι αιματηρές κενώσεις. Η ελκώδης κολίτιδα είναι και αυτή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου με παρόμοια συμπτώματα. Σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα ενδεχομένως να απαιτηθεί η χειρουργική παρέμβαση. Στους μεν ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα γίνεται αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου, ενώ σε όσους πάσχουν από τη νόσο του Crohn, γίνεται αφαίρεση των συριγγίων, αποστημάτων και στενώσεων του εντέρου.

Μετεωρισμός - Δύσοσμα αέρια
Ο μετεωρισμός είναι φυσιολογικός και σπάνια συνδέεται με σοβαρές ασθένειες. Τα δύσοσμα αέρια αποτελούν σημείο διερεύνησης μόνο εάν αποφεύγοντας τρόφιμα που περιέχουν θείο (λάχανο, μπρόκολο,  κουνουπίδι, κάστανα κ.λπ.) ο ασθενής δεν απαλλάσσεται από αυτά, ή αντιμετωπίζει παράλληλα και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να υποφέρει από κάποια διαταραχή, όπως δυσαπορρόφηση υδατανθράκων ή κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη λακτόζη ή λοιμώξεις του πεπτικού. Επίσης, η δυσάρεστη αυτή οσμή θα μπορούσε να είναι ένδειξη ύπαρξης ενός παρασίτου που ονομάζεται Giardia.

Η έλλειψη προφανούς λόγου για ξαφνικό τυμπανισμό που συνοδεύεται από συμπτώματα, όπως πόνο ή αίμα στα κόπρανα, θα μπορούσε να υποκρύπτει άλλη πάθηση που χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από την απλή αποφυγή των τροφών που προκαλούν δυσανεξία.
«Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν δύσοσμα αέρια είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χολόλιθοι και η δυσκοιλιότητα. Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας έγκειται στην αλλαγή της διατροφής, ενώ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Οι χολόλιθοι όμως αντιμετωπίζονται με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, δηλαδή με χολοκυστεκτομή, η οποία εκτελείται πλέον λαπαροσκοπικά, προσφέροντας σε ασθενείς και χειρουργούς ανυπέρβλητα πλεονεκτήματα», σημειώνει ο Δρ. Ξιάρχος.

Αίμα στα κόπρανα
Η αιμορραγία δεν είναι ποτέ φυσιολογική. Παρότι ο ασθενής μπορεί να νοιώσει πανικό στη θέα ζωηρού κόκκινου αίματος στη λεκάνη της τουαλέτας που θα τον οδηγήσει στον γιατρό, το αίμα μπορεί να κάνει τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα. Το φρέσκο αίμα, που όταν η ποσότητα είναι μικρή γίνεται αντιληπτό μόνο στο χαρτί τουαλέτας, ενδεχομένως να οφείλεται στην ύπαρξη αιμορροϊδοπάθειας, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα -τις περισσότερες φορές- με τη θεραπεία της κύριας αιτίας πρόκλησής της, της δυσκοιλιότητας.  Όμως, οι 3ου και 4ου βαθμού αιμορροΐδες ή όσες προκαλούν βαριά συμπτώματα απαιτούν συνήθως χειρουργική επέμβαση, οι οποίες γίνονται σήμερα με επαναστατικές και απολύτως ασφαλείς μεθόδους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Δρ. Ξιάρχος, «το μηχάνημα υπερήχων TRILOGY είναι πραγματικά πρωτοποριακό στη θεραπεία των αιμορροΐδων, καθώς επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία τους, σε περίπου 30 λεπτά, χωρίς να απαιτεί την νοσηλεία του ασθενή, ο οποίος επιστρέφει απόλυτα απαλλαγμένος από τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας στην καθημερινή του ζωή».

Η αιμορραγία, ωστόσο, μπορεί να μην οφείλεται σε αιμορροΐδες, γι’ αυτό το σύμπτωμα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό, καθώς επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη καρκίνου.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η αιμορραγία να μην είναι εμφανής. Μπορεί να υφίσταται χωρίς να γίνεται αντιληπτή, αλλά να διαπιστώνεται από τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, μέσω αιματολογικών εξετάσεων. «Η αναιμία, που προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ωχρό δέρμα, μπορεί να οφείλεται σε χρόνια, αόρατη απώλεια αίματος στη γαστρεντερική οδό από παθήσεις, όπως καρκίνος του παχέος εντέρου ή του στομάχου, έλκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οπότε, πρέπει πάντοτε να ελέγχεται και σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων να αναζητείται ιατρική συμβουλή», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Οι 9 τύποι ανθρώπων που θα συναντήσετε στη ζωή σας

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή και τη σχέση της με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.
1. Ο απαθής Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.
Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.
2. Ο σοβαρός Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξ…